Aller au contenu principal

 »O Άσαντ κέρδισε τον πόλεμο αλλά πρέπει να κερδίσει και την πολιτική μάχη ».Ελέγχει το 52% της Συρίας με τα 2/3 του πληθυσμού.Το 25% κατέχουν οι κούρδοι.

Ο Assad κέρδισε τον πόλεμο αλλά οφείλει να κερδίσει την πολιτική μάχη αναφέρει σε άρθρο του AFP  η βέλγικη lalibre.

Σε 6 χρόνια μπόρεσε ν΄ανακτήσει το ήμισυ της Συρίας

« Το καθετώς ανέκτησε στρατιωτικά μεγάλα τμήματα της συριακής επικράτειας αλλά το να μιλάμε για μια νίκη πολιτική κια διπλωματική αυτό θα ήταν υπερβολικό », αναφέρει στο AFP ο Karim Bitar, του Institut de relations internationales et stratégiques (Iris).

Ο συριακός στρατός ελέγχει έκτοτε το 52% του συριακού εδάφους όπου όμως ζουν τα 2 τρίτα του πληθυσμού σύμφωνα με τον γάλλο γεωγράφο ειδήμονα στο συριακό τον Fabrice Balanche.

Το υπόλοιπο της χώρας είναι διαιρεμένο ανάμεσα στις αποδυναμωμένες φράξιες της ISIS και κυρίως κατέχεται στις κουρδικές δυνάμεις στο βορρά και ΒΑ  (25% του εδάφους).

« Το καθεστώς αδιαμφισβήτητα κέρδισε τον πόλεμο από απόψη στρατηγική  » γιατί  » έκτοτε κανείς δεν απαιτεί την αναχώρησή του ως προαπαιτούμενο λέει στο AFP ο Hasan Hasan, αναλυτής στο Tahrir Institute for Middle East Policy, μ έδρα στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή « ο πόλεμος δεν θα τελειώσει υπό την έννοια των βιαιοτήτων « , κια διευκρινίζει ότι « η εξέγερση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων από τζιχαντιστές ή μη ».

Νέος γύρος συνομιλιών στις 28 Νοέμβρη στη Γενεύη.Αυτήν την ώρα υπάρχουν επίσης διαπραγματεύσεις στα Άστανα.

η τύχη  του Άσαντ

Παρά την πρόοδο των συνομιλιών η διαπραγμάτευση προσκρούσει στην τύχη του Bachar al-Assad. Η αντιπολίτευση δεν σταμάτησε να ζητά την αναχώρησή του κάτι που κατηγορηματικά αρνείται η Δαμασκός και οι σύμμαχοί της.

Ωστόσο οι διευθύνοντες κρατών δεν απαιτούν εμφανώς πια την αναχώρησή του  Assad όπως το έκαναν τα πρώτα χρόνια του πολέμου.

« Το κλίμα στην Ευρώπη υπολογίσιμα άλλαξε « , σημειώνει ο Karim Bitar.

« Πολλοί σημαντικοί παράγοντες –πληροφορίες, πράκτορες αντιτρομοκρατικής, οικονομικοί όμιλοι (…)– ήδη έδειξαν ένα άνοιγμα προς το καθεστώς και κάνουν lobbying στην οπτική μιας εξομάλυνσης των σχέσεων », προσθέτει.

Ο Joshua Landis, ειδικός στο συριακό και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Oklahoma, περιμένει και μια αναθέρμανση των σχέσεων Δαμασκού και των χωρών της περιοχής.

« Με τον καιρό θεωρώ ότι όλοι οι γείτονες της Συρίας θα εξομαλύνουν τις σχέσεις ανα η κατάσταση τςη ασφάλειας συνεχίζει να βελτιώνεται « , λέει υπαινισόμενος Τουρκία, Ιορδανία.

« Αυτές έχουν ανάγκη από την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και την επανεκκίνηση εμπορικών σχέσεων. ».

Statut των κούρδων.

Το νέο στάτους της Συρίας έχει ένα ακριβό τίμημα αυτό της  « ακραίας εξάρτησης  » έννατι των συμμάχων της.

Αυτοί οι « σύμμαχοι Ιράν και Ρωσία δεν θ΄αφήσουν τη Δαμασκό να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις χωρίς αυτούς », αναφέρει ο Bitar.

 

Aν και η Δαμασκός είναι ανοιχτή στη συζήτηση με κούρδους είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί ότι θα δεχθεί μια αυτονομία.

« Η αποκέντρωση(…) θα είναι απίθανο να εφαρμοστεί (…) γιατί αυτή θ απαιτούσε διαπραγματεύσεις μακρά ςδιαρκείας σεθέματα τεχνικά κι οινομικά όπως για τις πετρελαιοπηγές », σύμφωνα με τον Karim Bitar.

« Αυτές οι συζητήσεις δεν θα κατλήξουν παρά με εμπιστοσύνη κι από τις 2 πλευρές « , εκτιμά.AFP 30.10.17

dimpenews.com

%d blogueurs aiment cette page :