ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ κατά μήκος του Γκολάν / Επίκειται μεγάλη επίθεση του SAA στην περιφέρεια Quneitra αν δεν αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις. Οι τρομοκράτες έχουν ταμπουρωθεί στα χωριά στην ”αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη” υπό την ισραηλινή κάλυψη που απειλεί να χτυπήσει κάθε σύριο στρατιώτη που θα επιχειρήσει εκεί.

KAI TΩΡΑ Quneitra…….

Ο στρατός ξεκίνησε χθες πυρά πυροβολικού ενάντια σε περιοχές τρομοκρατών  στη βόρεια περιφέρεια της Quneitra. Η επαναλαμβανόμενη στρατιωτική κλιμάκωση στις γραμμές μετώπου της επαρχίας Quneitra  σε συνδυασμό ότι έφτασαν οι συριακές στρατιωτικές ενισχύσεις με επικεφαλείς τους Τίγρεις δείχνουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση ολόκληρων των συνόρων με το κατεχόμενο Γκολάν έχουν δρομολογηθεί  αν δεν προηγηθούν κι αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις για “συμφιλίωση”.

Σήμερα, οι οι ενισχύσεις κινούνται στις γραμμές μετώπου δίπλα στην Quneitra, στα σύνορα με το κατεχόμενο τμήμα των υψωμάτων του Γκολάν, όπου ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ένα καινούργιο στρατιωτικό γύρο, αν χρειαστεί. Από τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για στρατιωτική δράση που θα εκτείνεται σε όλο το μήκος συνόρων με το κατεχόμενο Γκολάν. Αναμένεται ότι οι πρώιμες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν εκεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αν δεν ανανεωθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, η οποία υπήρξε αποτελεσματική από την έναρξή της στο Νότο.  Η στρατιωτική ένταση κοντά στην Quneitra αντικατοπτρίζεται από την αμοιβαία ανταλλαγή πυρών πυροβολικού εκατέρωθεν. Υπάρχουν επιθέσεις κι από τις 2 πλευρές , ειδικά κοντά στην Baath και τα περίχωρα της Jaba. Οι περιοχές Ufania, Hamidiya και Quneitra, είναι οι πρώτοι στόχοι της στρατιωτικής δράσης.

Η ισραηλινή παρουσία κατά μήκος της κατεχόμενης πλευράς του Γκολάν επιβάλλει διάφορους όρους για τις αναμενόμενες επιχειρήσεις της Quneitra, συγκριτικά με τον υπόλοιπο νότο. Ο εχθρός έχει απειλήσει επανειλημμένα να στοχεύσει κάθε σύριο στρατιώτη που θα εισέλθει στην «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας» (σύμφωνα με τη συμφωνία αποδέσμευσης του 1974), η οποία περιλαμβάνει τις περισσότερες πόλεις και περιοχές που ελέγχονται από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες στην Quneitra. Οι φατρίες κατευθύνουν επίσης τους εκτοπισμένους από τα χωριά της Daraa στη συνοριακή λωρίδα με το κατεχόμενο Γκολάν σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το ”χαρτί” των αμάχων για να περιορίσουν κάθε αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση εκεί και να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή του Ισραήλ. Η τύχη της επαρχίας Quneitra βρίσκεται σίγουρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ και η Μόσχα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της οιασδήποτε ισραηλινο-συριακής κλιμάκωσης , μιας ευρείας αντιπαράθεσης στα ύψη του Γκολάν. Οι προσπάθειες της Ρωσίας ενεργοποιήθηκαν νωρίς στο πλαίσιο αυτό, καθώς οι γραμμές επικοινωνίας με μερικές από τις ένοπλες παρατάξεις εκεί, ιδίως το ”Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο” και τις ”Ταξιαρχίες Al-Furqan”, δραστηριοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας διακανονισμού παρόμοιας με αυτήν της Daraa και της υπαίθρου της .

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για τις διαπραγματεύσεις, οι περισσότερες φατρίες τείνουν να συμφωνούν με τον διακανονισμό, αλλά η ύπαρξη της τρομοκρατικής «Οργάνωσης Απελευθέρωσης του Sham» στην επαρχία Quneitra εξακολουθεί να εμποδίζει την ολοκλήρωσή του.

Ενώ συμφωνήθηκε μια «διευθέτηση» που επέτρεψε την είσοδο του ρωσικού στρατού και της στρατονομίας, η οργάνωση προσπάθησε να σαμποτάρει τη συμφωνία μέσω μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης που ξεκίνησε αργά το βράδυ της πρώτης ημέρας, σε θέσεις στρατού που θεσπίστηκαν σε περιοχές του Kafr Shams . Αν και η ρωσική πλευρά έχει καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία με τους πρεσβύτερους των πόλεων Semlin, Kafarnasj, Harrah και Jasim, η τελική συμφωνία  εξακολουθεί να εκκρεμεί. Τα μέσα ενημέρωσης της ”αντιπολίτευσης” δείχνουν ότι η «Οργάνωση Απελευθέρωσης του Sham» συμφώνησε να απελάσει τα στοιχεία του στο Idlib, αλλά οι συνθήκες που σχετίζονται με την απελευθέρωση των φυλακισμένων στο βορρά καθυστέρησαν τη συμφωνία επ ‘αόριστον. Ο  στρατός ξεκίνησε χθες πυροβολικές επιθέσεις στο μέτωπο Quneitra. Η ισραηλινή πλευρά συνέχισε να παρεμβαίνει κατά του συριακού στρατού και κατέρριψε  ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο πάνω από τη «ζώνη ασφαλείας» χωρίς να διεισδύσει στον εναέριο χώρο του κατεχόμενου Γκολάν. Είναι η δεύτερη φορά που το Ισραήλ στόχευσε ένα συριακό αναγνωριστικό αεροσκάφος  μέσα σε λίγες μέρες.al-akhbar. 14.7.18
dimpenews.com