Αμερικανο-ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Qasim Soleimani της (IRGC) κι επικεφαλή της Quds Force στο Ιράκ.

Ο Ιρανός στρατηγός Qassem Soleimani επέζησε μιας ισραηλινο-αμερικάνικης απόπειρας δολοφονίας καθ΄οδόν για το Salah al-Din στο Ιράκ. Πρόκειται για ένα σοβαρό επεισόδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει ως και πόλεμο.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Bolton, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θ΄αφήσουν εν ζωή τον Soleimani  αυτόν που  « απειλεί τ΄αμερικανικά συμφέροντα, τους Αμερικανούς στρατιώτες και πολίτες στο Ιράκ ».
«Oι απειλές κατά του προσωπικού μας και των εγκαταστάσεων μας στο Irak από την ιρανική κυβέρνηση,  την Islamic Revolutionary Guard Corps [IRGC] Quds Force και προσκείμενες πολιτοφυλακές  από και υπό τη διεύθυνση του επικεφαλή της Quds Force τον Qasim Soleimani πολλαπλασιάστηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες », δήλωσε ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ ο Mike Pompeo σε γραπτό ανακοινωθέν.

Ο στρατηγός Qassem Soleimani, διοικητής της  Qods  των Φρουρών της Επανάστασης περιόδευε στο Ιράκ και δημιούργησε κέντρα σε πολλούς τομείς στη χώρα αυτή, την παραμονή των αμερικάνικων τιμωριών-κυρώσεων το Νοέμβρη κατά του Ιράν που εμποδίζουν κυρίως την εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου και στερούν από το Ιράν τη δυνατότητα να εξάγει 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως που ισοδυναμούν με απώλειες της τάξης  8 δις και 640 εκατομμύρια δολάρια το μηνιαίως για το Ιράν. Αυτές οι απώλειες θα επιφέρουν μια απώλεια περί τα 9 δις dollars στον ιρανικό προυπολογισμό ,που δεν αντέχεται από την οικονομία της χώρας.

Η « The Wall Street Journal », αναφέρει ότι ο Soleimani, κατευθυνόταν από τη Βαγδάτη προς την επαρχία Salah al-Din. Ένα όχημα θωρακισμένο βομβαρδίστηκε. Χτυπήθηκε το convoi του Qassem Soleimani που ήταν κι ο στόχος και η όλη επιχείρηση έγινε σε συντονισμό με αντιτρομοκρατική μονάδα ΗΠΑ, μονάδα ελίτ ναυτικής δύναμης και η Mossad. Η επίθεση έγινε με παγιδευμένο όχημα με πολλά εκρηκτικά.

Αλλά ο στρατηγός Qassem Soleimani, που άλλαξε όχημα τρεις φορές καθ΄οδόν από Βαγδάτη προς  Salah al Din επέζησε της απόπειρας δολοφονίας του αλλά σκοτώθηκαν 4 σύντροφοί του στο όχημα. Υπήρχαν 3 κομβόι. Ο Qassem Soleimani ήταν στο β΄κομβόι.  Θραύσματα εκσφενδονίστηκαν σε εκατοντάδες μέτρα απόσταση. Αλλά ο στρατηγός Qassem Simani ήταν 600 μέτρα μακριά από την έκρηξη του αυτοκινήτου. Πίστευαν ότι ήταν στο πρώτο κομβόι.

Ο Qasem Soleimani μετέφερε με το αυτοκίνητό του νεκρούς και τραυματίες Φρουρούς της Επανάστασης και ιρακινούς στρατιώτες αλλά συνελήφθηκαν οι ιρακινοί στρατιώτες που συνόδευαν το κομβόι του Qassem Soleimani γιατί ή είδηση της μετάβασης του από Βαγδάτη σε Salah al Din ήταν απόρρητη και όμως είχαν πληροφορηθεί οι επίδοξοι δολοφόνοι του.

Ωστόσο ο Soleimani έφτασε στον προορισμό του στο Salah al Din και πραγματοποίησε επαφές του με σουνίτικες παρατάξεις και όχι μόνο.

dimpenews.com

Une réflexion sur “Αμερικανο-ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Qasim Soleimani της (IRGC) κι επικεφαλή της Quds Force στο Ιράκ.

Les commentaires sont fermés.