ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ – EKTAKTO / To Iσραήλ στέλνει χερσαίες δυνάμεις στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν στα σύνορα με Συρία. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους υπηκόους τους ν΄αποφύγουν το Γκολάν.

Το Ισραήλ στέλνει χερσαίες δυνάμεις στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν στα σύνορα με Συρία εν μέσω έντασης με το Ιράν.  Ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον προειδοποιεί τους πολίτες της ν΄αποφεύγουν ενδεχόμενη επίσκεψή τους στα κατεχόμενα Γκολάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι διαρρέουν ότι ο Τραμπ αποφάσισε ν΄αποσυρθεί από τη συμφωνία 2015 για πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ενώ ο Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν ότι προτίθεται ν΄αναπτύξει επικίνδυνα όπλα στη Συρία για να χτυπήσει το Ισραήλ. Χθες επίσης ο Υπ. Ενέργειας του Ισραήλ είπε ότι η χώρα του θα  σκοτώσει τον Άσαντ και θ΄ανατρέψει το καθεστώς του αν συνεχίσει να συνεργάζεται με Ιράν σε αυτό το επίπεδο.

O Ali Chamkhani Γ του Ανώτερου Εθνικού Συμβουλίου του  Iran δήλωσε την Τρίτη ότι η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια έναντι των ΗΠΑ…

Στη συνέχεια έγινε και το αναμενόμενο…«ανακοινώνω σήμερα ότι οι ΗΠΑ θ΄αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Iran», δήλωσε ο Τραμπ από το Λευκό Οίκο.
«Σε κάποιες στιγμές θα υπογράψω το προεδρικό μνημόνιο για να εκκινήσει τη διαδικασία επαναφοράς των αμερικάνικων τιμωριών που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα κατά του ιρανικού καθεστώτος», πρόσθεσε. Στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός καλεί τους εφέδρους στο κατεχόμενο Golan. Δόθηκε εντολή ν ΄ανοίξουν τα καταφύγια στο Γκολάν.

Αναπτύχθηκε το σύστημα Arrow στα στρατηγικά υψώματα του  Golan κατά πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.  Το ισραηλινό κανάλι 2 είχε πει ότι εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη συριακή πλευρά προς τα κατεχόμενα του Γκολάν.

dimpenews.com