Η αντίδραση της συριακής διοίκησης-στρατού προς την Deir al-Zour δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αμερικανικό « βέτο ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μάχη του Χαλεπίου μεταξύ των Ρώσων και των Ιρανών, η Μόσχα συνέστησε να προηγηθεί πρώτα η επιχείρηση στη Deir Al-Zour, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της μέσα στην εξίσωση της γεωπολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής σύγκρουσης στη Συρία. Αλλά η Τεχεράνη προέκρινε το αντίθετο και θεωρούσε ότι η μάχη του Χαλεπίου είναι η πιο σημαντική, λόγω του εκτοπίσματος πληθυσμιακού και οικονομικού που διαθέτει το Χαλέπι .

Σήμερα υπάρχει συναίνεση στον συμμαχικό άξονα  της συριακής διοίκησης ότι η μάχη της Deir al-Zour αντιπροσωπεύει τον τελευταίο στρατηγικό γύρο του αγώνα πριν από την έναρξη της τελικής φάσης για εξεύρεση πολιτικής λύσης για τη συριακή κρίση.

Στο τερέν της Deir al-Zour, τρεις δυνάμεις ανταγωνίζονται επί του παρόντος για μια ανακατάληψη της πόλης από τη « Daesh »:

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού και οι σύμμαχοί του που υποστηρίζονται από μια ρωσική αεροπορική και πολιτική κάλυψη . Αυτές οι δυνάμεις έχουν φθάσει τώρα στην Badia και από την Palmyra πήγαν στην πόλη Sokhna, που θεωρείται η « νότια πύλη » της Deir al-Zour.

Η δεύτερη δύναμη παραμένει ακόμη εν δυνάμει ή μια «θεωρητική» δύναμη καθώς φημολογείται ότι η Ουάσινγκτον απεργάζεται την ίδρυση μιας ακόμη πολιτοφυλακής του  »Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού » για τον έλεγχο της Deir al-Zour.Αυτός θα περιλαμβάνει σώματα και ομάδες του FSA που προέρχονται από Deir al-Zour / σουνίτες άραβες . Οι σημαντικότερες από αυτές τις ομάδες είναι τα « Λιοντάρια της Ανατολής » που απαοτελούνται από 800 έως 1200 μαχητές, οι  » Commandos της Ανατολής » με 500 μαχητές, οι « δυνάμεις ελίτ  » υπό την καθοδήγηση του Ahmed Jarba και μερικές δυνάμεις φυλών.

Μέχρι στιγμής, ο το μόρφωμα αυτό ο  »Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός » δεν έχει σχηματιστεί. Οι πηγές των «Λιονταριών της Ανατολής », που είναι και η κυριότερη δύναμη  αυτού του υποτιθέμενου  »στρατού », αρνούνται ότι η Ουάσιγκτον  »έριξε » αυτή την ιδέα.

• Η τρίτη δύναμη βρίσκεται στο πεδίο της Deir al-Zour, είναι οι κούρδοι αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σχετικά με το αν είναι συνετό να επιτραπεί η συμμετοχή τους. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι άραβες σουνίτες της Deir Al-Zour που είναι και η πλειοψηφία εκεί αρνούνται στους κούρδους να εισέλθουν στην επαρχία τους.

Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι υφίσταται μια αμερικανο-ρωσική συναίνεση για μοιρασιά της νίκης σε αυτή τη μάχη, με βάση έναν οδικό χάρτη προτεραιοτήτων:

Για την Ουάσινγκτον η περιοχή είναι  ζωτικής σημασίας καθώς αποτελεί μία από τις στρατηγικές πύλες διέλευσης μεταξύ Συρίας και Ιράκ και θα ήθελε ναπαρατάξει εκεί όλες τις δυνάμεις που έχει υπό τον έλεγχό της.Οι Κούρδοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με οποιοδήποτε ρόλο. Το γεγονός ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν θ΄ αντιπροσωπεύει ένα αμερικανικό μήνυμα για καθησυχασμό της Τουρκίας.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΠΡΩΤΟΣ DEIR EZZOR.ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ -ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ -ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  

Ενδεικτικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις:

Πρώτον, η ταχύτητα που επέδειξε ο συριακός στρατός και η πρόσβασή του στη Sokhna, τη νότια πύλη της Deir al-Zour, παράλληλα με την ολοκλήρωση του ελέγχου μιας μεγάλης περιοχής των συριακών και ιρακινών συνόρων και των θέσεων της Συρίας στα σύνορα με Ιορδανία.

Αυτό σημαίνει στρατιωτική επιτυχία καθώς ο συριακός στρατός έκοψε το δρόμο στις αμερικανοτραφείς παρατάξεις της ανατολικής περιοχής να συμμετάσχουν στη μάχη της Deir al-Zour,αφού  η μεγαλύτερη από αυτές τις ομάδες, αυτή των «Commandos of the Revolution» και των «Eastern Lions» είναι τοποθετημένες στο νότο και χρειαζόταν αν ήθελαν να μετακινηθούν στο πεδίο μάχης της Deir al-Zour για να συμμετάσχουν, να διέλθουν από το πέρασμα σε αυτές τις περιοχές που τελικά έθεσε υπό τον έλεγχό του ο συριακός στρατός.

Δεύτερον,  παρατηρητές εκτιμώντας την πρόοδο του συριακού στρατού στην κατεύθυνση της  Deir al-Zour καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ρωσοαμερικανική συναντίληψη για το πώς θα δοθεί αυτή μάχη.

Ένα είναι γεγονός ότι ο συριακός στρατός προχωρεί γρήγορα….(aljoumhouria 15.8.17)

dimpenews.com