Σότσι- Γενεύη και πάλι Σότσι/ τύπος: o Πούτιν είπε στον Άσαντ ότι θα ΄ναι ο τελευταίος αλαουίτης πρόεδρος και του ζήτησε άρση της κατ΄οίκον επιτήρησης του τ. ΥΠΕΞ Farouk el-Chareh που προορίζεται για διάδοχος του Άσαντ στη μετάβαση.

Τα επίσημα ρωσικά μέσα τράβηξαν την προσοχή  στο γεγονός ότι μετά την αναχώρηση Assad, ο Poutine ήταν σε επαφή με τοπικούς όσο και διεθενίς διευθύνοντες : Donald Trump,Benyamin Netanyahou, Salmane ben Abdelaziz, και συνάντηση τριμερής με Hassan Rohani ,Recep Tayyip Erdogan, που επίσης δέχθηκε στο Sotchi την επομένη.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά médias ο Poutine είπε στον Assad ότι αυτός θα ήταν ο τελευταίος αλαουίτης πρόεδρος στη Συρία.Σύμφωνα με τα σαουδαραβικά  médias αυτός θα του είπε ότι επιθυμούσε την άρση της κατ΄οίκον επιτήρησης  του  Farouk el-Chareh [τ. αντιπροέδρου, σουνίτη], για να μπορέσει να προεδρεύσει σε μια σύσκεψη εθνικού συριακού διαλόγου.

 

Οι συνομιλίες που άρχισαν στις 28 στη Γενεύη αν κι έχουν πολλά σενάρια πιθανά  αποκελίουν την αποχώρηση Assad πριν τη φάση της μετάβασης κι ακόμη κι αν αυτή ιδέα παραμένει στο τραπέζι αφορά την μετάβαση ή μετά.

Ο Assad με άλλα λόγια οδηγήθηκε στο Sotchi για να δεχθεί τα μέτρα της πολιτικής λύσης και να συμεμτέχει στη διαχείρηση της προκειμένου να συντηρηθούν οι κρατικοί θεσμοί.

Μέχρι τώρα ο Assad συμφώνησε με όλα όσα του ζήτησε ο Πούτιν.Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμος ν΄απαρνηθεί την εξουσία.Και ειδικότερα μια κει είναι μετρ στην τέχνη της αποφυγής γνωρίζοντας το λάκτιμσα επαφής ώστε ν΄αποφύγει ό,τι του ζητηθεί. courrierinternational 28.11.17

Το ιρανικό Presstv από την πλευρά του αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα τo όνομα του 78χρονου Farouk el-Chareh ακούγεται ως διαδόχου του Άσαντ τουλάχιστον στη μεταβατική περίοδο και ότι αυτό θα συζητηθεί στο Σότσι στο διασυριακό διάλογο .Σουνίτης που είχε θητεύσει ως και ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος κυβέρνησης αποστασιοποιήθηκε πολιτικά την περίοδο πολέμου και κατοικεί στη Δαμασκό.
Αυτά είναι τα ταικτενόμενα,  σε Γενεύη ως και την Παρασκευή θα γίνει διαπραγμάτευση κυρίως για συνταγματική μεταρρύθμιση και διοργάνωση εκλογών υπό την εποπτεία ΟΗΕ
Ο ΄Ασαντ έχει μπροστά του διπλωματικές συμπληγάδες…

dimpenews.com