Πως ο Ερντογάν ελέγχει το 70% του τύπου και ποιά είναι τα «médias πιγκουίνοι».

«Cumhuriyet» οι 11 κρατούμενοι

 »«Cumhuriyet», ένα αγκάθι στο πόδι του σουλτάνου » είναι ο τίτλος της LIBERATION.

Σήμερα 24.7.17 στην Τουρκία αν και εορτάζεται η Εθνική Ημέρα του Τύπου αρχίζει η δίκη 17 εργαζομένων στην εφημερίδα  Cumhuriyet ( Δημοκρατία).Μεταξύ αυτών πολλοί δημοσιογράφοι που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν  οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το καθεστώς Ερντογάν (PKK , το κίνημα του ιμάμη Gülen και το κίνημα της ακροαριστεράς DHK-PC)… με τα γραπτά τους  ή με τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Μια ευρεία campagne διεθνούς κινητοποίησης εξαπολύθηκε για την υπεράσπισή τους.

Kάποιοι από τους διωκόμενους είναι προσωρινά αποφυλακιστέοι και οι περισσότεροι παραμένουν κρατούμενοι.

Το AKP (ή απλά ο Erdogan, αν το προτιμάτε) δεν αγοράζει πια δημοσιογράφους αλλά τα μίντια εξ ολοκλήρου. Ένας άνθρωπός του επιχειρηματίας αγοράζει για λογαριασμό του Erdogan τα μίντια με αντάλλαγμα τεράστια δημόσια εργοτάξια αυτοκινητοδρόμων, γραμμές στο métro ή γέφυρες.

«médias πιγκουίνοι»

Αποτέλεσμα είναι το 70 % του έντυπου τύπου και τα προαγράμματα ενημέρωσης της τηλεόρασης να είναι όργανα του  Erdogan. Απομένουν ένα  30 % ανεξάρτητων μέσων. Η πλειοψηφία τους είναι μέσα στείρα ή πολύ περισσότερο «médias πιγκουίνοι», όπως αποκαλούνται στην Τουρκία αναφορικά με τα κανάλια που μετέδιδαν ντοκυμαντέρ για τη ζωή των πιγκουίνων αντί της εξέγερσης στο πάρκο  Gezi το 2013…media

Η εφημερίδα με 230 εργαζομένους και δημοσιογράφους και με σχεδόν 50 000 αντίτυπα (και πάνω από 1,5 εκατομμύρια διαδικτυακούς χρήστες  που συμβουλεύονται το site web της), είναι πρακτικά η μόνη εφημερίδα της ανεξάρτητης αντιπολίτευσης.

« Η δίκη της Cumhuriyet είναι δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία « , δήλωσε ο Christophe Deloire,ΓΓ της ΜΚΟ Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα (RSF). « Δημοσιογράφοιι αντιμετωπίστηκαν ως τρομοκράτες γιατί έκαναν τη δουλειά τους « , είπε.

Διωκόμενοι της   «Cumhuriyet», που παραμένουν στην φυλακή για πάνω από 9 μήνες είναι οι : Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Kemal Güngör (δικηγόρος), Ahmet Şık, Turhan Günay et Musa Kart, Önder Çelik, Güray Öz, Akin Atalay, Hakan Kara et Bülent Utku (δικηγόρος).

Κινδυνεύουν έως και με  φυλάκιση 43 χρόνων.

40 συλλήψεις σε διαδήλωση για τις 2 απεργούς πείνας.

Περισσότεροι από 40 διαδηλωτές συνελήφθηκαν στην Άγκυρα την Κυριακή μεταφέρουν τα CNN-Türk και NTV ενώ έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.Οι κινητοποιήσεις στόχο είχαν την υποστήριξη 2 φημισμένων απεργών πείνας της πανεπιστημιακού Nuriye Gülmen, και της δασκάλας Semih Özakça.

Αυτές κάνουν απεργία πείνας εδώ και 4 μήνες για να διαμαρτυρηθούν για την κακοποίησή τους. Το Ευρωπαικό Συμβούλιο ζήτησε την Πέμπτη την απελευθέρωσή τους κρίνοντας ότι το καθεστώς της υγεία τους είναι « ανησυχητικό ».(LIBERATION,rf, lesoir, lexpress 24/23.7.17)

dimpenews.com