ΡΕΠΟΡΤΑΖ: H 4χρονη Yasmine από τις Βρυξέλλες που είναι όμηρος τζιχαντιστών στη Συρία πέρασε από την Ελλάδα.

 

H 4χρονη Yasmine από τις Βρυξέλλες είναι όμηρος τζιχαντιστών στη Συρία. Αυτό το κορίτσι απήχθηκε από τον πατέρα του το περασμένο έτος. Ο πατέρας της πέθανε στη μάχη αλλά η Yasmine παραμένει στα χέρια των τρομοκρατικών ομάδων.

Η τελευταία εικόνα της Yasmine προέρχεται από απόσπασμα ενός  vidéo προπαγάνδας μιας τρομοκρατικής πολιτοφυλακής στη Συρία. Διακρίνεται το κορίτσι με μακιγιαρισμένο πρόσωπο εν μέσω γυναικών που φέρουν πέπλο να τα έχει κάπως χαμένα. Πως να φανταστεί κανείς αυτό που μπορεί να περνάει από το μυαλό ενός κοριτσιού 4 ετών που έγινε μια εικόνα αυτών των «παιδιών του djihad ». Κυρίως μια όμηρος.Από το Βέλγιο η μαμά της επιχειρεί να την ανακτήσει. Αλλά για την ώρα μάταια.

Η ζωή της Yasmine ανατράπηκε εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Στις 25 Μαίου 2017. Εκείνη τη μέρα ο πατέρας της Mehdi έρχεται να τη δει στις Βρυξέλλες. Ο νεαρός άνδρας βγαίνει από τη φυλακή όπου ριζοσπαστικοποιήθηκε. Αλλά αυτός έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί για να δει την κόρη του. Αυτός επωφελείται για να την πάρει μαζί του όχι χωρίς να ξεφορτωθεί το ηλεκτρονικό μπρασελέ που ήταν για να ελέγχει τις κινήσεις του.

-

Μια αφίσα ανακοίνωση δημοσιεύθηκε μετά την εξαφάνιση της απαχθείσας κοπέλας από τον πατέρα της./DR

Μόνη εν μέσω των μαχών και του χάους.

Σε κάποιες ώρες και μετά από πολλές στάσεις συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας η  Yasmine βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Βέλγιο στα τουρκο-συριακά σύνορα. Συνοδευόμενη από τη νέα σύντροφο του πατέρα της ηλικίας 14 ετών που ήταν έγκυος η Yasmine φθάνει στη Συρία.. Πολύ σύντομα ο πατέρας της σκοτώθηκε σε μάχες και η νέα του σύντροφος συνελήφθηκε. Η  Yasmine βρίσκεται τότε μόνη εν μέσω μαχών και χάους. Αυτή ανακτήθηκε από μια τρομοκρατική πολιτοφυλακή που συνδέεται με την Al-Qaida και διευθύνεται από έναν Γάλλο τζιχαντιστή τον  Omar Diaby,  πιο γνωστό με την ονομασία Omar Omsen. Αυτός πρόσφατα ακόμη επιβεβαίωσε ότι το κορίτσι το κρατούσε η ομάδα του και είχε τοποθετηθεί υπό την προστασία ενός «κηδεμόνα» και ότι μόνο ένα  «ισλαμικό δικαστήριο » μπορούσε ν΄αποφασίσει για την τύχη της.

Aνησυχητικότερο ακόμη οι τριβές μεταξύ των ομάδων που σχετίζονται με Daech και των φραξιών προσκείμενων στην Al-Qaida που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το πεπρωμένο της Yasmine. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα το κορίτσι βρίσκεται πάντα στο εσωτερικό της ομάδας  Firqatul Ghuraba, δημιουργημένο από τον Omar Diaby. Σ’ ανακοινωθέν που δόθηκε τη Δευτέρα από το RTL Bελγίου η μαμά της Yasmine διαβεβαιώνει ότι ένα ισλαμικό δικαστήριο την δικαίωσε για την επιστροφή της κόρης της στο Βέλγιο. Οι συνάδελφοί μας επικοινώνησαν με τη δικηγόρο της που προτίμησε να μείνει σε αυτό το ανακοινωθέν.

-

Φωτό της Yasmine το 2017./DROι αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου παρακολουθούν προφανώς από πολύ κοντά αυτόν τον ευαίσθητο φάκελο αλλά λείπουν οι αξιόπιστοι συζητητές για να διαπραγματευθούν έναν ενδεχόμενο επαναπατρισμό της Yasmine στην Ευρώπη. Μια βίαιη επιχείρηση απελευθέρωσης είναι προφανώς αποκλεισμένη για την ώρα.

-Ο Γαλλο-σενεγαλέζος τζιχαντιστής Omar Diaby/DR

Ένας Γάλλος τζιχαντιστής στην καρδιά της υπόθεσης.

Αυτός είναι ένας από τους τελευταίους Γάλλους προπαγανδιστές ακόμη δραστήριους στο συριακό βορρά κι επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας που κράτησε ή κρατάει ακόμη την μικρή 4χρονη Yasmine. Ο Omar Diaby, ψευδώνυμο  «Omar Omsen», ένας Γάλλος σενεγαλέζικης καταγωγής για την ώρα διέφυγε τα συμμαχικά χτυπήματα. Παραμένει μια φιγούρα του γαλλόφωνου τζιχάντ.

Έφυγε το 2013 από τη Νίκαια Γαλλίας (Alpes-Maritimes)  από όπου και καταγόταν , εντάχθηκε στη συριακή πτέρυγα της Al-Qaïda..Χαρισματικός, μεγαλομανής, εξασφάλισε ένα μεγάλο ακροατήριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των vidéos του 19 HH όπου αναπτύσσει συνωμοσιολογικές θέσεις. Αλλά εδώ και κάποιες μέρες ο Omar Omsen θα έχει δυσκολευθεί.Στο λογαριασμό του στο Twitter,ο ισλαμολόγος Romain Caillet αναδημοσιεύει ένα ανακοινωθέν μιας ομάδας που διευθύνει ο Γάλλος τζιχαντιστής ανακοινώνοντας τη σύλληψή του στο πλαίσιο μιας σκοτεινής μάχης επιρροής μεταξύ των κινημάτων.  Αυτή η  « προσωρινή κράτηση » θα ήταν η συνέπεια μιας απερισκεψίας του Omsen : ο ίδιος κάνει χρήση της ευνοϊκής απόφασης του ισλαμικού δικαστηρίου ως «η υπόθεση θα ήταν ακόμα υπό έρευνα» αναφέρει Romain Caillet.

Εδώ και κάποιες μέρες αυτός διαπραγματευόταν με τους κοντινούς της Yasmine, διαβεβαιώνοντας ότι αυτός δεν ήταν ο μόνος που αποφασίζει όπως είπε σε συνέντευξη με δημοσιογράφους της  φλαμανδικής εφημερίδας  Het Laatste Nieuws.

Στο παρελθόν πολλοί ψίθηροι κυκλοφόρησαν για την υπόθεση του τζιχαντιστή από τη Νίκαια.Το καλοκαίρι του 2015 τον έδιναν νεκρό αλλά ο Omar Omsen τελικά επανεμφανίστηκε αργότερα σε  reportage του France 2. «Οι λίγοι Γάλλοι που προσπαθούν ακόμα να πάνε στη Συρία το κάνουν με την ώθηση του », αποκαλύπτει ο  Jean-Charles Brisard, πρόεδρος του κέντρου ανάλυσης της τρομοκρατίας.leparisien 14.8.18

dimpenews.com