Ειδήσεις από πολλές πηγές και ειδησεογραφικά για μια συμφωνία αμερικανοτουρκική για την απόσυρση από το συριακό Manbij oι κουρδικές δυνάμεις των YPG..Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα επιβλέψουν την απόσυρση των κουρδικών μονάδων από το συριακό Manbij.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, θα δημιουργηθεί από την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα κοινό κέντρο για να διευθύνει την πόλη Manbjib κι αν χρειαστεί, θα προστεθούν και οι ένοπλοι της Συριακής αντιπολίτευσης στο κέντρο δηλ. οι τρομοκράτες του FSA.

Πηγές ειδήσεων ανέφεραν ότι η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έγινε πριν από την έναρξη της επιχείρησης Τουρκία στο Afrin.

Πηγές από το τουρκικό ΥΠΕΞ  διαβεβαίωσαν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είχε συνενοήσεις με την αμερικανική πλευρά σχετικά με την απόσυρση των μονάδων του ΥPG χάρη της προστασίας των κατοίκων από την συριακή πόλη Ιεράπολη ενώ από κοινού αμερικανικά-τουρκικά στρατεύματα θα διασφαλίσουν την πόλη μετά την απόσυρση των κουρδικών πολιτοφυλακών.

Oι αμερικανοτουρκικές δυνάμεις θα επιβλέψουν την απόσυρση του YPG από το Manbij και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια αναφέρει το Turkish FM.
αυτό δήλωσε στις 13 Μαρτίου ο Mevlüt Çavuşoğlu.

Εκφραζόμενος μπροστά στους δημοσιογράφους κατά την πτήση του προς Μόσχα ο  Çavuşoğlu ανέφερε ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα αποφασίσουν για ένα πλάνο διασφάλισης του Manbij σε διαπραγματεύσεις στις 19 Μάρτη.Turkish, US forces to oversee YPG withdrawl from Manbij, provide security: Turkish FM

Μια διμερής ομάδα εργασίας μελέτησε ένα σχέδιο και οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και ΗΠΑ οφείλουν να συναντηθιούν στις  19 Μάρτη στην  Washington επ΄αυτού.

Αν οι YPG δεν αποσυρθούν « μια στρατιωτική επιχείρηση θα γίνει όχι μόνο στο Manbij, αλλά επίσης στ΄Αν. του Ευφράτη », δήλωσε ο Çavuşoğlu.

« Θα δοκιμάσουμε αυτό το μοντέλο αρχικά στο Manbij κι αργότερα σε άλλα μέρη. Ανατολικά του Ευφράτη, Raqqa κι άλλα μέρη υπό τον έλεγχο του YPG περιλαμβάνονται στο σχέδιο », είπε.

Η Τουρκία δεν πρόβαλε κανένα αίτημα στη συριακή κυβέρνηση αναφορικά με το Manbij, ανέφερε ο Çavuşoğlu,προσθέτοντας ότι η Άγκυρα « θα επιτηρήσει » τη επιστροφή των όπλων που δόθηκαν στους YPG από τις U.S.Α, καθώς είναι ένα πρόβλημα που προκάλεσε ένταση στις γραμμές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός είπε ότι το μοντέλο αυτό θα εφαρμοστεί στη συνέχεια σε όλες τις πόλεις ανατολικά του Ευφράτη, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Raqqa, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καθοριστούν οι μαχητές, οι μηχανισμοί και τα χρονοδιαγράμματα γι ‘αυτό κατά τη διάρκεια της αμερικανοτουρκικής συνάντησης στις 19 του τρέχοντος μηνός..hurriyet

Ο ΥΠΕΞ δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη διαφορών με την αμερικανική πλευρά, αλλά τόνισε την κίνηση των πλευρών για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Πριν από δύο ημέρες, η Washington Post ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδίωξε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τουρκία εις βάρος των συροκούρδων συμμάχων της.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι σε αντάλλαγμα για την απομάκρυνση των κούρδων μαχητών από το Μanbij οι ΗΠΑ λαμβάνουν από την Τουρκία την άδεια τ΄αεροπλάνα τους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντσιρλίκ για να χτυπούν την ΙSIS στη Συρία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου είχε προαναφέρει αυτή την εξέλιξη ότι δηλαδή η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ στην επιχείρηση της να φτάσει μέχρι το Manbij και να την επεκτείνει ως τα συρο-ιρακινά σύνορα μέσω των εδαφών που βρίσκονται στ΄ανατολικά του Ευφράτη. Αυτή η εξέλιξη τελεσίδικα αποδεικνύει ποιός πραγματικά παρέδωσε και το Αφρίν στην τούρκικη εισβολή… »dimpenews.com

1 commentaire »