Το μείζον δεν είναι αν δικαιούται να χορηγεί Αυτοκεφαλία ο Βαρθολομαίος αλλά σε ποιόν την παραχωρεί. Η απόφαση του Οικουμενικού είναι καταδικαστέα γιατί είναι σαν να κρινόταν τώρα η Αυτοκεφαλία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κι αυτός να την χορηγούσε όχι στην Κανονική Εκκλησία αλλά στην πολυδιασπαμένη σχισματική των Παλαιοημερολογιτών.

Ο Βαρθολομαίος ακόμη κι αν έχει το δικαίωμα χορήγησης Αυτοκεφαλίας σε Τοπική Εκκλησία στην περίπτωση της Ουκρανίας την παρούσα στιγμή δεν νομιμοποιείται γιατί δεν δίνει την Αυτοκεφαλία στην Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία που μόνη αυτή αναγνωρίζει όλος ο ορθόδοξος κόσμος και στην οποία ανήκει το 74% των πιστών και 12.500 ενορίες, ναοί εκεί αλλά την παραχωρεί αντικανονικά σε μια σχισματική σέκτα επίσημα αναγνωρισμένη ως τέτοια για 2,5 δεκαετίες από το σύνολο του Ορθόδοξου κόσμου. Είναι σαν να παιζόταν αν θα δώσει Αυτοκεφαλία τώρα στην Ελλαδική Εκκλησία και αυτός επειδή δεν θα του τη ζητούσε η Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας να την έδινε στην πολυδιασπασμένη σχισματική εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών που είναι και απόλυτη μειονότητα στον ελλαδικό χώρο ελέγχοντας κατακερματισμένοι περί το 1 εκατομμύριο.. θα ευσταθούσε;  όχι …..

To μείζον εδώ δεν είναι αν νομιμοποιείται να χορηγεί Αυτοκεφαλία  αλλά σε ποιόν την παραχωρεί κάθε φορά. Και στην προκειμένη περίπτωση την παραχωρεί σε σχισματική εκκλησία οπότε ταυτιζόμενος με το σχίσμα αναγνωρίζεται και ο ίδιος ως σχισματικός από τη Ρωσική Σύνοδο.

Αναφερόμενος στον Φιλάρετο ελληνικό μέσο αναφέρει ότι  »ευρισκόμενος μετά από λίγα χρόνια προκαθήμενος του σχισματικού «Πατριαρχείου Κιέβου»
Σημειωτέον ότι δε μιλάμε για ένα σχίσμα για δογματικούς ή θεολογικούς λόγους (όπως, π.χ., οι Παλαιοημερολογίτες στην Ελλάδα), αλλά για καθαρά δικαιοδοσιακούς: «θέλουμε να είμαστε ορθόδοξοι και κανονικοί, θέλουμε να είμαστε μαζί σας, όμως μας είναι απλώς αδύνατον να βρισκόμαστε υπό την Μόσχα που δεν ενδέχεται να μας αντιμετωπίσει ως ουσιωδώς διακριτή οντότητα». »

Επομένως έχουμε κατά παραδοχή του συντάκτη του άρθρου εδώ την παραδοχή ότι πρόκειται για σχίσμα όμως στη συνέχεια κάνει την διευκρίνιση ότι δεν πρόκειται για σχίσμα που προκαλείται για δογματικούς ή θεολογικούς λόγους. Κανένα σχίσμα δεν γίνεται για δογματικού λόγους γιατί αν συντρέχουν τέτοιοι όροι τότε μιλάμε για αίρεση και όχι για σχίσμα. Του Φιλάρετου και βεβαίως δεν του καταλογίστηκαν δογματικές ή αμιγώς με τη στενή έννοια του όρου θεολογικές αποκλίσεις ή ακόμη και εκκλησιολογικού τύπου διαφορές όπως ήταν το ημερολογιακό ζήτημα αυτό που του καταμαρτυρήθηκε είναι ο ορισμός του σχίσματος έσχισε διαίρεσε κατάτμησε την Μία Εκκλησία διασπώντας τη διοικητική της ενότητα ιδρύοντας παράλληλο σχήμα αφού σχίσμα είναι η διοικητική διάσπαση της ενότητας της εκκλησίας για ευκολοιάτρευτα και θεραπεύσιμα σύμφωνα με το Μ Βασίλειο ζητήματα όπως εδώ διοικητικής φύσεως.

Θα ήταν πιο πλήρης δε η αναφορά του στη διατύπωση των προσφυγόντων για Αυτοκεφαλία αν έγραφε:  θέλουμε να είμαστε μαζί σας, όμως μας είναι απλώς αδύνατον να βρισκόμαστε υπό την Μόσχα που δεν ενδέχεται να μας αντιμετωπίσει ως ουσιωδώς διακριτή οντότητα αλλά είμαστε οι διασπαστές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και δεν είμαστε παρά μια μειοψηφία συγκριτικά με την Κανονική». Είναι απολύτως διακριτή οντότητα η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία αφού ο νυν κανονικός επίσκοπος φέρει το τίτλο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος.

dimpenews.com