Πρόκειται περί χορήγησης Αυτοκεφαλίας ή Αυτοκεφαλαρχίας ή Αυτοκεφαλισμού στα όρια της αίρεσης του » φυλετισμού »;;;;; Η διάκριση των όρων…..

Σχίσμα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα πλαίσια της χορήγησης Αυτοκεφαλίας σε σχισμαστική μάλιστα για 3,5 δεκαετίες Εκκλησία της Ουκρανίας. Πρόκειται ωστόσο περί χορήγησης Αυτοκεφαλίας ή Αυτοκεφαλαρχίας ή Αυτοκεφαλισμού που κινείται στα όρια της αίρεσης του » φυλετισμού »;;;;; Η διάκριση των όρων…..

 »Ο όρος Αυτοκέφαλη Εκκλησία εισήχθηκε όχι με την έννοια ότι αποτελεί μια Ανεξάρτητη Εκκλησία …έχει οπωσδήποτε σύνδεσμο με όλη την Εκκλησία , ιδιαιτέρως με την Πρωτόθρονη Εκκλησία ,το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν πρόκειται για μια αυτόνομη και ανεξάρτητη κεφαλή που ξεχωρίζει από την ενιαία και μια κεφαλή της Εκκλησίας, αλλά για μια διοικητική ελευθερία μέσα στο ενιαίο Σώμα του Χριστού ».

Έπειτα  »με κανέναν λόγο  η Αυτοκεφαλία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αποσχιστικές τάσεις και  »καπετανάτα » μέσα στην Εκκλησία » όπως κάνει η χορήγηση της Αυτοκεφαλίας σε Σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας από μέρους του Οικουμενικού και όχι στην Κανονική που δικαιώνει και νομιμοποιεί τη λογική του σχίσματος και των αποσχίσεων αφού από το 1992 το ψευδεπίγραφο Πατριαρχείο Κιέβου διαίρεσε την Εκκλησία την Ορθόδοξη της Ουκρανίας.

Ο ίδιος επικαλούμενος άλλους ερμηνευτές και μελετητές αναφέρει στο άρθρο του  »ο θεσμός της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία » ( Ιερόθεος Ναυπάκτου 17.10.18) ότι  »’η αυτοκεφαλία δίνεται κυρίως και προ παντός για την ενότητα των Εκκλησιών και όχι για λειτουργία  »καπετανάτων »  » σαν αυτό του Φιλάρετου να προσθέσουμε εμείς που αυτοανακηρύχθηκε πατριάρχης Κιέβου και προκάλεσε αντί για ενότητα ως και εμφύλιο με 10.000 νεκρούς.

Προοδευτικά εκτιμά  ο ίδιος ωστόσο παρατηρείται μια έκπτωση του όρου Αυτοκεφαλία και μια μετατόπισή του στην παραφθορά και την καρικατούρα του που είναι η Αυτοκεφαλαρχία τείνει σε μια ολική Ανεξαρτησία της Τοπικής Εκκλησίας που περιβλήθηκε με τον Τόμο. » Η λειτουργία της εκκλησιαστικής διοίκησης αντιγράφει την αντίστοιχη της κρατικής εξουσίας και οι επίσκοποι γίνονται περίπου δημόσιοι υπάλληλοι. » Και το πιο σημαντικό  » η αυτοκεφαλαρχία σχηματίζει σταδιακά τη θεωρία της , λέει πως θεμέλιο της εκκλησιολογίας δεν είναι η ευχαριστιακή αρχή αλλά η φυλετική και εθνική αρχή .Η  »τοπική » Εκκλησία σημαίνει στο εξής την  »εθνική » εκκλησία ». Την διάκριση Αυτοκεφαλία- Αυτοκεφαλαρχία την δανείζεται από τον Olivier Clement που συνδέει την αυτοκεφαλία με την αλληλεξάρτηση και την αυτοκεφαλαρχία με την ανεξαρτησία.

Το atlantico  στις 15.10.18 τιτλοφορεί άρθρο του σχετικό:  »Σχίσμα: η ορθόδοξη εκκλησία σε πλήρη βαλκανιοποίηση. »

Eδώ γίνεται διάκριση των όρων Αυτοκεφαλίας και Αυτοκεφαλισμού. Ο δεύτερος και πάλι ως παραφθορά έκπτωση και καρικατούρα του πρώτου. Σημειώνεται ότι  »Αυτοκεφαλισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εργαλειοποίηση της Αυτοκεφαλίας για πολιτικούς σκοπούς. » Και προσθέτει ότι ο αυτοκεφαλισμός κατέληξε σε μια αίρεση του  »φυλετισμού »καταδικασμένη από τη Σύνοδο της Κων/πολης το 1872:

Το μήνα Σεπτέμβριο του 1872 οι πατριάρχες Κων/ πολης, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, 25 Μητροπολίτες , πολλοί αρχιμανδρίτες κι άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι συνήλθαν σε Σύνοδο στην Κων/πολη και φέρουν κατά Βουλγάρων την ακόλουθη καταδίκη:  ».. καταδικάζουμε ως φυλετισμό, δηλ. τις φυλετικές διακρίσεις , τις διαμάχες,τις αντιπαλότητες και τις εθνικές διαιρέσεις στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού ως αντιτιθέμενες στην ευαγγελική διδασκαλία και στους άγιους κανόνες των ευλογημένων μας Πατέρων. Συμβατά με τους Ιερούς Κανόνες αποκηρύσουμε από την Εκκλησία την Μία, Αγία Καθολική κι Αποστολική ως πραγματικούς σχισματικούς όλους αυτούς που είναι μέλη αυτού του φυλετισμού και τολμούν να ιδρύσουν σε αυτή την αρχή φυλετικές παρασυναγωγές (conciliabules) ως τώρα άγνωστες….. » MANSI-PETIT, Sacrorum conciliorum nova et amplissima (collectif), t. XLV, col. 533] , που προτύπωσε την οργάνωση της Εκκλησίας σύμφωνα με την αρχή του εθνικού ανήκειν.

To ίδιο μέσο προσθέτει ότι όταν διαβάζουμε την δήλωση του  Petro Porochenko αναφορικά με τη συνοδική απόφαση του Οικουμενικού της 11ης Οκτώβρη, είναι αδύνατο να μην δούμε ένα λόγο έμπλεο αυτοκεφαλισμού και φυλετισμού: « Η υπόθεση του Τόμου και της Αυτοκεφαλίας πάει πολύ πέραν της ζωής της Εκκλησίας, αφού το κράτος την ενέταξε. Αυτή είναι ένα ζήτημα της Ανεξαρτησίας μας. Είναι υπόθεση της εθνικής μας ασφάλειας. .. Ο Τόμος  είναι στην πραγματικότητα μια άλλη διακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Η αυτοκρατορία [ρώσικη] είναι στη φάσει ν΄απωλέσει έναν από τους τελευταίους της μοχλούς επιρροής στην παλιά της αποικία » !

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο όρος Αυτοκεφαλία είναι ανύπαρκτος στο κανονικό corpus της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά χρησιμοποιήθηκε για α΄φορά τον VIο αι. μ. Χ από τον βυζαντινό Θεόδωρο τον Αναγνώστη για την Εκκλησία της Κύπρου στην οποία με τον 8ο κανόνα της η Γ΄Οικουμενική Σύνοδος  (431) είχε χορηγήσει το δικαίωμα να χειροτονεί τους δικούς της επισκόπους και τον επικεφαλή της.
dimpenews.com