Η Αυστρία απελαύνει 60 ιμάμηδες και κλείνει 7 τζαμιά μετά την αναβίωση της μάχης της Καλλίπολης σε τούρκικο τζαμί στη Βιέννη.ΦΩΤΟ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας ο Sebastian Kurz περνά σ΄αντίποινα, μετά την αναβίωση της μάχης της Καλλίπολης από παιδιά ντυμένα με τούρκικες στρατιωτικές στολές σε τζαμί της τούρκικης κοινότητας στη Βιέννη ανακοίνωσε στις 8 Ιούνη  ότι  απελαύνει ιμάμηδες χρηματοδοτούμενους από το εξωτερικό και κλείνει 7 τζαμιά για να πολεμήσει το «πολιτικό islam ». Το τζαμί ανήκει στην Τουρκική Ισλαμική Ένωση  (Atib),  που υπάγεται άμεσα στην Τουρκική Διεύθυνση  Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet).Οι φωτογραφίες δείχνουν νεαρά αγόρια σε σειρές  καμουφλάζ, χαιρετούν στρατιωτικά και κουνούν τουρκικές σημαίες, μπροστά από ένα ακροατήριο παιδιών. Σε μια άλλη εικόνα, μερικά από τα παιδιά υποδύονται νεκρούς της μάχης, και το σώμα τους είναι τυλιγμένο σε μια τουρκική σημαία.

«Παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν τη θέση τους στη χώρα μας », είπε σε συνέντευξη τύπου.

«Ο κύκλος των προσώπων που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τα μέτρα αυτά ανέρχεται στους 60 ιμάμηδες », διευκρίνισε ο υπ. εσωτερικών ο Herbert Kickl. Επίσης αυτό το μέτρο αφορά και τις οικογένειές τους και θα μπορούσαν να χάσουν το δικαίωμα παραμονής στην Αυστρία συνολικά 150 άτομα ανέφερε. Σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία εκδίωξης των ιμάμηδων του Atib ήδη άρχισε δήλωσε ο  Herbert Kickl, μέλος του κόμματος της άκρας δεξιάς  FPÖ που είναι μέρος της συμμαχίας που σχηματίστηκε το Δεκέμβρη με συντηρητικούς.

Η μάχη των Δαρδανελίων ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 1915 με την προσπάθεια ενός γαλλοβρετανικού στόλου να διεμβολίσει τα στενά και  να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Απωθήθηκαν και οι Σύμμαχοι έκαναν απόβαση στις 25 Απρίλη στην Gallipoli αλλά ηττήθηκαν μετά από πολλούς μήνες επίθεσης. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία τελείωσε τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στο στρατόπεδο των ηττημένων και διαλύθηκε. Αλλά η μάχη στην Gallipoli έγινε ένα σύμβολο αντίστασης που κατέληξε στο σχηματισμό της σύγχρονης Τουρκίας το 1923.Περίπου 360.000 άτομα τουρκικής καταγωγής ζουν στην Αυστρία εκ των οποίων 117.000 έχουν τούρκικη υπηκοότητα.dimpenews.com