Αμερικανο-ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Qasim Soleimani της (IRGC) κι επικεφαλή της Quds Force στο Ιράκ.

Ο Ιρανός στρατηγός Qassem Soleimani επέζησε μιας ισραηλινο-αμερικάνικης απόπειρας δολοφονίας καθ΄οδόν για το Salah al-Din στο Ιράκ. Πρόκειται για ένα σοβαρό επεισόδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει ως και πόλεμο.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Bolton, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θ΄αφήσουν εν ζωή τον Soleimani  αυτόν που  “απειλεί τ΄αμερικανικά συμφέροντα, τους Αμερικανούς στρατιώτες και πολίτες στο Ιράκ”.
«Oι απειλές κατά του προσωπικού μας και των εγκαταστάσεων μας στο Irak από την ιρανική κυβέρνηση,  την Islamic Revolutionary Guard Corps [IRGC] Quds Force και προσκείμενες πολιτοφυλακές  από και υπό τη διεύθυνση του επικεφαλή της Quds Force τον Qasim Soleimani πολλαπλασιάστηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες », δήλωσε ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ ο Mike Pompeo σε γραπτό ανακοινωθέν.

Ο στρατηγός Qassem Soleimani, διοικητής της  Qods  των Φρουρών της Επανάστασης περιόδευε στο Ιράκ και δημιούργησε κέντρα σε πολλούς τομείς στη χώρα αυτή, την παραμονή των αμερικάνικων τιμωριών-κυρώσεων το Νοέμβρη κατά του Ιράν που εμποδίζουν κυρίως την εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου και στερούν από το Ιράν τη δυνατότητα να εξάγει 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως που ισοδυναμούν με απώλειες της τάξης  8 δις και 640 εκατομμύρια δολάρια το μηνιαίως για το Ιράν. Αυτές οι απώλειες θα επιφέρουν μια απώλεια περί τα 9 δις dollars στον ιρανικό προυπολογισμό ,που δεν αντέχεται από την οικονομία της χώρας.

Η “The Wall Street Journal”, αναφέρει ότι ο Soleimani, κατευθυνόταν από τη Βαγδάτη προς την επαρχία Salah al-Din. Ένα όχημα θωρακισμένο βομβαρδίστηκε. Χτυπήθηκε το convoi του Qassem Soleimani που ήταν κι ο στόχος και η όλη επιχείρηση έγινε σε συντονισμό με αντιτρομοκρατική μονάδα ΗΠΑ, μονάδα ελίτ ναυτικής δύναμης και η Mossad. Η επίθεση έγινε με παγιδευμένο όχημα με πολλά εκρηκτικά.

Αλλά ο στρατηγός Qassem Soleimani, που άλλαξε όχημα τρεις φορές καθ΄οδόν από Βαγδάτη προς  Salah al Din επέζησε της απόπειρας δολοφονίας του αλλά σκοτώθηκαν 4 σύντροφοί του στο όχημα. Υπήρχαν 3 κομβόι. Ο Qassem Soleimani ήταν στο β΄κομβόι.  Θραύσματα εκσφενδονίστηκαν σε εκατοντάδες μέτρα απόσταση. Αλλά ο στρατηγός Qassem Simani ήταν 600 μέτρα μακριά από την έκρηξη του αυτοκινήτου. Πίστευαν ότι ήταν στο πρώτο κομβόι.

Ο Qasem Soleimani μετέφερε με το αυτοκίνητό του νεκρούς και τραυματίες Φρουρούς της Επανάστασης και ιρακινούς στρατιώτες αλλά συνελήφθηκαν οι ιρακινοί στρατιώτες που συνόδευαν το κομβόι του Qassem Soleimani γιατί ή είδηση της μετάβασης του από Βαγδάτη σε Salah al Din ήταν απόρρητη και όμως είχαν πληροφορηθεί οι επίδοξοι δολοφόνοι του.

Ωστόσο ο Soleimani έφτασε στον προορισμό του στο Salah al Din και πραγματοποίησε επαφές του με σουνίτικες παρατάξεις και όχι μόνο.

dimpenews.com

One thought on “Αμερικανο-ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Qasim Soleimani της (IRGC) κι επικεφαλή της Quds Force στο Ιράκ.

Comments are closed.