File photo: Explosions in Syria seen from the Golan Heights border with Israel on September 14, 2017.

To Iσραήλ χτύπησε 3 κανόνια του συριακού πυροβολικού το Σάββατο ως απάντηση ρουκετών που εκτοξεύθηκαν στα κατεχόμενα του Golan νωρίς σήμερα το πρωί.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι παρά το γεγονός πως οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν ήταν αποτέλσμα του εσωτερικού εμφύλιου ο αριθμός των ρουκετών απαιτούσε μια ηχηρή απάντηση. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι 5 ρουκέτες ρίχθηκαν στο  »ισραηλινό έδαφος » στο Golan, αλλά εντοπίστηκαν μόνο οι 4. Οι ρουκέτες κατέληξαν σε ανοικτά πεδία και δεν σημειώθηκαν θύματα ή υλικές ζημιές. haaretz

O εκπρόσωπος τύπου της Τσαχάλ ο Avichay Adrae δήλωσε ότι « 3 σημεία του συριακού στρατού χτυπήθηκαν από βολές πυροβολικού μετά την πτώση 5 ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη συριακή πλευρά  στα υψώματα του Golan  » υπό ισραηλινή κατοχή.

Το συριακό ΓΕΣ πριν από λίγο επιβεβαίωσε ότι ο  »ισραηλινός εχθρός έπληξε θέσεις του στρατού κοντά στην Quneitra και προκλήθηκνα υλικές ζημιές ».Προειδοποίησε  για τις σοβαρές επιπτώσεις αυτών των επιθετικών ενργειών. Αποδίδει την πλήρη ευθύνη στο Ισραήλ για τις συνέπειες αυτών των επιθέσεων.

Σύμφωνα με το συριακό ΓΕΣ αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας Ισραήλ και τρομοκρατικών οργανώσεων που εδρεύουν στην περιοχή .Οι ρουκέτες που εξαπέλυσαν οι τρομοκράτες σε αναοιχτά πεδία στα κατεχόμενα δεν ήταν παρά για να δώσουν λαβή και πρόσχημα  στον αντίπαλο μας σιονιστή για την ανάληψη δράσης.

GOLAN ΔΡΟΥΖΟΙ ΣΥΡΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΑΤΟΧΗ 

 »Τον Ιούνιο του 1967, με τη λήξη του Πολέμου των Έξι Ημερών, το Ισραήλ κατέλαβε αυτήν την περιοχή της Συρίας και εκδίωξε τους πληθυσμούς που δεν είχαν ήδη εγκαταλείψει τον τόπο τους, ισοπεδώνοντας στο μεταξύ γύρω στα 100 χωριά.

Κανείς δεν γλίτωσε την απέλαση, εκτός από κάποια μέλη της κοινότητας των Δρούζων, τους οποίους οι Ισραηλινές αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να τους «γοητεύσουν», όπως και τους ομοεθνείς τους της Γαλιλαίας (βλ. ένθετο). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την περίοδο 5-10 Ιουνίου του 1967, 115.000-120.000 Σύροι του Γκολάν εγκαταστάθηκαν στη Δαμασκό ή στη Νότια Συρία. Μονάχα 6.400 άτομα με θρήσκευμα Δρούζων παρέμειναν στα χωριά τους. Το 1970 άρχισε ο εποικισμός αυτού του γεμάτου κοιλάδες οροπεδίου (έκτασης 1.200 τετρ. χλμ.), που προσαρτήθηκε τελικά στο Ισραήλ το 1981.

Το οροπέδιο, που τροφοδοτεί με υδάτινους πόρους μεγάλο μέρος του Ισραήλ, όπως και το όρος Χερμόν, που δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή1 (βλ. χάρτη), αποτελούν στρατηγικά ατού για το εβραϊκό κράτος. Έτσι, τον Απρίλιο του 2016, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Γκολάν «θα παραμείνει για πάντα στα χέρια του Ισραήλ». Η δήλωση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, καθώς η «διεθνής κοινότητα» εκτιμάει ότι πρόκειται για κατεχόμενα εδάφη που οφείλουν να επιστραφούν. Με το ψήφισμα 242 της 27ης Νοεμβρίου 1967, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι είναι απαράδεκτη η «απόκτηση εδαφών μέσω πολέμου», ενώ με το ψήφισμα 497 της 17ης Δεκεμβρίου 1981 καταδίκασε την προσάρτηση του Γκολάν.Οι Δρούζοι είναι μια ετερόδοξη θρησκευτική μειονότητα που προέκυψε από ένα σχίσμα του σιιτικού Ισλάμ τον 11ο αιώνα και σήμερα κατοικεί στη Συρία, στον Λίβανο, στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.Το Ισραήλ κατηγορείται συχνά ότι προσφέρει νοσηλεία σε τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νόσρα, μιας θυγατρικής της Αλ-Κάιντα που συγκρούεται σφοδρά με τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ για τον έλεγχο του συριακού τμήματος του Γκολάν. Η Δύναμη Παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών για την Απαγκίστρωση (UNDOF), αναπτυγμένη στην ουδέτερη ζώνη, έχει εντοπίσει πολλές περιπτώσεις όπου τζιχαντιστές ή οχήματά τους πέρασαν τα σύνορα, τυγχάνοντας καλής υποδοχής από τους ισραηλινούς στρατιώτες »monde-diplomatique 1.1.17

dimpenews.com