4 Βέλγοι Κοσοβάροι συνελήφθηκαν στην Πρίστινα καθώς σχεδίαζαν επιθέσεις κατά σέρβικης εκκλησίας στην Mitrovica και σε Γαλλία, Βέλγιο.

3 άνδρες και μια γυναίκα Κοσοβάροι που ομοίως διαθέτουν και βέλγικη υπηκοότητα συνελήφθηκαν στην Pristina, ως ύποπτοι ότι σχεδίαζαν ισλαμιστικές επιθέσεις κυρίως κατά μιας ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας στο Kosovo, αναφέρει δικαστική πηγή. Το κατηγορητήριο που το συμβουλεύθηκε το AFP αναφέρεται επίσης σε σχέδια επιθέσεων μη διευκρινισμένα σε Γαλλία και Βέλγιο. Τον Ιούνη ένα δικαστήριο της  Pristina ανέφερε ότι οι ύποπτοι σχεδίαζαν να διαπράξουν “επιθέσεις αυτοκτονίας σε μέρη πολυσύχναστα σε Βέλγιο, Γαλλία”.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο εκτός της επίθεσης σε μια ορθόδοξη εκκλησία στη Mitrovica-Βορράς, οι 4 τζιχαντιστές που συνελήφθηκαν στις  4 Οκτώβρη σχεδίαζαν να οργανώσουν επιθέσεις σε 2 ντισκοτέκ στο σέρβικο θύλακα της Gracanica και μελών της  (KFOR).

Το groupe, που είχε αναλάβει την στρατολόγηση εθελοντών, σχεδίαζε να τοποθετήσει “εκρηκτικά στις ντισκοτέκ και να τα ενεργοποιήσει από απόσταση ” ή να οργανώσει  “επιθέσεις αυτοκτονίας“.

Ο άλλος τρόπος δράσης προέβλεπε μια επίθεση από commandos επτιθεμένους με αυτόματα τύπου  kalachnikov και “χειροβομβίδες στο μοντέλο των επιθέσεων του 2015 στο Παρίσι“, συνεχίζει η κατηγορία.

Το πιο προωθημένο σχέδιο της επίθεση κατά μιας εκκλησίας του σέρβικου τομέα στη διχοτομημένη πόλη της  Mitrovica  αποτράπηκε “από τις συλλήψεις“, διευκρινίζει το κατηγορητήριο.

“Η ιδέα ήταν να επιτεθούν σε γκρουπ ατόμων που συγκεντρώνονταν για θρησκευτικές γιορτές”

Αναφέρεται στη δικογραφία πως ο αρχηγός αυτής της ομάδας με την επωνυμία “Οι Βοηθοί του Ισλαμικού Κράτους στις χώρες των αετών“, ο 26χρονος Bujar Berhami, εξήγησε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι η  “ιδέα ήταν να επιτεθούν σε ομάδες ατόμων που συγκεντρώνονται για τις θρησκευτικές τους γιορτές”.

Ο Berhami συνελήφθηκε το Σεπτέμβρη , ενώ ο 26χρονος Resim Kastrati, ο 26χρονος Gramos Shabani, και ο Edona Haliti, 25 συνελήφθηκαν τον Ιούνη. Οι Berhami και Shabani διαθέτουν ομοίως βέλγικη υπηκοότητα.

Ο Berhami ήταν σε επαφή με τζιχαντιστές των Βαλκανικών κομμάτων που μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού κράτους σε Συρία, Ιράκ και με το οποίο ανέφερε την στρατολόγηση εθελοντών για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Παρουσιάστηκε από το κατηγορητήριο ως ένας από τους οργανωτές της επίθεσης που αποτράπηκε εναντίον της ισραηλινής ομάδας ποδοσφαίρου στο ματς της στο Shkodra (Βορράς) στην Αλβανία το Νοέμβρη του 2016.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ο Berhami εξήγησε ότι η “ιδέα ήταν ν΄αρχίσει η επίθεση μ΄ένα drone κατά των ισραηλινών κι έπειτα με kalachnikovs“.

Το Μάη 8 άλλοι ισλαμιστές καταδικάστηκαν σε ποινές  ως και 10 ετών φυλάκισης γι αυτήν την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης.

Σ ΄έναν πληθυσμό  1,8 εκατομμυρίων του Κοσσυφοπεδίου 300 με 400 Koσοβάροι κυρίως νέοι εντάχθηκαν στους τζιχαντιστές που πολέμησαν σε Συρία και Ιράκ. Πάνω από  50 σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις αρχές.rtbf 13.10.18

dimpenews.com