Αποτέλεσμα εικόνας για soldats turcs en syrie

Που είναι οι ζώνες αποκλιμάκωσης -ασφαλείς ζώνες- no fly zones.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπογράφτηκε από Ρωσία,Ιράν,Τουρκία στ΄ Astana, αυτές θα εγκατασταθούν σε 8 επαρχίες της συριακής επικράτειας όπου βρίσκονται  »αντάρτες ».

χάρτης που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για τις ζώνες αποκλιμάκωσης το μπλε ελέγχουν οι  »αντάρτες » το κεραμιδί ο στρατός

Στην επαρχία του Idleb που ελέγχεται από τους ισλαμιστές αντάρτες και τζιχαντιστές της Fateh al-Cham (τ. αλ Νούσρα της Al-Qaïda), και σε τομείς των επαρχιών Λαττάκεια,Χάμα,Χαλέπι,Χομς και στην περιφέρεια της Δαμασκού σε Αν Ghouta όσο και σε Douma ή Harasta αν και ο στρατός είναι παρών εκεί.Στο νότο της χώρας στις επαρχίες Deraa και Qouneitra. Ένας σχηματισμός της ISIS είναι επίσης παρών στα 2 κυβερνεία.

Σύμφωνα με το ρώσο στρατηγό Sergueï Roudskoï, υψηλό αξιωματούχο του ρωσικού ΓΕΣ η συμφωνία για τις ζώνες αφορά περί τα 2,67 εκατομμύρια πολίτες και  41.500  »αντάρτες ».

Σύμφωνα με το γάλλο γεωγράφο Fabrice Balanche ειδήμονα στο συριακό αυτές οι ζώνες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των περιοχών μη ερημικών της χώρας  (24.000 επί  95.000 km2) και 2,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Δεν θα υπάρχουν  « ζώνες αποκλιμάκωσης » σε 3 επαρχίες που είναι καθ ΄ολοκληρίαν υπό τον έλεγχο του κράτους (Δαμασκός, Tartous και Soueida) όσο και στ΄ανατολικά και στα ΒΑ της χώρας όπου βρίσκονται οι τζιχαντιστές της ISIS και η κουρδική συμμαχία που μάχεται με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

– Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα;

2 εβδομάδες μετά την υπογραφή ήτοι στις 18 Μάη θα σχηματιστεί  « η ομάδα κοινής εργασίας  » που θα εγκαταστήσει ως τις 4 Ιοιύνη τους ακριβείς χάρτες για τις « ζώνες αποκλιμάκωσης » όσο και για τις « safe zones  » και θα πρέπει να επιλύσει τα τεχικά και επιχειρησιακά προβλήματα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εγγυητές οφείλουν να χωρίσουν τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης από τις « τρομοκρατικές οργανώσεις » που είναι σύμφωνα με το κείμενο η ISIS, η « al-Nosra » (τ.Fateh al-Cham) και όλες οι οργανώσεις, οντότητες κι άτομα που έχουν διασυνδέσεις με αυτές.

Στις « ζώνες αποκλιμάκωσης », οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι  »αντάρτες » που ασπάζονται τη ρωσοτουρκική συμφωνία εκεχειρίας της  30.12. 2016, οφείλουν να πάψουν να χρησιμοποιούν κάθε τύπο όπλου συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας.Ομοίως και η αεροπορία της συμμαχίας των ΗΠΑ οφείλει να σταματήσει να επιχειρεί σε αυτές ανέφερε υψηλός ρώσος αξιωματούχος την Παρασκευή.

Στις ζώνες αυτές οφείλει να διασφαλιστεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής βοήθειας,η αποκατάσταση υποδομώνκαι κυρίως νερούκαι ηλεκτρικού.Οφείλει να διευκολυνθεί η εκούσια επιστροφή σε αυτές των προσφύγων και εκτοπισμένων.

Γύρω από τις « ζώνες αποκλιμάκωσης », και τις « ασφαλείς ζώνες » θα εγκατασταθεί στρατός των 3 χωρών εγγυητριών και μπορούν να προστεθούν και τρίτες χώρες. Σημεία ελέγχου θα εγκατασταθούν για να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και να διευκολύνουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα υπάρχουν και πόστα επιτήρησης.(AFP) la libre 5.5.17

Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ σύμφωνα με ρωσικό Υπ.Αμυνας από σήμερα τα μεσάνυχτα 6.5.17.

dimpenews.com