Τουλάχιστον 1 νεκρός παλαιστίνιος και 300 τραυματίες σε συγκρούσεις με ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με το τον Υπ Υγείας της Παλαιστινιακής αρχής  ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και 300 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Gaza σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις.Νεκρός είναι ο Mahmoud Al-Masri, 30 ετών που σκοτώθηκε στα ανατολικά του Khan Younès.Επεισόδια και συγκρούσεις έγιναν σε Ιερουσαλήμ,Δυτική όχθη και Γάζα.

ο δημοσιογράφος

Η ένταση ανεβαίνει μετά την δήλωση ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Donald Trump.

Yπήρξε στη συνέχεια πληροφορία και για 2ο νεκρό στις διαδηλώσεις ενώ τραυματίστηκε σοβαρά δημοσιογράφος της παλαιστινιακής τηλεόρασης στο κεφάλι.

3 αποφάσεις του ΟΗΕ επί της Ιερουσαλήμ που δεν σεβάστηκαν οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος τους παραβιάζοντας και σε αυτήν την περίπτωση το διεθνές δίκαιο.

  • 29 Νοέμβρη 1947:απόφαση 181 της Γ Συνόδου ΟΗΕ για μοίρασμα της Παλαιστίνης υπό βρετανική εντολή, σε 3 οντότητες: ένα εβραικό κράτος, ένα αραβικό κι ένα διεθνές statut για Ιερουσαλήμ.
  • 22 Νοέμβρη 1967: το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετεί την απόφαση (242) που καλεί σε « απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη » μεταξύ αυτών και της Α Ιερουσαλήμ.
  • 25 Σεπτέμβρη 1971: η απόφαση 298 καταδικάζει « τις δράσεις που οδηγήθηκαν από το Ισραήλ για την αλλαγή του statut της Ιερουσαλήμ« .

dimpenews.com