Περιπλέκεται η κατάσταση στο ιρακινό Κουρδιστάν εν όψει του δημοψηφίσματος Ανεξαρτησίας στις 25 Σεπτέμβρη.Μπαράζ δηλώσεων κι αντιδηλώσεων, αλληλοαναιρούμενα ανακοινωθέντα, σύγχιση.Αυτό που προκύπτει είναι ότι αναμφίβολα έχει δημιουργηθεί κίνημα υπέρ της αναβολής του δημοψηφίσματοςπου κλίνει προς την ενελαλκτική των ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης πάντως του Kirkuk από το PUK (The Patriotic Union of Kurdistan), διέψευσε ότι δεν θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στο Kirkuk λέγοντας ότι γίνονται οι προετοιμασίες και κάλεσε τοαλό να πάει στις κάλπες.

Προηγουμένως πολλά παραρτήματα του PUK εξέδωσαν αντικρουόμενα ανακοινωθέντα για δημοψήφισμα κάποια υπέρ της διεξαγωγής και κάποια υπέρ της αναβολής του δημοψηφίσματος.
Νωρίτερα το Γρφαείο του κόμματος PUK στο Kirkuk ανέφερε σε ανακοινωθέν ότι η κατάσταση στο  Kirkuk δεν είναι έτοιμη για Δημοψήφισμα και ότι πρέπει αυτό δεν πρέπει να γίνει.Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του PUK ο Saddi Pira χαρακτήρισε ως προπαγάνδα τ΄ανακοινωθέντα που μιλούν για αναβολή του δημοψηφίσματος και επιμένει ότι θα διεξαχθεί η ψηφοφορία σε  Kurdistan, Kirkuk.
Ένα άλλο ανακοινωθέν από Γραφείο του PUK  είπε ότι θέλουν το Erbil να υπολογίσει την εναλλακτική των ΗΠΑ και καλεί σε αναβολή.

Σ΄ένα ανακοινωθέν του επικεφαλή του Εκτελεστικού του PUK,  ο Mala Bakhtiyar, διέψευσε ότι αποδέχθηκαν εναλλακτική.Στη συνέχεια, το KDP, το Συμβούλιο Υψηλών Δημοψηφισμάτων αμφισβήτησε ότι δέχτηκαν οποιαδήποτε εναλλακτική λύση, λέγοντας ότι επιμένουν στις 25 Σεπτεμβρίου για την ψηφοφορία.

Αρχικά ο Pafel Talabani, ανακοίνωσε ότι KDP-PUK συμφώνησαν στην εναλλακτική των ΗΠΑ.Αργότερα είπεότι το ανακοινωθέν δημοσιοποιήθηκε από λάθος. Rudaw 23.9.17

dimpenews.com