Μητροπολίτης  Onion (Kovalenko) της Ζαπορίζκα και Μελιτόπολης: Η απροκάλυπτα εχθρική πράξη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με την UOC θέτει σε σαφή απειλή την κοινωνία και την ενότητα των Εκκλησιών..Καμία νομότυπη απόφαση δεν μπορεί να αναπληρώσει τη χάρη!…

Καμία νομότυπη απόφαση δεν μπορεί να αναπληρώσει τη χάρη!

Η απροκάλυπτα εχθρική πράξη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με την UOC θέτει σε σαφή απειλή την κοινωνία και την ενότητα των Εκκλησιών…..

Η τόσο ανοιχτά εχθρική πράξη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης σε σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δημιουργεί μια σαφή απειλή για την κοινωνία και την ενότητα των Εκκλησιών, υπονομεύοντας τις κανονικές αρχές-Ιερούς Κανόνες που καθόρισαν οι άγιοι Πατέρες μας. Με την απόφαση αυτή, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης αποκτά αλαζονικά το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εκκλησιών. Παραβιάζει έτσι τους Ιερούς κανόνες που επιτάσσουν  (Α ‘Οικουμενική Σύνοδος, άρθρο 6), ώστε κανένας επίσκοπος να μην  επεκτείνει την εξουσία του σε μια άλλη μητρόπολη, «(Γ’ Οικουμενική Σύνοδος , κανόνας 8) και κυρίως Β΄ κανόνας της Β΄Οικουμενικής Συνόδου ο οποίος επιτάσσει, οι επίσκοποι «ταις υπερορίαις εκκλησίαις μη επιέναι, μηδέ συγχέειν τας εκκλησίας». Η εισπήδηση και ανάμειξη του όποιου επισκόπου (Μητροπολίτου ή Πατριάρχου) σε άλλη κατά τόπους Εκκλησία έξω από τα όρια της δικής του διοικητικής δικαιοδοσίας  από πολλούς ιερούς κανόνες δεν είναι επιτρεπτή. Παραβίαση των θεμελιωδών αρχών Κανονικού Δικαίου.

Στον εικοστό αιώνα, ο ορθόδοξος κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με το παραμορφωμένο δόγμα της υπεροχής στην Εκκλησία,  που έχει προκύψει λόγω της παρερμηνείας της Κωνσταντινούπολης των  9, 17 και 28 κανόνων της Δ Οικουμενικής Συνόδου. Οι προαναφερθέντες κανόνες της Συνόδου της Χαλκηδόνας δεν δίνουν στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων Τοπικών Εκκλησιών. Η διαιτητική προσφυγή στο «Θρόνο  της Κωνσταντινούπολης» δεν συνεπάγεται το δικαίωμα σε αυτήν να ενεργεί στις μητροπόλεις και εντός ορίων άλλων Πατριαρχείων. Ο Αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης είναι δικαστής μόνο για τον μητροπολίτη του και δεν μπορεί να εκφέρει την κρίση για τους μητροπολίτες άλλων τοπικών εκκλησιών, διότι  μόνο το Οικουμενικό Συμβούλιο/ Σύνοδος είναι ο τελευταίος και γενικός δικαστής όλων των Πατριαρχών. Ο Βυζαντινός ερμηνευτής Ιωάννης Ζωναράς  και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης  έγραψαν επ΄αυτού  στο «Πηλάδιο».

Και σε αντίθεση με την κανονική τάξη η Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως εξέδωσε σχετικές αποφάσεις, που αποτελούν καταπάτηση συνοδικών αποφάσεων  Αδελφής Εκκλησίας. Κατά το παρελθόν, για ένα τέταρτο του αιώνα, αναγνώριζε πάντα εκείνης τις ευλογίες και τα αναθέματα που άρει τώρα από τον  πρώην μητροπολίτη του Κιέβου Φιλάρετο.

Επιπλέον, από αυτές τις αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης προκύπτουν περισσότερα ερωτήματα απ ‘ό, τι οι απαντήσεις που θα έπρεπε να είχαν δοθεί για την επίλυση παρεξηγήσεων επί της εκκλησίας στην Ουκρανία. Τι σημαίνει αυτή η φράση και  » οἵτινες εὑρέθησαν ἐν σχίσματι ὄχι διά δογματικούς λόγους, »; Για δογματικούς λόγους, είναι αδύνατο να θεωρηθεί σχίσμα παρά αίρεση. Η σχισματική διάσπαση γίνεται για κανονικούς και πειθαρχικούς λόγους. Το θέμα του δόγματος αφορά την  αίρεση. Μήπως οι ιεράρχες της Κωνσταντινούπολης ξεχνούν πώς να διακρίνουν το σχίσμα από την αίρεση;

Αδελφοί και αδελφές!

Κοιτάζοντας όλα όσα συμβαίνουν, σας παρακαλώ να διατηρήσετε την ενότητα του πνεύματος .. (Εφ. 4: 3), να είστε πιστοί γιοι της Μητέρας Εκκλησίας με επικεφαλής τον πιο ευλογημένο Μητροπολίτη Ονούφριο και τους ποιμένες της! Προσέξτε! Μην πλησιάζετε ή μην μπείτε σε προσευχής κοινωνία με εκείνους που έχουν νεκρωθεί ή δεν ήταν μέλη της Μητέρας Εκκλησίας, αφού καμία νομότυπη απόφαση δεν μπορεί να αναπληρώσει τη χάρη!

Μητροπολίτης  Onion (Kovalenko) της Ζαπορίζκα και Μελιτόπολης της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Ουκρανία υπό το Πατριαρχείο Μόσχας.

dimpenews.com