Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Η απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία καθιστά αδύνατη την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Κων/πολης.

Η απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία καθιστά αδύνατη την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Κων/πολης δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναφέρει το interfax στις 13.10.18.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει κανένα δικαίωμα ή εξουσία ν΄άρει το ανάθεμα από τις κεφαλές  των ουκρανικών εκκλησιών, διότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ορθοδοξίας, δήλωσε ο ίδιος ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Aνατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίωνας στο TASS.

“Αυτό είναι ένα προνόμιο της εκκλησίας που επέβαλε το ανάθεμα και όχι του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αυτό είναι απολύτως λάθος”, είπε.

“Ο λόγος είναι ότι όλοι οι επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ίσοι”, εξήγησε. “Υπάρχουν μόνο κάποιοι τιμής ένεκεν , για παράδειγμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, διότι στο παρελθόν η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά από κάθε άλλη οπτική  είναι ίσος με όλους τους άλλους ιεράρχες και δεν μπορεί να ενεργήσει όπως ο Πάπας στην Καθολική Εκκλησία, όπου αποφασίζει τέτοια θέματα κατά την απόλυτη κρίση του. ”

“Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν είναι σε θέση ν’ αναλάβει παπικά προνόμια, επειδή όλοι είναι ίσοι”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας. “Όλα πρέπει να αποφασίζονται σύμφωνα με τους κανόνες.”
Κατά την άποψή του, η σημερινή θρησκευτική διαμάχη για την Ουκρανία, η οποία προκάλεσε διάσπαση στον κόσμο της Εκκλησίας, αναπτύχθηκε επειδή η Κωνσταντινούπολη είναι υπό την επιρροή της πολιτικής.

“Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές πολιτικές δυνάμεις, από διάφορα κράτη που επιθυμούν να αναπτυχθεί ο διχασμός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και θέλουν να αποδυναμώσουν την επιρροή των ρωσικών αρχών και της χώρας ως τέτοια”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας. tass.

dimpenews.com