Οι κούρδοι στη Συρία την Παρασκευή διοργανώνουν δημοτικές εκλογές…..

 Αποτέλεσμα εικόνας για syrie les kurdes elections

Oι κούρδοι της Συρίας ετοιμάζονται να διοργανώσουν ξεκινώντας από την Παρασκευή τις πρώτες τοπικές εκλογές στις περιοχές τους.

Κατ΄εκτίμηση οι κούρδοι είναι 15% του συριακού πληθυσμού που επωφελήθηκαν από τον πόλεμο που μαστίζει τη χώρα από το 2011 για να εγκαταστήσουν μια de facto αυτονομία στα εδάφη που ελέγχουν με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Β και στα ΒΑ της χώρας.

Εμπλεκόμενοι στη μάχη κατά της ISIS oι κουρδικές πολιτοφυλακές αξιοποιώντας την αμερικανική υποστήριξη οι κούρδοι επέκτειναν την κυριαρχία τους καταλαμβάνοντας περιοχές πέραν αυτών που πλειοψηφικά κατοικούνταν από αυτούς.

Το Μάρτη του 2016, οι κούρδοι από τα ημιαυτόνομα εδάφη τους ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας « ομόσπονδης περιοχής« .

Αυτή αποτελείται από 3 « καντόνια« : Afrine,στην επαρχία Χαλεπίου (Β), Fourat, μεταξύ Χαλεπίου και Ράκας και Jaziré, που αντιστοιχεί στην επαρχία της Hassakah (BA).

Oι εκλογές διαιρέθηκαν σε 3 φάσεις.

Την Παρασκευή οι εκλογές οι λεγόμενες  « δημοτικές » θα διοργανωθούν για την ανάδειξη μιας επιτροπής διευθυνόμενης από  « δημάρχους » και στις 3 Νοέμβρη μια νέα ψηφοφορία θα λάβει χώραν για την εκλογή των « δημοτικών συμβούλων« .

Στις 19 Γενάρη οι κάτοικοι θα εκλέξουν τα νομοθετικά τους συμβούλια για κάθε καντόνι όσο και μια Βουλή για κάθε ομόσπονδη περιοχή.

« Αυτές οι εκλογές έρχονται να ενδυναμώσουν το ομοσπονδιακό σύστημα « , ανέφερε στο AFP ο Saleh Moslem, συμπρόεδρος του (PYD), κύριου κουρδικού σχηματισμού στη Συρία.

« Είμαστε μέρος της Συρίας (…), η διεκδίκησή μας δεν είναι σε καμιά περίσπτωση όπως αυτή του ιρακινού Κουρδιστάν « , διαβεβαίωσε.

« Στη Συρία αυτό είναι το πρώτο βήμα στο Ιράκ αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως το τελευταίο βήμα.Στις 2 αυτές περιπτώσεις πρόκειται ν΄αποκτηθεί μια τοπική και διεθνή νομιμότητα « , τονίζει ο γεωγράφος Fabrice Balanche, ειδήμονας για συριακό.

Σύμφωνα με αυτόν η  Washington δεν δείχνει να τηρεί ανοιχτά κριτική στάση κατά των κουρδικών φιλοδοδοξιών λόγω και της συμμαχίας τους και της σύμπραξης.21/09/2017 (AFP)

dimpenews.com