Συμφωνία YPG – συριακής διοίκησης για πετρέλαιο: το YPG θα δίνει 100 βαρέλια αργού πετρελαίου από το πεδίο Al-Omar αντί 75 βαρελιών καυσίμων.

Oι YPG συνάπτουν συμφωνία πετρελαίου με το καθεστώς Assad. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το YPG θα ανταλλάξει αργό πετρέλαιο αντί καυσίμων με τη συριακή διοίκηση. YPG  και το συριακή διοίκηση κατέληξαν σε συμφωνία για την κατανομή πετρελαίου από το πετρέλαιο Al-Omar – ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα πεδία στην επαρχία Deir ez-Zor που κατέχει το YPG στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Κατά  τη συμφωνία, το YPG θα δίνει 100 βαρέλια πετρελαίου από το πεδίο στη διοίκηση Bashar al-Assad σε αντάλλαγμα για 75 βαρέλια καυσίμων, αναφέρουν οι πηγές με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Το κοίτασμα πετρελαίου Al-Omar, το πιο παραγωγικό πεδίο στην καταστραφείσα από τον πόλεμο Συρία, εκτιμάται ότι παράγει περίπου 15.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Υπάρχουν 11 μεγάλα πετρελαϊκά πεδία στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη. Αυτά τα πεδία πετρελαίου αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των πηγών ενέργειας σε ολόκληρη τη Συρία.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, το YPG κατέλαβε το εργοστάσιο αερίου Conoco, το μεγαλύτερο στο ΒΑ τμήμα της Deir ez-Zor.

Ένα μήνα αργότερα,  πήρε υπό τον έλεγχο του και το πεδίο πετρελαίου Al-Omar.

Ωστόσο, τα διυλιστήρια πετρελαίου στη Συρία εξακολουθούν να υπόκεινται στον έλεγχο της συριακής διοίκησης.dimpenews.com