Συρία : πως η Lafarge πληροφορούσε το γαλλικό κράτος για τη στρατιωτική ισορροπία στη Β Συρία και τη δημιουργία βάσεων εκεί. ΟΛΟΙ ΗΞΕΡΑΝ DRM, DGSE,DGSI- Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ενημερωμένες για την χρηματοδότηση της ISIS από τη γαλλική ­Lafarge. Με την ανοχή του γαλλικού κράτους χρηματοδοτούνταν από γαλλική εταιρεία η ISIS…..

ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ….ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ – Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ -ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΣΤΗ Β ΣΥΡΙΑ Le 23 décembre 2016, l'ancienne usine Lafarge en Syrie, sur la route vers Raqqa, dans le Nord syrien.Eντός της πολύκροτης όσο και σκανδαλώδους υπόθεσης χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους από την εταιρεία οικοδομικών υλικών η «Libération» αποκαλύπτει ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώνονταν με συγκεκριμένο τρόπο κανονικότατα από το διευθυντή ασφάλειας. Το Elysée και το Quai d’Orsay συμμετείχαν στις στρατηγικές συζητήσεις πάνω στην αποστολή στρατιωτών στο εργοστάσιο.

Στις 12 Απρίλη του  ο  Jean-Claude Veillard, ­τ. διευθυντής ασφάλειας της γαλλικής πολυεθνικής , περνά τη μέρα του στο γραφείο της δικαστίνας του Παρισιού της Charlotte Bilger. Αυτός είναι ένας από τους 6 διευθυντές της τσιμεντοποιίας που ερευνήθηκαν γιατί διοχέτευσαν σημαντικά χρηματικά ποσά ,μεταξύ 2012 και 2014, σε πολλές ένοπλες οργανώσεις εκ των οποίων η ISIS με σκοπό να συνεχιστεί η δραστηριότητα της συριακής τσιμεντοποιείας στην εμπόλεμη ζώνη. Σε αυτή την γ΄ανάκριση όπως αποκαλύπτει η  ­Libération, η ανακρίτρια Jean-Claude Veillard σε ένα κρίσιμο σημείο: οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ενημερωμένες για την «πραγματικότητα της χρηματοδότησης » της ISIS από ­Lafarge ; H απάντηση είναι : «δεν έκανα καμιά διαλογή στις πληροφορίες που έδινα στις υπηρεσίες πληροφοριών .» Και το clou  της υπόθεσης: «κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έδινα όλες τις πληροφορίες.» Σύμφωνα με τη ατζέντα διοχετευμένη από τον  Jean-Claude Veillard στους ερευνητές , ο διευθυντής ασφάλειας συνάντησε  33 φορές τις διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού  (DRM, DGSE) κι εσωτερικού (DGSI) ανάμεσα σε 2012 και 2014. Ένα κανάλι επιτυχές, που θα επέτρεπε στο ανώτατο επίπεδο του κράτους να ενημερωθεί σε πραγματικό χρόνο για τη στρατιωτική ισορροπία στο βόρειο τμήμα της Συρίας, αλλά και για την πραγματικότητα των ενεργειών της Lafarge. Μέχρι στιγμής, το σκάνδαλο απεικόνιζε κυρίως την επιμονή μιας πολυεθνικής για να αποκομίσει κέρδη, με κίνδυνο να εκθέσει τους μισθωτούς της σε απαγωγές και να συμβάλει στη χρηματοδότηση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Έκτοτε είναι το κράτος που εμφανίζεται στην καρδιά της υπόθεσης. 

Παλιός commando ναυτικού, σε πόστο μέσα στην εταιρεία από το 2008, ο  Jean-Claude Veillard, 64 ετών είναι ένα οικείο πρόσωπο στους κύκλους της εθνικής άμυνας. Στη δικαστίνα Bilger, διευκρίνισε ότι «πέρασε τη ζωή του να πολεμά  την τρομοκρατία στο  Afghanistan, σε Bosnie, σε Somalie»… Στο πέρασμα του χρόνου δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης με διάφορες μυστικές υπηρεσίες. Σε μια α΄ανάκριση στις 3 Απρίλη ο Veillard με λεπτομέρειες αναφέρεται στο πλησίασμα που είχε με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες : «το σημείο μου εισόδου για τη  DGSE ήταν το σημείο εισόδου για όλες τις εταιρείες  και δεν ήταν ειδικά αφιερωμένο για την Lafarge στη Συρία. Είχα ανταλλαγές πολύ κανονικές μαζί του [η επαφή του στην DGSE ], κατά τις οποίες του μετέφερα τις πληροφορίες που διέθετα. Αυτό γίνεται καθώς πρόσωπα επιφορτισμένα με συριακή υπόθεση ζητούν να με συναντήσουν κάτι που δέχομαι.» Η δικαστίνα επιχειρεί τότε να τεστάρει τη σημασία των πληροφοριών για τις υπηρεσίες : «ήσασταν η μόνη πηγή πληροφόρησης για την DGSE ?» «Σε αυτό το μέρος της Συρίας εγώ είμαι διατεθειμένος να το πιστέψω», απαντά ο διευθυντής ασφαλείας.

Πολυάριθμα  mails κατασχέθηκαν σε μια έρευνα κατ΄οίκον στην έδρα της Lafarge τεκμηριώνουν ομοίως τη σχέση μεταξύ της agence du boulevard Mortier και του  Jean-Claude Veillard. Για να συνομιλήσει με τον διευθυντή ασφαλείας η  DGSE επιλέγει τη δημιουργία μιας διεύθυνσης  mail που επιγράφεται : grosmarmotte@gmail.com. Πολλές φορές, ο Veillard θα τη χρησιμοποιήσει για να πληροφορήσει την υπηρεσία για τα του εργοστασίου. Έτσι στις 13 Σεπτέμβρη 2014, ενημερώνει  την DGSE για τη μελλοντική του συνάντηση με 2 κούρδους διευθύνοντες στη Γαλλία. Η ISIS επιτίθεται στο εργοστάσιο και το παίρνει σε κατοχή κάποιες μέρες αργότερα στις  19 Σεπτέμβρη.

Σ΄ένα άλλο mail απευθυνόμενο στην DGSE, με ημερομηνία 22 Σεπτέμβρη, ο Veillard κοινοποιεί ανοιχτά την ανησυχία του : «Το εργοστάσιο τώρα έχει καταληφθεί από την  Daech που επωφελείται από την καντίνα μας , την κλινική και τη βάση ζωής. […] Η επαφή εγκαταστάθηκε για την απελευθέρωση των χριστιανών συναδέλφων μας. Αναζητούμε τώρα ένα δρόμο για να πληρώσουμε το  “φόρο” γιατί η κρίση τους είναι απλή: μεταστροφή ( σσ δηλ. εξισλαμισμός), ο φόρος ή η ζωή »

2 μήνες αργότερα στις 17 Νοέμβρη ο Jean-Claude Veillard αποκαλύπτει στην  DGSE ότι ο Amro Taleb – που σήμερα είναι γνωστός ως ένας από τους κύριους διαμεσολαβητές μεταξύ της Lafarge και της ISIS– προτείνει την «επαναλειτουργία του εγοστασίου υπό τον έλεγχο των  “επιχειρηματιών” της  Daech.» Στις 23 Δεκέμβρη τελικά ο Veillard γράφει : «Η κατάσταση εξελίσσεται. Αντιπρόσωποι της Daech μέσω τοπικών διανομέων, άρχισαν να έρχονται σε επαφή με ορισμένους από τους υπαλλήλους μας. Χρειάζονται τεχνική υποστήριξη για την επανεκκίνηση της ηλεκτρικής γεννήτριας.Αντιμετωπίζουμε για τη στιγμή  την παραδοχή ότι το εργοστάσιο είναι πιλοποιημένο από τη Γαλλία και είναι αδύνατο να ξεκινήσει εκ νέου τοπικά. Το επιχείρημα δεν θα διαρκέσει για πολύ» Την επομένη ο πράκτορας της DGSE απαντά με τρόπο εκπληκτικό. Από τη διεύθυνση mail με το ψευδώνυμο «grosmarmotte», ζητάει από τον Jean-Claude Veillard να στείλει «τα σχέδια του εργοστασίου και τα στοιχεία εντοπισμού του GPS» σε μια άλλη διεύθυνση ,αυτή τη φορά στο @defense.gouv.fr.Έπειτα συνεχίζει  : «Αντίθετα εμείς ενδαιαφερόμασταν για κάθε στοιχείο για αντιπροσώπους της  Daech σ΄επαφή μ΄εργαζομένους μας… τηλέφωνα, mails, ψευδώνυμα, περιγραφές, κλπ καλό κουράγιο.»

…….

«φόντο του χάρτη»

Εκτός από την DGSE, ο Jean-Claude Veillard είχε ομοίως στενές διασυνδέσεις  με άλλες γαλλικές υπηρεσίες  : «Λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο , είχα ένα σημείο επαφής ειδικότερο με την DGSI όσο και με τη διεύθυνση στρατιωτικών πληροφοριών (DRM)», αναφέρει εκείνον που ήταν επίσης υποψήφιος στον κατάλογο του Front national στις δημοτικές στο Παρίσι το 2014. Ο Loquace, διευκρινίζει επίσης τη δουλειά που έκαναν εκεί  οι 2 «διαχειριστές κινδύνων» της Lafarge στη Συρία ο νορβηγός  Jacob Waerness, κι έπειτα ο ιορδανός   Ahmad Jaloudi, βετεράνοι των μυστικών υπηρεσιών των χωρών τους.  Αυτοί συνέλλεγαν πληροφορίες  «από οδηγούς, πελάτες, προμηθευτές και κάποιες φορές  από υπαλλήλους», θυμάται ο Veillard, ενώ γι αυτό το σκοπό αν υπήρχε ανάγκη μπορούσαν να συναντήσουν ως κι αρχηγούς τρομοκρατικών ομάδων. Όλους  τους μήνες ο διευθυντής έστελνε στις υπηρεσίες πληροφοριών τους χάρτες της Google πραγματοποιημένους από τον υπεύθυνο του ασφάλειας στη Συρία και που ανέφεραν τις θέσεις κάθε ένοπλης ομάδας και τα checkpoints. Χάρτες που φτιάχνονταν στη βάση πληροφοριών που είχαν συλλεχθεί..

  

Μετά από πολλές ώρες ανάκρισης ο Jean-Claude Veillard φθάνει στο πιο ευαίσθητο σημείο των αποκαλύψεών του αναφορικά με τη διοχέτευση χρημάτων στους τρομοκράτες . Στις 12 Απρίλη ο Jean-Claude Veillard  : «Στις 2013, κατάλαβα τη γενική οικονομία προς όφελος κέρδος των ένοπλων ομάδων», έπειτα από το 2014, οι «διασυνδέσεις με Isis ». Η εισαγγελέας επιμένει : «δηλώσατε ότι μάθατε για τη χρηματοδότηση το 2014. ,…..ενημερώσατε .». «Ποιά ήταν η αντίδραση?» επιμένει η δικαστίνα η  Bilger. «Aυτοί συλλέγουν πληροφορίες αυτή είναι η δουλειά τους.».

«ανάπτυξη»

 «Τον Οκτώβρη ή Νοέμβρη», ο Jean-Claude Veillard είχε επαφές με το στρατιωτικό γραφείο του François Hollande. «Ο απλός σκοπός μου ήταν να κάνω κατανοητό ότι αυτό το εργοστάσιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση στο πλαίσιο της ανάπτυξης γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων», εξηγεί ο διευθυντής ασφάλειας της Lafarge στο γραφείο του δικαστή. Στα τέλη του 2015, είναι αρχικά οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που θα βάλουν το πόδι τους στο εργοστάσιο. Στις 28 .12.2015, ο Jean-Claude Veillard επικοινωνεί με mail με το γάλλο πρέσβη της Συρίας που εδρεύει στο Παρίσι τον Franck Gellet, για να τον συναντήσει.Η στρατιωτική διοίκηση υλοποιεί τελικά την πρόταση του Lafarge, και θέτει ειδικές γαλλικές δυνάμεις  μέσα στο εργοστάσιο στο πλευρό των αμερικανών κάποιες εβδομάδες αργότερα. To εργοστάσιο της Lafarge της Jalabiya, βρισκόταν μεταξύ Kobané και Raqqa, σ΄εντελώς  εμπόλεμη ζώνη.liberation 22.4.18  H Lafarge στη Συρία ήταν υπό την άμεση καθοδήγηση και τις εντολές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον διευθυντή της ασφαλείας που ήταν ένας πράκτορας των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών των DGSE.dimpenews.com

%d bloggers like this: