Ο ορθόδοξος επίσκοπος Χάμα Συρίας ο Nικόλαος Baalbaki συνοδευόμενος από τον κυβερνήτη της Χάμα τον Dr Mohamed Alhzori, και τον αστυνομικό Διευθυντή της περιφέρειας Χάμα τον Ashraf Taha, επισκέφθηκε τον τόπο όπου ανακαλύφθηκαν πριν 2 ημέρες τα πολύτιμα ψηφιδωτά πρωτοβυζαντινής εποχής.Εντοπίστηκαν από το συριακό στρατό κατά τη διαδικασία αποναρκοθέτησης στα περίχωρα της πόλης Uqayribat στ΄ανατολικά της επαρχίας Hama.

Ο χώρος εκτείνεται σε 60 τ.μ.Τα 2 ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν υπάρχει κι ένα τρίτο σε πιο βαθύ επίπεδο και θα συνεχιστεί η ανασκαφή. Αναγράφονται τα ονόματα των δωρητών  σε ελληνική επιγραφή.

Η μια επιγραφή στην ελληνική αναφέρει

 »ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΗΜΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΤΑΤΟΥ ΠΕΡΙ….  ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΛΑΒΕΣΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΕΥΑΝΓΕΛΟΥ ΕΥΞΑΜΕΝΟΣ ΘΕΟΔΟΤΟΣ….  »

Η άλλη επιγραφή αναφέρει ως δωρήτρια μια  »ΔΟΜΝΙΑ ».

« Οι εκκλησίες στη Συρία γενικότερα όσο και πιο συγκεκριμένα στην επαρχία της Χάμα  χαρακτηρίζονταν την βυζαντινή εποχή από καταπληκτικά ψηφιδωτά », δήλωσε ο επίσκοπος Νικόλαος Baalbaki. 

Εκτιμάται ότι τα ψηφιδωτά ανήκουν στο δάπεδο βυζαντινού ναού του 5ου αι.μ.Χ

Στην περιοχή του Agerbat στη Χάμα όπου προχθες εντοπίστηκαν τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι εντοπίζονται διάσπαρτα βυζαντινά ευρήματα, μωσαικά και ερείπια εκκλησιών…..

Ο εντοπισμός της εκκλησίας Oum Hartaine

Εντός της ίδιας διοικητικής ζώνης της Συρίας στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν 2 τόποι ονόματι Oum Hartaine, που εξαρτώνται και οι 2 από την πόλη Salamiyé (ελληνιστική Salamias) στην επαρχία της Χάμα. Το τοπωνύμιο μπορεί να μεταφραστεί «η μητέρα των 2 συνοικιών» και αναφέρεται σ΄ένα χωριό χωρισμένο σε 2 τομείς.Ένας τόπος που ονομάζεται έτσι (Umm Harten, Umm Harteyn), βρίσκεται στο  Djebel ‘Ala. Μια βυζαντινή επιγραφή εκεί είναι γνωστή όπως και στοιχεία αρχιτεκτονικής της ίδιας περιόδου.  Τοποθετήθηκαν μέσα στο Djebel ‘Ala τα ψηφιδωτά μιας εκκλησίας που ανακαλύφθηκαν το 1971, ανακαινίστηκνα στη Δαμασκό και μεταφέρθηκαν στο μουσείο  του Maaret en-Noman όπου εκτέθηκαν από το 1974. Βέβαια μια έρευνα στον τοπικό πληθυσμό δείχνει ότι δεν προέρχονται από αυτό το μέρος  (γειτονικό του Sheikh Ali Qasoun), πάντα εγκαταλελλειμένο και ισοπεδωμένο από μπουλντόζες. Κανείς σε αυτήν την περιοχή δεν θυμάται μια τέτοια ανακάλυψη. Υπάρχει ένας άλλος τόπος  Oum Hartaine, στα 15χλμ βόρεια  του ‘Agerbat (Aaqerbate) -όπου χθες ανακαλύφθηκαν τα τρία βυζαντινά ψηφιδωτά χρονολογούμενα του 5ου αι.μ.Χ- αμέσως ανατολικά του διαδρόμου βορρά-νότου. Ο τόπος είναι έρημος πλησίον του χωριού ej-Jîni, αλλά εκεί βλέπουμε επίσης τα ερείπια μιας εκκλησίας και εκεί εντοπίστηκαν ψηφίδες. Οι χωρικοί του ej-Jîni και οι βοσκοί του τομέα επιβεβαιώνουν ότι εκκλησία ανακαλύφθηκε κατά τα έργα δόμησης  ενός φράγματος και ότι τα ψηφιδωτά μεταφέρθηκαν από τη Γ Διεύθυνση Αρχαιοτήτων. Συντάχθηκε μια έκθεση, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 1971, στα αρχεία της DGAM στη Δαμασκό και εκδόθηκε επ΄ευκαιρία της μεταφοράς του ψηφιδωτού από τον Ράιφ ελ-Χάφεζ, του αναστηλωτή. Αυτός πιστοποιεί ότι το μέρος εντοπίζεται στα 50 km στα ΒΑ της Sélémiyé, κοντά στο φράγμα el-Albawi.

dimpenews.com