Αποτέλεσμα εικόνας για Russie Turquie Iran syrie

O τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την Τρίτη τους πρέσβεις Ιράν και Ρωσίας αναφορικά με την επίθεση που οδηγεί ο συριακός στρατός στα κατεχόμενα αππο τρομοκράτες μέρη του Idleb σύμφωνα με διπλωματικές τουρκικές πηγές.

Το Ιντλίμπ καταλύθηκε όταν δεκάδες χιλιάδες τρομοκράτες εισήλθαν μαζικά από τα τουρκοσυριακά σύνορα.Η πλειοψηφία των τρομοκρατών που σήμερα κατέχουν το Ιντλίμπ ανήκουν στην αλ Κάιντα και στην περιφερειακή της δύναμη επί συριακού εδάφους την αλ Νούσρα που σήμερα καλύπτεται από τα διακριατικά HTS.

Η Άγκυρα κατηγόρησε σήμερα τη Δαμασκό ότι υπό το πρόσχημα της επίθεσης κατά τζιχαντιστών στοχεύει τους  »μετριοπαθείς αντάρτες »  εκτιμώντας όρτι τέτοιες αναπτύξεις απειλούν να σαμποτάρουν τη διαδικασία που θέλει να θέσει τέλος στη διαμάχη.

« Υπό την κάλυψη της μάχης κατά της al-Nosra, οι δυνάμεις του καθεστώτος χτυπούν επίσης τους μετριοπαθείς αντάρτες » στην επαρχία του Idleb δήλωσε ο ΥΠΕΞ Mevlüt Cavusoglu, σύμφωνα με το Anadolu.

« Αυτή η στάση θα μπορούσε να σαμποτάρει τη πολιτική διευθέτηση » της διαμάχης πρόσθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ .

Η Άγκυρα την Τρίτη κάλεσε τους πρέσβεις της Ρωσίας και του Ιράν για να τους μεταφέρει την ενόχλησή της έναντι σε αυτό που εκείνη θεωρεί ως μια « καταπάτηση των συνόρων της ζώνης αποκλιμάκωσης του Idleb » που εγκαταστάθηκε από Τουρκία,Ιράν, Ρωσία  σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.Ζητήθηκε από τον πρέσβη της Ρωσίας να παρέμβει η Μόσχα στη Δαμασκό για να τεθεί τέλος στα χτυπήματα  συνεχίζουν οι πηγές. »Αυτοί που θα πάνε στο Sotchi δεν θα όφειλαν να κάνουν κάτι τέτοιο », είπε ο Cavusoglu.Που δεν θα έπρεπε να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας που δεν θα έπρεπε η χώρα του να βάλει δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές και όπλα στο συριακό Ιντλίμπ για να το καταλάβει και να το εποικίσει. Σήμερα χιλιάδες γηγενείς του Ιντλίμπ ζουν εκπατρισμένοι και εκτοπισμένοι από το Ισλαμικό Κράτος που θέσπισαν εκεί οι εκλεκτοί του τουρκικού καθεστώτος. Πριν την εξαπόλυση αυτής της επιχείρησης η Τουρκία ανέπτυξε ορδές στην επαρχία του Idleb για να εγκαταστήσει θέσεις επιτήρησης στο πλαίσιο δημιουργίας  « ζωνών αποκλιμάκωσης » που διαπραγμτεύθηκε η τρόικα Ιράν, Ρωσία,Τουρκία.

Βαθύτατες διαφωνίες έχουν προκύψει μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που αρνείται π.χ κάθε συμμετοχή συροκουρδικών ομάδων PYD,YPG στο διάλογο στο Sotchi. Άλλη διαφωνία αφορά την τύχη του Assad..

dimpenews.com