Aller au contenu principal

Η παραίτηση  Hariri αποτελεί την πρώτη βολή του σαουδαραβικού πολέμου κατά της Hezbollah.

O σαουδαραβικο-ισραηλινο-αμερικάνικος άξονας θα χάσει αυτόν τον πόλεμο και θα είναι Ρωσία,Ιράν που θα τον κερδίσουν.

Στις απαρχές της εβδομάδας ο υπουργός της Σ Αραβίας των Υποθέσεων του Κόλπου ο Thamer al-Sabhan, απείλησε τη Hezbollah και προανακοίνωσε μια έκπληξη:

κάλεσε τη Δευτέρα σε « ανατροπή της Hezbollah » κι ανακοίνωσε « εξελίξεις- έκπληξη» στις επερχόμενες μέρες  […]

Στο tweet  του έγραψε: « έγραψα αυτό το tweet στην κυβέρνηση γιατί το κόμμα του Satan (Hezbollah) εκεί αντιπροσωπεύεται και ότι αυτό είναι ένα κόμμα τρομοκρατικό.Το πρόβλημα δεν είναι ν΄ανατρέψουμε την κυβέρνηση αλλά την Hezbollah. »

« Οι εξελίξεις που έρχονται θα σας εκπλήξουν πολύ περισσότερο αυτό είναι βέβαιο  », είχε προειδοποιήσει ο al-Sabhan.Κάτι που αποδεικνύει ότι η παραίτηση του Χαρίρι ήταν προσχεδιασμένη σε συντονισμό με Ριάντ και ότι η Σ Αραβία θέτει σ΄εφαρμογή την αποσταθεροποίηση και του Λιβάνου.

Ενώ υπήρχαν μάχες σε Συρία, Ιράκο Λίβανος ήταν σχεδόν στο απυρόβλητο.Τώρα που ο πόλεμος σε Συρία ,Ιράκ τελειώνει οι μάχες με πληρεξούσιους  ξαναρχίζουν στο Λίβανο.Ο Joseph Bahout είχε προβλέψει στα μέσα Οκτώβρη:

Σε τοπικό επίπεδο η Σ Αραβία και τα Ενωμένα Εμιράτα αναζητούν τώρα ένα άλλο μέρος όπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν και να κάνουν να αιμοραγήσει το Ιράν ως αντιστάθμισμα της απώλειας της Συρίας.Η βίαιη επιθυμία ανατροπής του τοπικού στάτους θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόπειρά τους να βάλουν πόδι στο Λίβανο. Οι χώρες του Κόλπου,Ισραήλ, ΗΠΑ δεν θέλουν το Ιράν ν΄αποκομίσει τους καρπούς μιας νίκης στη Συρία. Αν αναζητήσουν μια επανισορροπία στην περιφερειακή σχέση Ιράν-Μ Ανατολής το μόνο μέρος για να το κάνουν θα ήταν ο Λίβανος παρά τους πολυάριθμους κινδύνους που αυτό εμπεριέχει.  

Σ΄αυτήν την περίπτωση και παρά το δισταγμό  να θέσει σε κίνδυνο το  »ιερό » της στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή παρά να δεχθεί την πρόκληση, ειδικά αν έχει ισραηλινή συνιστώσα.

Ο Saad Al-Hariri  είναι γιος του τ. πρωθυπουργού του Λιβάνου του Ραφίκ που δολοφονήθηκε. Κατηγορήθηκε η Hezbollah γι αυτή τη δολοφονία αλλά το πιθανότερο είναι ότι ήταν δουλειά των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. .

H oικογένεια Hariri πλούτισε χάρη στην Saudi Oger, μια εταιρεία κολοσσό οικοδομικό της Σ Αραβίας της οποίας είναι η ιδιοκτήτρια.Οι Hariri έχουν σαουδαραβικά διαβατήρια.Οι υποθέσεις τους δεν πήγαν καλά υπό τον Hariri junior. Τον Ιούλιο η Saudi Oger έκλεισε και ακούστηκε ότι οι δισεκατομμυριούχοι είναι στο φάσμα της χρεοκοπίας.Οι σαουδάραβες διευθύνοντες τους χρηματοδοτούν.

Ο Hariri διόρισε πρόσφατα πρέσβη Λιβάνου στη Συρία.Πριν φύγει για Σ Αραβία ο Hariri δέχθηκε την επίσκεψη στη Βηρυτό του Ali Velayati, υψηλού συμβούλου του Khamenei του Iran. Οι σαουδάραβες είδαν με άσχημο μάτι και τα δυο αυτά γεγονότα. Το σχέδιο Thamer τέθηκε σ΄εφαρμογή.Έστειλαν ένα ιδιωτικό jet και οδήγησαν τον Hariri στο Riyad. Εκεί ο πρίγκιπας clown  Mohammad bin Salman επέδωσε στο Hariri την επιστολή παραίτησης (που έγραψε ο Thamer;) και που τη διάβασε στην τηλεόραση της Σ Αραβίας.

Η παραίτηση  Hariri έχει για σκοπό να προκαλέσει μια συνταγματική κρίση στο Λίβανο και να εμποδίσει νέες βουλευτικές εκλογές. Να η πιθανή

συνέχεια του σαουδαραβικού σχεδίου:

  • Η διοίκηση Trump θ΄ανακοινώσει και νέες τιμωρίες κατά της Hezbollah και του Λιβάνου.
  • Η σαουδαραβική κυβέρνηση θα προωθήσει δια διείσδυσης στο Λίβανο ενός μέρους των πληρεξούσιων της μαχητών της Al-Qaïda/ISIS από Συρία και Ιράκ  (ενδεχομένως μέσω Τουρκίας δια θαλάσσης). Θα χρηματοδοτήσει τοπικές τρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Λίβανο.
  • Εξτρεμιστές σουνίτες θα επιδοθούν σε νέες απόπειρες δολοφονίας σε επιθέσεις τρομοκρατικές και σε επεισόδια κατά χριστιανών και σιιτών στο Λίβανο.
  • Οι ΗΠΑ θα αποπειραθούν να εξωθήσουν το στρατό του Λιβάνου να κηρύξει πόλεμο κατά της Hezbollah.
  • Το Ισραήλ θ΄αποπειραθεί να προκαλέσει την Hezbollah και να στρέψει την προσοχή της με νέες ραδιουργίες στα συρολιβανέζικα σύνορα.Αλλά δεν θα κηρύξει έναν αληθινό πόλεμο.

Το σχέδιο έχει λίγες πιθανότητες να πετύχει:

  • Ο λαός του Λιβάνου στο σύνολό του δεν θέλει ένα νέο εμφύλιο πόλεμο.
  • Ο στρατός του Λιβάνου δεν θα εμπλακεί με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο και μάλιστα θα επιχειρήσει το αντίθετο να διατηρήσει παντού την τάξη.
  • Οι τιμωρίες κατά της Hezbollah θα πλήξουν το σύνολο του Λιβάνου συμπεριλαμβανομένων των σουνίτικων συμφερόντων.
  • Ένας νέος πρωθυπουργός σουνίτης θα εγκατασταθεί στη θέση της σαουδαραβικής μαριονέτας που παραιτήθηκε.
  • Ο Λίβανος θα δομήσει μια νέα αγορά για Ρωσία και Ιράν.Οι ρώσικες εταιρείες θα δεσμευθούν στην εξόρυξη λιβανέζικου αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο  και θ΄αντικαταστήσουν τις αμερικάνικες.

Το πλάνο saoudo/américano/israélien κατά της Hezbollah διαπνέεται από μια κρίση δηλωτική αδυναμίας  που προκλήθηκε από την ήττα τους σε Συρία, Ιράκ.

Οι ιρακινές δυνάμεις παρά τις αμερικανικές ενστάσεις ξεφορτώθηκαν την ISIS από τις ζώνες στα συριακά σύνορα.Ιρακινοί πολιτοφύλακες διέσχισαν τα σύνορα  για να βοηθήσουν το συριακό στρατό ν΄ανακτήσει το Abu Kamal. Αυτό θ΄ανοίξει επιτέλους έναν άμεσο δρόμο από Συρία προς Ιράκ και πέραν αυτού. Οι ΗΠΑ ήθελαν στην κατοχή τους το Abou Kamal δια των πληρεξουσίων τους SDF και να μπλοκάρουν αυτήν την οδό.Οι συριακές δυνάμεις δεν τους άφησαν και οι ρώσοι 4 μέρες τώρα με Tu-22M3 και υποβρύχια σφυροκοπούν την περιοχή.Ο συριακός στρατός θα πάρει την πόλη είναι ήδη στα περίχωρα αυτής.Το Ισλαμικό Κράτος κηδεμονευόμενο σπό τη Σ Αραβία σε Ιράκ, Συρία δεν υπάρχει πια. Το Ιράκ ανέκτησε την εθνική του κυριαρχία. Νίκησε την ISIS, εμπόδισε τους κούρδους ν΄αποσχιστούν.Οι μάχες στη Συρία κατά της  al-Qaïda, καθώς και της τούρκικης , ισραηλινής και αμερικανικής παρέμβασης θα διαρκέσουν ακόμη 1 χρόνο.Αλλά είναι πολύ πιθανό ότι η δυνατή συμμαχία Συρίας,Ρωσίας,Ιράν, Hezbollah θα κερδίσει τον πόλεμο.Η Συρία υπέστη μεγάλες καταστροφές αλλά διαφύλαξε την ενότητά της και την ανεξαρτησία της και θα επιβιώσει.Ο εξαπολυόμενος πόλεμος κατά της Hezbollah κι επομένως κατά του Λιβάνου θα τελειώσει πιθανότατα με τον ίδιο τρόπο.arretsurinfo 5.11.17

dimpenews.com

 

%d blogueurs aiment cette page :