Μια πρώην βουλευτής του Τουρκικού Κοινοβουλίου του φιλοκουρδικού Κόμματος HDP η Leyla Birlik, που καταδικάστηκε στην Τουρκία για « εξύβριση του προέδρου», κατέφυγε στην Ελλάδα όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Αυτή η φυγή θα μπορούσε να περιπλέξει εκ νέου τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Μετά την έξοδό της από τη φυλακή το Γενάρη 2017, απαγορεύθηκε στην  Leyla Birlik να εγκαταλείψει το τουρκικό έδαφος. Η 44χρονη τέως βουλευτής προέρχεται από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, είχε κατηγορηθεί για « προπαγάνδα τρομοκρατική και ότι ανήκει στο αποσχιστικό κουρδικό κόμμα του PKK ». rfi

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα η τ. βουλευτής πέρασε παράνομα τον Έβρο και κατέφυγε στις αστυνομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης, όπου κατέθεσε αίτημα για παροχή πολιτικού ασύλου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Η κούρδισα πολιτικός είχε συλληφθεί το 2016 με 13 άλλα μέλη του κόμματός της με την κατηγορία της προώθησης της τρομοκρατίας, του PKK.

Το Γενάρη του 2018, εκ νέου καταδικάστηκε αυτή τη φορά για  « εξύβριση του προέδρου». Τελικά αυτή την Παρασκευή 24 Αυγούστου η Leyla Birlik αποφάσισε να διασχίσει παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα για να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Αθήνα.

dimpenews.com