Ο Πορθητής άρχισε σήμερα την α΄ γεώτρηση αερίου στην Αν. Μεσόγειο. Τον προστατεύουν φρεγάτες και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η Τουρκία ξεκίνησε με τον Πορθητή σήμερα την πρώτη γεώτρηση αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Την επιχείρηση προστατεύουν τουρκικές φρεγάτες και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα τις δικές της ενέργειες για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο με το γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής). Σήμερα ξεκίνησε η γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας ΤΡΑΟ Μελίχ Χαν Μπιλγκίν λέγοντας ότι με την κίνηση αυτή αλλάζει το παιχνίδι για την Τουρκία στο θέμα των θαλάσσιων ερευνών. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Τουρκία κάνει εργασίες για την παραγωγή εγχώριου γεωτρύπανου. 

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Τουρκίας για τις οικονομικές δραστηριότητες της εταιρείας, ο Πρόεδρος του ΤΡΑΟ είπε ότι ο Πορθητής έχει μήκος 229 μέτρα και το ύψος του πύργου είναι 103 μέτρα, προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικώς πλοία στον κόσμο.
Όπως είπε η ανατολική Μεσόγειος είναι μία σημαντική ενεργειακή λεκάνη, μία σημαντική πετρελαϊκή λεκάνη. “Μόνο με ένα εθνικό πλοίο και μόνο με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες θα μπορούσαμε να δηλώσουμε παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Οι γεωτρήσεις μας αποτελούν μία κίνηση αλλαγής του παιχνιδιού για την Τουρκία”.

Όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία προχωρά, σε αυτό το στάδιο, με ερευνητικές γεωτρήσεις  με πρώτη αυτή στο «Αλάνια-1», σε θαλάσσιο βάθος 2.541 μέτρων, ενώ όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει γεώτρηση σε πολύ πιο ρηχά νερά στον κόλπο της Μερσίνας. Στον στόχο «Αλάνια-1», στον κόλπο της Αττάλειας, το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει να φτάσει σε βάθος 5.500 μέτρων…

Το σημαντικό βήμα θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις γύρω από την ‘τδβκ’, δήλωσε ο ‘υπέξ’ Κουντρέτ Οζερσάι .

Σε συνέντευξή του στο NTV, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι “η σημερινή γεώτρηση “πρέπει να εκληφθεί ως αλλαγή του παιχνιδιού, μια αλλαγή παραδείγματος”. “Στο παρελθόν η ε/κ πλευρά έκανε κάτι και εμείς διαμαρτυρόμασταν, λέγαμε ότι επιφυλασσόμαστε για τα δικαιώματά μας. Όταν οι Ε/Κ έκαναν συμφωνίες με γειτονικές χώρες για την ΑΟΖ εμείς διαμαρτυρόμασταν, για τις αδειοδοτήσεις διαμαρτυρόμασταν, για τις σεισμικές έρευνες διαμαρτυρόμασταν. Μέχρι σήμερα η ντε φάκτο κατάσταση ήταν πάντοτε εναντίον μας. Τώρα με αυτή την εξέλιξη και την αγορά του γεωτρύπανου από την Τουρκία και με το δεύτερο γεωτρύπανο που θα προστεθεί σύντομα πλέον είμαστε σε θέση να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας. Η ΤΡΑΟ στο πλαίσιο της αδειοδότησης που δώσαμε στην Τουρκία θα ξεκινήσει πλέον γεωτρήσεις στο όνομα της ‘τδβκ’ και μέσα στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας της Κύπρου. Ασφαλώς αυτές οι γεωτρήσεις ξεκινούν στις περιοχές της Τουρκίας αλλά το σημαντικό βήμα θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις γύρω από την ‘τδβκ’”, ανέφερε..

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι  από εδώ και στο εξής δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να σταματήσει τις έρευνές της Τουρκίας στη θάλασσα με τη δικαιολογία ότι διεξάγονται  διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. “Στο παρελθόν δυστυχώς τα δικαιώματά μας παραβιάστηκαν κατά κάποιο τρόπο. Για την επόμενη περίοδο τώρα η προηγούμενη πρόταση που κάναμε ισχύει ακόμη. Αν πραγματικά αυτό θέλουν, παρακαλώ, ας έρθουν και να κάνουμε τις γεωτρήσεις γύρω από το νησί μαζί. Τ/Κ και Ε/Κ να διαβουλευτούμε και να κάνουμε μαζί αυτές τις έρευνες και οι δύο μας να μοιραστούμε από κοινού το κόστος και τις φυσικές πηγές πλούτου. Η πρότασή μας ισχύει ακόμη. Αλλά αν δεν το βλέπουν θετικά, εμείς μαζί με την Τουρκία δεν θα επιτρέψουμε  σε κανέναν να εμποδίσει τα κάθε είδους βήματά μας με τη δικαιολογία τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”, ανέφερε.philenews κ.α

dimpenews.com