Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Η απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία καθιστά αδύνατη την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Κων/πολης.

Η απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία καθιστά αδύνατη την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Κων/πολης δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναφέρει το interfax στις 13.10.18.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει κανένα δικαίωμα ή εξουσία ν΄άρει το ανάθεμα από τις κεφαλές  των ουκρανικών εκκλησιών, διότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ορθοδοξίας, δήλωσε ο ίδιος ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Aνατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίωνας στο TASS.

« Αυτό είναι ένα προνόμιο της εκκλησίας που επέβαλε το ανάθεμα και όχι του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αυτό είναι απολύτως λάθος », είπε.

« Ο λόγος είναι ότι όλοι οι επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ίσοι », εξήγησε. « Υπάρχουν μόνο κάποιοι τιμής ένεκεν , για παράδειγμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, διότι στο παρελθόν η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά από κάθε άλλη οπτική  είναι ίσος με όλους τους άλλους ιεράρχες και δεν μπορεί να ενεργήσει όπως ο Πάπας στην Καθολική Εκκλησία, όπου αποφασίζει τέτοια θέματα κατά την απόλυτη κρίση του.  »

« Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν είναι σε θέση ν’ αναλάβει παπικά προνόμια, επειδή όλοι είναι ίσοι », δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας. « Όλα πρέπει να αποφασίζονται σύμφωνα με τους κανόνες. »
Κατά την άποψή του, η σημερινή θρησκευτική διαμάχη για την Ουκρανία, η οποία προκάλεσε διάσπαση στον κόσμο της Εκκλησίας, αναπτύχθηκε επειδή η Κωνσταντινούπολη είναι υπό την επιρροή της πολιτικής.

« Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές πολιτικές δυνάμεις, από διάφορα κράτη που επιθυμούν να αναπτυχθεί ο διχασμός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και θέλουν να αποδυναμώσουν την επιρροή των ρωσικών αρχών και της χώρας ως τέτοια », δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας. tass.

dimpenews.com