Συρία: Σύλληψη δημοσιογράφων και παρατεταμένη κράτησή τους. Mια σκοτεινή υπόθεση…..

Mια πολύ σκοτεινή υπόθεση έχει προκαλέσει σύγχιση και διαμαρτυρίες στους κόλπους της συριακής κοινότητας του τύπου. Σύριοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για “εγκλήματα ενημέρωσης” !

Το Τμήμα Εγκλημάτων Πληροφόρησης του Υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβε τον Ammar Daraw,, διευθυντή του γραφείου Τύπου στο Χαλέπι. Είναι κρατούμενος για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Ήταν καταξιωμένος ρεπόρτερ για πολλά τοπικά  και λιβανέζικα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ραδιόφωνο Al Madina στο Χαλέπι,συριακό ραδιόφωνο,hashtag Συρία, Al-Nour και Al-Manar TV). Κρατούμενος και ο ανταποκριτής του SANA Ezzo.

Οι συνάδελφοί του καταγγέλουν ότι αντιμετωπίζεται σαν να έχει διαπράξει πράξη “εθνικής προδοσίας”.

Η “Hathtag Syria” προσπάθησε να παρακολουθήσει το θέμα “υπό έρευνα” παρά τη σοβαρή συσκότιση γύρω από αυτό, αλλά δεν έφτασε παρά μόνο στο γεγονός, ότι ένας από τους ανώτερους υπαλλήλους του κόμματος Μπάαθ έδωσε εντολές για τη σύλληψη δημοσιογράφων από μέσα , ζητώντας παράταση της περιόδου κράτησης από το δικαστικό σώμα (Ο νόμος προβλέπει ότι η περίοδος κράτησης μπορεί να διαρκέσει δύο μήνες). Ο στόχος του υπαλλήλου φαίνεται να είναι να ανακρίνει τους συνεργάτες και ν΄αντλήσει πληροφορίες που να δείχνουν συνδέσμους ορισμένων με τους αντιπάλους του κόμματος σε αυτή τη σελίδα, αφού πιέζουν τους δημοσιογράφους με διάφορα μέσα.

Σήμερα 14.8.18 δημοσιογράφος σύριος φιλο-ασαντιστής πολεμικός ανταποκριτής του al mayaddine που καλύπτει κυρίως το βόρειο μέτωπο αναφέρει ότι ”σύμφωνα με την οικογένεια του συναδέλφου δημοσιογράφου Ammar al-Ezzo αυτός κρατείται στη Δαμασκό και όπως καταγγέλει η οικογένεια βασανίζεται για να ομολογήσει την επαφή του με μια σελίδα στο Facebook που προσβάλλει σοβαρά τους αξιωματούχους, δημοσιεύει συκοφαντίες και ονομάζεται ”σπίρτο”. Μετά τη σύλληψη του al-‘Ezzo, κατασχέθηκαν επικοινωνίες και κλήσεις από το σπίτι του. Η ίδια πηγή νωρίτερα έλεγε πως ο κρατούμενος δέχεται πιέσεις να ομολογήσει διασυνδέσεις του με μια σελίδα στο fb που ασκεί κριτική στη διαφθορά δημόσιων αξιωματούχων.

Το «Hastag Syria» κάλεσε τον υπουργό πληροφοριών Emad Sarah για να μάθει τη θέση του Υπουργείου για τη σύλληψη των δημοσιογράφων. Το Υπουργείο τόνισε ότι δεν γνωρίζει πλήρως το θέμα και καταχώρισε τα ονόματα των δημοσιογράφων για να παρακολουθήσει τις συνθήκες της υπόθεσης.

Το Hastag επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων Moussa Abdel Nour, ο οποίος προτίμησε να μην σχολιάσει το θέμα και ζήτησε να μην μιλήσει γιατί δεν έχει “εξουσιοδότηση”  σχετικά με αυτό το θέμα!

Οι πληροφορίες που επιβεβαίωσε ο ανταποκριτής του μέσου είναι ”η επιδείνωση της κατάστασης υγείας του συναδέλφου  χωρίς να επιτρέπεται σε κανέναν να τον επισκέπτεται, είτε από την οικογένειά του είτε από δικηγόρο. Κρατείται χωρίς εξηγήσεις ή πληροφορίες”.

Είναι 2 οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι.Η κράτηση εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα χωρίς να εμφανίζονται οι δημοσιογράφοι ενώπιον του δικαστικού σώαμτος.

Πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για πρωτοφανείς καταγγελίες και σάλο στον χώρο του φιλοκυβερνητικού τύπου ενώ είμαστε στα προεόρτια της νίκης και της τελικής σύγκρουσης ή διευθέτησης στο Ιντλίμπ.

Δεύτερη παρατήρηση φαίνεται η δυσαρέσκεια να προέρχεται από κόλπους φιλο-ιρανικούς, προσκείμενους στη Λιβανέζικη Χεζμπολλά κι αυτό ίσως κάτι σημαίνει σε πολιτικό επίπεδο ή μπορεί απλά να σχετίζεται με μεμονωμένο συγκυριακό γεγονός.

Εν κατακλείδι είναι η α΄φορά που ανάλογη υπόθεση ταλανίζει τη συριακή επικαιρότητα και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς υπάρχει πίσω από αυτήν την υπόθεση όσο και στο κατ΄ουσίαν μέρος της μόνο εικασίες και εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για την ώρα……

dimpenews.com