Υπερ- ασκήσεις με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες εκατέρωθεν. ΝΑΤΟ- Ρωσία ακονίζουν τα ξίφη τους.“Combat Brotherhood 2018” κατά ”Trident Juncture 18”…

ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΣΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΕΠΟΧΗΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ….

ΡΩΣΙΑ

Στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις CSTO «Αδελφότητα Μάχης-2018» θα συμμετέχουν περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες και πάνω από δύο χιλιάδες οπλικά συστήματα από τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν.

Οι κοινές επιχειρησιακές στρατηγικές ασκήσεις “Αδελφότητα Μάχης-2018” θα διεξαχθούν από τα κράτη μέλη της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), με συμμετοχή 6 χωρών αναφέρει το RIA Novosti επικαλούμενο το Κεντρικό Στρατιωτικό Τομέα (CVO) της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τη Δευτέρα, ξεκίνησαν οι ασκήσεις στο ρωσικό Αικατερίνεμπουργκ και στο Καζακστάν. Επίσης μέχρι τις 2 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και στο Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.

Θα λάβουν μέρος 120 αεροσκάφη δήλωσε  ο διοικητής της CVO, Αντιστράτηγος Αλέξανδρος Lapin. Ο Lapin είπε ότι οι ελιγμοί θα περιλαμβάνουν αεροσκάφη Su-34, αναβαθμισμένα ελικόπτερα Su-25SM και Mi-8 AMTSH.

NATO 

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική του άσκηση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Η άσκηση «Trident Juncture 18» του ΝΑΤΟ έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτώβρη στη Νορβηγία, και κινητοποιούνται γι αυτήν 45.000 στρατεύματα, δήλωσε την Τρίτη ο ΓΓ του ο Jens Stoltenberg .

«Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις μας εδώ και πολλά χρόνια. Θα περιλαμβάνει 45.000 συμμετέχοντες από 31 συμμαχικές χώρες και τους εταίρους, περίπου 150 αεροσκάφη, 60 πλοία και περισσότερα από 10.000 οχήματα’»ο Stoltenberg δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

“Η ικανότητά μας μετακίνησης δυνάμεων γρήγορα θα δοκιμαστεί αργότερα αυτό τον μήνα είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στην άσκηση.

Το σενάριο της άσκησης σε αυτή τη χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ ”είναι πλασματικό αλλά πραγματικό”, θα αποτελεί δοκιμή «συλλογικής απάντησης» της Συμμαχίας για την «ένοπλη επίθεση» εναντίον ενός από τα μέλη του καθώς και της ταχείας απάντησης.” Θα εξασκηθούν οι ικανότητές μας στην ενίσχυση των δυνάμεων μας στην Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού..”

“Η άσκηση είναι αμυντική και διαφανής και όλα τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν κληθεί να στείλουν παρατηρητές”, εξήγησε.

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την προσάρτηση το Μάρτη του 2014 από τη Μόσχα  της Κριμαίας, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Η άσκηση, “η μεγαλύτερη από το τέλος της ΕΣΣΔ το 1991”, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Νορβηγίας, αλλά και στις “περιβάλλουσες περιοχές” συμπεριλαμβανομένης των Ισλανδίας, Φινλανδίας, Σουηδίας. Οι τελευταίοι είναι εταίροι της Συμμαχίας.

H άσκηση διοργανώνεται καθώς η Μόσχα πραγματοποίησε το Σεπτέμβρη την άσκηση Vostok-2018. Πρόκειται για την πιο σημαντική άσκηση που έκανε ποτέ η Ρωσία με περίπου  300.000 άνδρες και όλα τα σώματα του στρατού με την υποστήριξη και Κινέζων στρατιωτών.

dimpenews.com