Ο ισραηλινός στρατός άρχισε την επιχείρηση ”Ασπίδα του Βορρά” για καταστροφή διασυνοριακών τούνελ της Hezbollah όπως υποστηρίζει. Συναγερμός στο Λίβανο σύσκεψη Προέδρου, Πρωθυπουργού και ΓΕΣ……

Σήμερα το πρωί η Τσαχάλ ξεκίνησε την επιχείρηση “Ασπίδα του Βορρά” για να εξουδετερώσει διασυνοριακά τούνελ της Hezbollah  ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός. ”To tunnel της Hezbollah ήταν μέρος ευρύτερου σχεδίου που στόχευε στην αιχμαλωσία της Γαλιλαίας “,δήλωσε ο Benyamin Netanyahou ενώ κατηγόρησε το Ιράν για συμβολή του στην δόμηση των τούνελ της Hezbollah.
 
“Αντιδρούμε με αποφασιστικότητα για να εμποδίσουμε την εδραίωση του Iran στη Συρία (…) όπως και κατά των τρομοκρατικών agissements terroristes του Ιράν στο Λίβανο”, πρόσθεσε.. .Ενώ είπε πως ζήτησε από εκπροσώπους Ισραήλ στον ΟΗΕ να ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί ” η επίθεση όπως είπε της Hezbollah.”Οι προσπάθειες της Tsahal στοχεύουν στο να καταστρέψουν τα διασυνοριακά τούνελ δομημένα από Hezbollah δεν ήταν μεμονωμένες αλλά μια επιχείρηση ευρεία και σ΄εξέλιξη” ανέφερε.
Η Tsahal δείχνει βίντεο όπου υποτίθεται ότι εμφανίζονται τούνελ επίθεσης που έφτιαξε η Hezbollah από Λίβανο προς Ισραήλ. “Η Hezbollah βάζει τη ζωή μας σε κίνδυνο,στην υπηρεσία σκοπών του Ιράν,” είπε ο Υπ. Άμυνας.
 
“Ο Λίβανος φέρει τη βαριά ευθύνη που εξουσιοδοτεί τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις στο έδαφός του”πρόσθεσε. “Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα άμυνας . Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα ό,τι είναι απαραίτητο κατά των προσπαθειών του Ιράν που στοχεύουν στη χρησιμοποίηση Liban, Syrie και Gaza ως τρομοκρατικές βάσεις για να μας επιτεθεί” ισχυρίστηκε.Η “Ασπίδα του Βορρά” ξεκίνησε πριν τα τούνελ γίνουν επιχειρησιακά και αποτελέσουν απειλή άμεσα για κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις ,” ανέφερε ο Ισραηλινός ΓΕΣ Gadi Eizenkot.

O Iσραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως ανακάλυψε το α΄τούνελ επίθεσης διασυνοριακό σκαμμένο από τη Hezbollah,στο νότο του λιβανέζικου χωριού Kafr Kila, έναντι της ισραηλινής πόλης Metulla.

« Αυτή την ώρα αφότου εντοπίστηκε το τούνελ οι στρατιώτες της Tsahal οδηγούν επιχειρήσεις μηχανικού και επιχειρησιακές πριν να τα εξουδετερώσουν», ανέφερε η Τσαχάλ.  Σύμφωνα με τον ίδιο το « tunnel » εισχώρησε στο έδαφός Ισραήλ ξεκινώντας στο Λίβανο..

Διοχέτευσε χάρτη. Η Τσαχάλ ισχυρίστηκε πως το tunnel που ανακαλύφθηκε την Τρίτη σκάφθηκε από ένα σπίτι του λιβανέζικου χωριού  Kafr Kila, και διάνυσε το ισραηλινό έδαφος κατά 40μ. Είναι συνολικού μήκους 200 m επί 2 μ πλάτους διέθετε ηλεκτρισμό και γραμμές επικοινωνιών και θα χρειάστηκε 2 χρόνια για να γίνει.

Έγινε με σκοπό τραυματισμό ισραηλινών πολιτών ισχυρίστηκε ο στρατός.timesofisrael/i24news.tv

Στο Λίβανο  ο Πρόεδρος της χώρας, Michel Aoun, συναντήθηκε με το διορισμένο Πρωθυπουργό Saad Hariri, και τον Πρόεδρο Βουλής Nabih Berry,  και τον Αρχηγό του Στρατού  Joseph Aoun αναφορικά με την επιχείρηση τούνελ που πραγματοποιεί το Ισραήλ στα σύνορά του…

H  Washington δηλώνει πως υποστηρίζει τις προσπάθειες Israël «υπεράσπισης εθνικής του κυριαρχίας »…

 

dimpenews.com