ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ / Σάλος στη Συρία με το νέο θρησκευτικό νομοθετικό διάταγμα Νο 16. Διακυβεύεται ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους και οδηγούμαστε σε ισλαμοποίηση της κοινωνίας καταγγέλουν οι επικριτές του.

Σάλος στη Συρία με το νέο θρησκευτικό νομοθετικό διάταγμα. 

α

Το νέο θρησκευτικό νομοσχέδιο της Συρίας προκαλεί πολεμική από τους οπαδούς του Assad. Προκαλεί φόβους και έντονες ανησυχίες ιδίως στους κόλπους των Αλαουιτών που εκφράζονται δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι σηματοδοτεί  το κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. 
Πρόκειται για ένα διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασάντ στις 20 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε τις αντιδράσεις των οπαδών του Assad αφού θεωρείται ότι ενισχύει την επιρροή του συντηρητικού Ισλάμ στη συριακή κοινωνία.

Το διάταγμα των 37 σελίδων, γνωστό ως αριθ. 16, το οποίο έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο, αναθεωρεί τις αρμοδιότητες και την εσωτερική δομή του Υπουργείου Θρησκευτικών Ιδρυμάτων (Awqaf / Βακουφίων), το οποίο ιδρύθηκε το 1961 για να διαχειριστεί το θρησκευτικό πλαίσιο που σχετίζονται κυρίως με το σουνίτικο Ισλάμ.

Οι αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαπλώθηκαν όπως η πυρκαγιά, καθώς πολλοί συσχέτισαν το διάταγμα με τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και το τέλος του κοσμικού κράτους στη Συρία.

«Σκοπός του είναι ο εξισλαμισμός των θεσμών και διακυβεύεται η θρησκευτική ποικιλομορφία», γράφει ο επικεφαλής των επικριτών του ο Nabil Saleh, μέλος του κοινοβουλίου της Συρίας, στη σελίδα του στο Facebook. Ο κ. Saleh προέρχεται από τη Λατάκια, παραδοσιακό οχυρό των Aλαουιτών. Σε καμία περίπτωση δεν επικρίνει άμεσα τον Bashar Al Assad, ο οποίος είναι επίσης Αλαουίτης.

Εικόνες αναρτημένες σε μια σελίδα που ονομάζεται « Όχι στο νομοθετικό διάταγμα του Υπουργού Awqaf αριθ. 16 », που δημιουργήθηκε στις 2 Οκτωβρίου, απεικονίζουν έναν γενειοφόρο άνδρα που διαβάζει ένα Κοράνι ανάποδα σαν ένα μαύρο πουλί με γράμματα « ISIS » πάνω του.

Ένας άλλος έδειξε δύο ευτυχείς νεαρές γυναίκες που κάθονταν μαζί σε ένα πεδίο, διαβάζοντας το Κοράνι και τη Γραφή μαζί, με το σλόγκαν « η θρησκεία είναι για τον Θεό και το έθνος είναι για όλους » .

Φήμες έχουν εξαπλωθεί ότι το διάταγμα ορίζει ότι όλοι οι Σύριοι πρέπει να πληρώσουν « Zakat », ένα θρησκευτικό φόρο για τους πλούσιους. Αλλά το διάταγμα αναφέρει το Zakat μόνο σε μια σύντομη παράγραφο, λέγοντας ότι θα πρέπει να « ενθαρρυνθεί ».

Αντιμέτωπος με την έντονη κριτική, ο υπουργός Βακουφίων , ο Abdul Sattar Al Sayyed, απάντησε σ’ ερωτήσεις σχετικά με το διάταγμα στη συριακή τηλεόραση. Σ’ ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter, διαβάζει μια παράγραφο από το διάταγμα που ορίζει ότι ένας από τους στόχους του υπουργείου είναι να «καταπολεμήσει το σκεπτικό του Ουαχαμπιτισμού  και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Το διάταγμα κάνει κάλεσμα για θρησκευτική « μετριοπάθεια ».

Ο Thomas Pierret, ανώτερος ερευνητής στο CNRS, Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας και συγγραφέας αναφέρει ότι το διάταγμα έχει έναν βασικό στόχο: να ενισχύσει τον ρόλο του υπουργείου εις βάρος του Μεγάλου Μουφτή. 

Δύο γραμμές που βρίσκονται στη μέση του διατάγματος μειώνουν δραστικά τη δύναμή του: πρόκειται να διοριστεί από τον πρόεδρο μόνο για τρία χρόνια, ενώ προηγουμένως κατείχε το αξίωμα  ισοβίως. Τα ονόματα των υποψηφίων θα προταθούν από τον υπουργό Βακουφίων που επίσης είναι μια καινοτομία. Δεν αναφέρεται η μοίρα του σημερινού Μεγάλου Μουφτή, Αχμάντ Μπαντρέντ Χασούν.

« Είναι αποτέλεσμα ενός αγώνα εξουσίας μέσα στο θρησκευτικό σύστημα. Η επιρροή του Μουφτή και του υπουργού ήταν σχετικά παρόμοια « , λέει ο κ. Pierret. « Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι ο έλεγχος των οικονομικών δωρεών σε θρησκευτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα. »

Σε μια νεποτιστική κίνηση, ο γιος του υπουργού επωφελείται από το διάταγμα. Το νεανικό του κίνημα, που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες, αναφέρεται, λαμβάνοντας έτσι την επίσημη αναγνώριση.

Στο Facebook, ο Nabil Saleh παρομοίασε το κίνημα με τις πρώτες ημέρες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και κατήγγειλε ότι «παραβιάζει το σύνταγμα». Η Συρία έχει ένα επιβαρυμένο παρελθόν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ​​στη δεκαετία του 1980.

« Οι άνθρωποι άρχισαν να φαντάζονται  ότι ήταν ένα ισλαμικό κίνημα που πατρονάρει το υπουργείο, αλλά βασικά είναι λίγες δωδεκάδες νέοι εθελοντές που διοργανώνουν συνέδρια σε τζαμιά για την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών ιδεών », λέει ο κ. Pierret.

Το διάταγμα θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, είπε ένας βουλευτής της Συρίας και θα είναι μια δοκιμή  για τη μελλοντική συνύπαρξη διαφόρων θρησκευτικών ομάδων στη μεταπολεμική Συρία.

Aν τα πράγματα είναι όπως τα παρουσιάζουν οι επικριτές το θέμα ίσως σχετίζεται με πιέσεις που ασκούνται έξωθεν για πολιτική μετάβαση που έχουν να κάνουν με Συνταγματική Αναθεώρηση κατ΄ουσίαν Νέο Σύνταγμα που έχει ψηφισθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θεσπιστεί με απόφασή του κι ενδεχομένως ο Άσαντ επιχειρεί βελούδινη μετάβαση χωρίς να φανεί σε πρώτο πλάνο ότι προβαίνει σε παραχωρήσεις που θέτουν ως προϋπόθεση οι Διεθνείς Οργανισμοί και Φόρουμ όπως ΟΗΕ, Γενεύη , Άστανα.

EΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 

– Το  Zakat γίνεται φόρος:
Άρθρο 2: Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της υποχρέωσης καταβολής του zakat και να αναπτυχθούν τα μέσα και οι μηχανισμοί συλλογής.

Αυτή η παράγραφος καθιστά το zakat περισσότερο σαν έναν υποχρεωτικό φόρο αντί για μια φιλανθρωπική πράξη ενός μουσουλμάνου οικειοθελώς.

-Σε άρθρο του το νομοθετικό διάταγμα προβλέπει τα προνόμια που παραχωρεί το Υπουργείο Βακουφίων στους νέους που θ΄ασχολούνται με θρησκευτικές εργασίες:
Εργατικό εισόδημα και πρόσθετο εισόδημα για θρησκευτικές εργασίες – κοινωνική ασφάλιση – απαλλαγή από επιστημονική υπηρεσία και την υπηρεσία εφεδρείας – και παροχή την ίδια στιγμή τίτλου ισότιμου με το κρατικό πιστοποιητικό.
Αυτά είναι προνόμια για όσους ανήκουν στις  θρησκευτικές ομάδες νεότητας. Έτσι, διευκολύνεται προάγεται και προκρίνεται ο εξισλαμισμός της κοινωνίας και η μετατροπή της πλειοψηφίας της συριακής νεολαίας σε νέους ανθρώπους που θ΄ασχολούνται με θρησκευτικό έργο καταγγέλουν οι επικριτές.

– Εγγραφή στα σχολεία της Σαρία -Άρθρο 49:

Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα σχολεία της Σαρία επιτρέπεται να εισπράττουν τους μισθούς τους από το Υπουργείο Παιδείας εκτός από τους επιπλέον μισθούς τους για το θρησκευτικό τους έργο. Θα πληρώνονται με διπλούς μισθούς οπότε δάσκαλοι και καθηγητές θα έχουν ένα σημαντικό κίνητρο ν’ αποφεύγουν τα δημόσια σχολεία και να διδάσκουν στα θρησκευτικά σχολεία για περισσότερα εισοδήματα.

– Η Επιτροπή για την Προαγωγή της Αρετής και την Πρόληψη των Αντιμέσων:
Κεφάλαιο ΙΙΙ – Άρθρο 100:
Ο υπουργός Βακουφίων, μετά από πρόταση του Διευθυντή της Awqaf, σχηματίζει μια επιτροπή που ονομάζεται  »Επιτροπή Βακουφίων » στις γειτονιές και τα χωριά.

– Από το Υπουργείο Awqaf σε μια εμπορική εταιρεία:
Το άρθρο (89) επιτρέπει στο «Συμβούλιο Awqaf» με επικεφαλής τον Υπουργό να εγκαθιδρύσει εμπορικές εταιρείες που ανήκουν σε αυτό το είδος εταιρειών που λειτουργούν στο πλαίσιο του εμπορικού δικαίου και των εταιρειών.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Βακουφίων είναι από τα πλουσιότερα υπουργεία με την επέκταση και υποχρεωτικό χαρακτήρα της Zakat και τη θέσπιση επιχειρήσεων που θα ελέγχει θα έχει επιπλέον πόρους και θ΄απασχολεί  χιλιάδες εργαζομένους σε αυτές συμβάλλοντας στην περαιτέρω ισλαμοποίηση της κοινωνίας επιχειρήσεις σύμφωνα με τους επικριτές.

Οι αλλαγές που θα επιφέρει στη συριακή κοινωνία θα φανούν σταδιακά καταγγέλουν οι επικριτές και καταγγέλουν ότι ως τώρα  το Υπουργείο Awqaf ήλεγχε ακίνητα, τζαμιά και σχολεία.
Τώρα θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις γειτονιές, τους δρόμους, τα θέατρα, τις καφετέριες, τα τυπογραφεία, τις οθόνες ως και την προσωπική ζωή στα σπίτια.
Με το διάταγμα αυτό εν κατακλείδι διακυβεύεται η πιο σημαντική αρχή του σύγχρονου κράτους αυτή της κοσμικής Συρίας, και ο διαχωρισμός της θρησκείας από το κράτος αναφέρουν.

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στη Συρία δεν είναι πλέον στα μέτωπα του πολέμου που έχουν συρρικνωθεί έως εκμηδενισθεί αλλά στο εσωτερικό της συριακής κοινωνίας όπου επιχειρείται η αποκαλούμενη κι επιβαλλόμενη έξωθεν  »πολιτική μετάβαση »…Οι νέες μάχες που θα δοθούν θα είναι σε πολιτικοκοινωνικό  επίπεδο.

dimpenews.com