Περιoρισμένη επιχείρηση στο Idlib αναμένουν οι ειδήμονες….

Mια επιχείρηση περιορισμένη βλέπουν στο Ιντλίμπ οι ειδήμονες κι αυτή θα γίνει με τη συναίνεση ‘Αγκυρας-Μόσχας. « Μια περιορισμένη επιχείρηση σε αυτό το στάδιο », εκτιμά ο Lund. « Η κυβέρνηση του Assad θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για περιοχές  στις παρυφές του Idleb ». Η επιχείρηση θα στόχευε συγκεκριμένες περιοχές της επαρχίας του Idleb,όσο κι άλλες ζώνες κοντινές ελεγχόμενες από τους  »αντάρτες » και τζιχαντιστές αλλά που βρίσκονται στις γειτονικές επαρχίες της Hama και Χαλεπίου.

« Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μια επίθεση μεγαλειώδη για την κατάκτηση όλου του Idleb », αναφέρει ο Sam Heller, αναλυτής του International Crisis Group. « Αλλά μια επίθεση πιο περιορισμένη για την ανάκτηση κάποιων τομέων περιφερειακών  μοιάζει πολύ πιθανή ». Οι ειδήμονες αναφέρουν την αγροτική περιοχή του Sahl al-Ghab, στο θύλακα μεταξύ της Β  Hama και Ν Idleb, όσο και το γειτονικό τομέα του Jisr al-Choughour, που κυριαρχείται από τζιχαντιστές στα δυτικά του Idleb.

Αυτή η περιοχή εφάπτεται της επαρχίας της Λατάκια όπου βρίσκεται η ρωσική βάση της Hmeimim. « Οι Ρώσοι είναι πεπεισμένοι ότι τα drones που στοχεύουν την βάση τους στη Λατάκια στέλνονται από τα περίχωρα του Jisr al-Choughour », υπογραμμίζει ο Heller.

Ο σκοπός επίσης είναι να διασφαλιστεί ο κύριος αυτοκινητόδρομος της χώρας ο M5, που ενώνει την πόλη του Χαλεπίου με σύνορα Ιορδανίας.

Aλλά στο Ιντλίμπ η Συρία δεν μπορεί ν΄αντιδράσει χωρίς να λάβει υπόψιν την Τουρκία παραδοσιακό σύμμαχο των  »ανταρτών »που εγκατέστησε σημεία επιτήρησης κι ανέπτυξε δυνάμεις.  Για τους ειδήμονες η Τουρκία θέλει να διατηρήσει ένα  « προτεκτοράτο » στα συριακά εδάφη στα σύνορά της όπου θα διατηρηθούν οι  »αντάρτες » αλλά όχι οι τζιχαντιστές. Αυτός ο τομέας οφείλει να παραμείνει σταθερός γιατί η Άγκυρα  που έχει δεχθεί ήδη 3 εκατομμύρια πρόσφυγες αποζητά ν΄αποφύγει να δεχθεί άλλους.

Γι αυτό μια συμφωνία οφείλει να διαπραγματευθεί μεταξύ Ρωσίας Τουρκίας για να συμφωνήσουν στην απαίτηση να εξολοθρευθεί η Hayat Tahrir al-Cham. « Η Ρωσία είναι στη φάση να πει στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα: είτε η Τουρκία θ ασχοληθεί με το πρόβλημα της El-Qaëda στο Idleb, είτε ο Assad θα κάνει τη δουλειά », λέει ο ειδήμονας από τη Συρία ο Nicholas Heras.

Μια νέα συμμαχία  »ανταρτών » τo Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης , δημιουργήθηκε στο Idleb, από φράξιες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα και θα μπορούσε να πολεμήσει τους τζιχαντιστές σύμφωνα με τον Heras. « Η σωτηρία του Idleb, ισοδυναμεί με το θάνατο της Hayat Tahrir al-Cham ». OLJ/AFP 19/08/2018

dimpenews.com