Συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ιεράπολη-Manbij Συρίας. Εντοπίστηκε παλαιοχριστιανικός ναός-κρύπτη του 3ου-4ου μ.Χ αι. με ελληνικές επιγραφές και σύμβολα κατακομβών. Ανέρχεται στην εποχή των διωγμών. ΦΩΤΟ

Τα ερείπια μιας εκκλησίας της παλαιοχριστιανικής περιόδου ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Ιεράπολις-Manbij, στη Β Συρία. Όπως μεταφέρει το foxnews πρόκειται για τα ερείπια αρχαίου χριστιανικού καταφυγίου ή  εκκλησίας-κρύπτης της πρώιμης χριστιανικής εποχής , που πιθανόν χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες της ύπαρξης του Χριστιανισμού, υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με έναν αρχαιολόγο αυτά τα ευρήματα ανάγονται στον 3ο ή 40 μ.Χ αι. Αυτή την εποχή η Ιεράπολις ήταν μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά η πόλη πρόσφατα ήταν υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.  Για περισσότερο από 2 χρόνια οι τζιχαντιστές κατείχαν την περιοχή αυτή.Ο Adbulwahab Sheko, ο επικεφαλής της επιτροπής εξερεύνησης του Συμβουλίου Ερειπίων (αρχαιοτήτων) του Manbij έμεινε έκπληκτος που ένας τέτοιος αρχαιολογικός θησαυρός ήρθε στο φως.  “Ήμουν τόσο  excited,δεν μπορώ να το περιγράψω. Κρατούσα τα πάντα στα χέρια μου. ” είπε στο Fox News..

Τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν σε αυτό το τόπο αποδεικνύουν ότι πρόκειται για τόπο λατρείας που κρατούσαν μυστικό οι χριστιανοί της εποχής δεδομένης της ύπαρξης πολλών σταυρών χαραγμένων στα τοιχώματα και επιγραφών σκαλισμένων σε πέτρα..

Ο John Wineland, καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ν-Α δήλωσε ότι αυτά τα ερείπια καταμαρτυρούν την ύπαρξη ενός χριστιανικού λαού στην περιοχή ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να κρύβει  τη θρησκευτική του λατρεία. Αυτό αποδεικνύει το διωγμό που επιτελούσε η ρωμαική διοίκηση στους χριστιανούς  κάτι που συνέβαινε τότε σε τοπικό η γενικό επίπεδο.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι ο χριστιανισμός εθεωρείτο ως μια παράνομη θρησκεία  στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία ως το 313 όπου αυτή η λατρεία αποποινικοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο. Προηγουμένως οι χριστιανοί όφειλαν να συναντιούνται μυστικά….

Ο αρχαιολογικός χώρος  είχε την τύχη να διαφύγει της προσοχής του Ισλαμικού Κράτους .Ο Adbulwahab Sheko δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να μελετήσει την περιοχή αυτή όταν την πόλη κατέλαβε η ISIS 2014. Κατόρθωσε να διαφυλάξει τον τόπο κρυφό ώσπου εκδιώχθηκε το Ισλαμικό Κράτος και η περιοχή περιήλθε στην κατοχή των (SDF) το 2016.

Λόγω του ότι η περιοχή ήταν γεμάτη νάρκες και παγιδευμένη ο καθαρισμός και η ανασκαφή δεν μπορούσαν ν΄αρχίσουν παρά πριν από το τέλος Αυγούστου  2017.

Οι ανασκαφές επέτρεψαν στο Sheko και στην ομάδα του να οργανώσουν ένα είδος festival το Μάρτη για να μπορέσουν οι κάτοικοι να έρθουν να επισκεφτούν

την μυστική εκκλησία. Εργάζονται με αρχαιολόγους και διεθνείς οργανώσεις από τότε που η ομάδα άρχισε να καθαρίζει τον αρχαιολογικό αυτό χώρο το τελευταίο φθινόπωρο. Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι έχουν ανάγκη από βοήθεια για την ταυτοποίηση των τεχνουργημάτων και για την ανάλυση των ανθρώπινων λειψάνων που βρέθηκαν σε αυτό τον τόπο λατρείας.

Η ομάδα δηλώνει ότι οι διεθνείς οργανισμοί αρνούνται ακόμη να στείλουν  αρχαιολογικές ομάδες  σε αυτό το μέρος που ακόμη είναι σε εμπόλεμη ζώνη.foxnews 3.5.18

blob:http://video.foxnews.com/669c3a6c-f0aa-48b3-b07c-9fbc9f74186b  

dimpenews.com