Λογοκρίθηκε το έργο «Erdo-Bananen Republik» Κούρδου εικαστικού στη Γερμανία. ”Persona non grata” o Erdogan για τους διανοούμενους στο Παρίσι.

Πληθαίνουν διεθνώς οι διαμαρτυρίες από διανοούμενους , επιστήμονες και καλλιτέχνες κατά του Ερτνογάν. Μια περίπτωση στη Γερμανία όπου λογοκρίθηκε ο πίνακας «Erdo Μπανανία» ενός Κούρδου εικαστικού από την Τουρκία που ζει στην Κολωνία από το 2.001 γιατί ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος Sibel Müderrisoğlu στο Mainz διαμαρτυρήθηκε για προσβολή προσωπικότητας του Τούρκου Προέδρου. Ο πίνακας αποσύρθηκε μετά από απόφαση του δημάρχου της Λιντς στο Ρήνο και το ερώτημα που επανέρχεται αφορά και πάλι την ελευθερία της έκφρασης.

Και μια δεύτερη περίπτωση η Διακήρυξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του  Ερντογάν στη Γαλλία στις 11 Νοεμβρίου που υπέγραψαν Γάλλοι διανοούμενοι κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για τη στάση του εναντίον των Κούρδων, την αντισημιτική πολιτική του και τη στάση του στην Κύπρο, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον γαλλικό Τύπο.

Γερμανία / «Erdo Μπανανία»

Ο Ali Zülfikar ο Κούρδος καλλιτέχνης από την αρχή διαμαρτυρήθηκε κατά της απόφασης του δημάρχου του Λιντς. Ο πίνακας αποσύρθηκε κατά τα εγκαίνια της έκθεσης την Κυριακή  οι επισκέπτες διαμαρτυρήθηκαν για την λογοκρισία  και ο καλλιτέχνης έγραψε: «λογοκρίνεται από την πόλη του Λιντς».  Προηγουμένως, ο επιμελητής της έκθεσης δεν είχε αντιρρήσεις για την εικόνα.

Το έργο του εικαστικού παρουσιάζει τον Ερντογάν με γυαλιά ηλίου, ν΄αντκατοπτρίζουν το κλάμα ενός παιδιού και τον φυλακισμένος πολιτικό αρχηγό συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP τον Selahattin Demirtaş. Ο Ερντογάν κρατά ένα βιβλίο με ένα αιματηρό αποτύπωμα στο χέρι του. Κάτω δεξιά είναι μια σφραγίδα που φέρει την επιγραφή «Erdo-Bananen Republik».  Ο εικαστικός σε συνέντευξή του αναφέρει πως ”ο Ερντογάν απεικονίζεται στο χέρι του να κρατά ένα ιερό βιβλίο, αλλά δεν γίνεται σαφές αν είναι το  Κοράνι, δεν έχει καμία επιγραφή. Αν και ο πρόεδρος έχει αγωνιστεί για τις πολιτικές του σε πολλές πολιτικές εκδηλώσεις με το Κοράνι στο χέρι του….Έχω καταγράψει τα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος σε αυτή την εικόνα και θέλω να θυμήσω ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Afrin και αλλού. Αυτό συμβολίζει το αιματηρό αποτύπωμα. Συνεπώς, η δημοκρατία της Μπανανίας είναι επειδή η Τουρκία αποτελεί ένα κράτος που διακυβεύει  τους κανόνες , δεν είναι πλέον ένα συνταγματικό κράτος.”

”Μια πλατφόρμα ειδήσεων στην τουρκική ανέφερε εκ των προτέρων την έκθεση και την εικόνα. Υποψιάζομαι ότι το τουρκικό προξενείο  ενημερώθηκε για την έκθεση με αυτόν τον τρόπο” δηλώνει ο καλλιτέχνης.

Στην ερώτηση ”αν υπάρχει επίσης κίνδυνος για την ελευθερία της τέχνης στη Γερμανία;” ο εικαστικός σημειώνει πως διαβλέπει αυτόν τον κίνδυνο.Ο Ερντογάν καταγγείλει ό, τι θέλει,… αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε την καλλιτεχνική ελευθερία, την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης .

Η έκθεση τελειώνει στις 18 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τον δήμαρχο της πόλης Linz του Ρήνου για να επαναφέρει  ξανά το έργο….

Παρίσι persona non grata o Erdogan.

Στη διακήρυξη η οποία δημοσιεύεται στην Λε Μοντ και υπογράφουν διανοούμενοι, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και άλλες προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αναφέρεται ακόμη ότι παραβιάζονται οι ελευθερίες στη Τουρκία, ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί στην μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για τους δημοσιογράφους, ότι υπάρχουν 55 χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και 150 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους μέσα σε δύο χρόνια. Καλούν τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν να δώσει το μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο ότι με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν σημαίνει ότι εγκρίνονται οι πολιτικές που ακολουθεί. Την διακήρυξη υπογράφουν επίσης ο πρόεδρος της γαλλοκυπριακής κοινότητας, Ευαγόρας Μαυρομάτης, η πρόεδρος της γαλλοελληνικής κοινότητας, Ζέτα Θεοδωρίδη.

Ταυτόχρονα, αρμενικές οργανώσεις στη Γαλλία με επιστολή τους στον Γάλλο Πρόεδρο  αναφέρουν ότι η πρόσκληση στον Τούρκο Πρόεδρο είναι ενάντια στο πνεύμα της επετείου των 100 χρόνων και εκφράζουν την ελπίδα ότι η συμμετοχή του δεν θα αμαυρώσει τους εορτασμούς. gazete.taz,.reporter.com.cy 8/11/18

Η ”Jaish al-Islam” ξέπλυνε εκατομμύρια δολάρια στην Αfrin υπό την αιγίδα της Τουρκίας. Από την αρχή της τουρκικής κατοχής της Afrin, 2500 Κούρδοι έχουν εξαφανιστεί.

dimpenews.com