Πατριάρχης Κύριλλος: τραγική μέρα για την Παγκόσμια Ορθοδοξία.. η Νέα Εκκλησία είναι η ένωση 2 σχισματικών Εκκλησιών. Δεν είναι εκκλησία αλλά καρικατούρα..Θέατρο του παραλόγου με την ανάμειξη πολιτικής εξουσίας/Ποροσένκο στα της εκκλησίας

Η «Νέα Εκκλησία» στην Ουκρανία, η οποία δημιουργήθηκε από τις αρχές του Κιέβου, είναι μια ένωση δύο σχισματικών ομάδων , δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας  σε μια συνέντευξη των Χριστουγέννων με το τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας 1.
“Σύμφωνα με τις μαριονέτες και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας,η Σύνοδος αυτή έπρεπε να ενώσει όλους και να δημιουργήσει μια ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησία για όλη την Ουκρανία και τι συνέβη , αποδείχτηκε ότι απλά δύο σχισματικές ομάδες ενώθηκαν», εξηγεί ο πατριάρχης.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τον Oνούφριο, Μητροπολίτη Κιέβου και όλης της Ουκρανίας, υπήρξε και παραμένει ένας «γόνιμος, πνευματικός θεσμός» στη χώρα, τόνισε.
Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε τη δημιουργία μιας νέας δομής ως μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση της κρατικής εξουσίας σε θρησκευτικές υποθέσεις.
“Η Ουκρανία φαίνεται να είναι μια χώρα που επιδιώκει την Ευρώπη, μια χώρα που δηλώνει ότι μοιράζεται τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά μια από τις πολύ σημαντικές αξίες της Ευρώπης είναι η αρχή του διαχωρισμού της εκκλησίας και της θρησκείας από το κράτος … Τι βλέπουμε, βλέπουμε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, να καθοδηγεί τη Σύνοδο της Εκκλησίας, να καθορίζει ποιος πρέπει να είναι ο επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας, να παρεμβαίνει τόσο άσχημα στην εκκλησιαστική ζωή και δεν διστάζει να το κάνει δημόσια, γεγονός που απλά την μετατρέπει σε θέατρο του παράλογου “, ανέφερε ο πατριάρχης.
Την Κυριακή, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης παρέδωσε στον Τόμο την αυτοκέφαλη “Νέα εκκλησία”. Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η δικαιοδοσία της περιορίζεται στο έδαφος της Ουκρανίας, δεν μπορεί να ιδρύσει επισκoπές ή να ιδρύσει (ενορίες) στο εξωτερικό. Υπάρχουν και άλλοι περιορισμοί που εξαρτώνται από την Κωνσταντινούπολη.  Στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μια τέτοια «Αυτοκεφαλία» ονομάζεται «ομοίωμα/καρικατούρα» και η ημέρα της υπογραφής του Τόμου – είναι τραγική στην ιστορία της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας.
Η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας  UOC που διαθέτει τις περισσότερες ενορίες στη χώρα περί τις 12.000 αρνήθηκε να πραγματοποιήσει κοινές τελετουργίες με τη “νέα εκκλησία” της Ουκρανίας.Ria
dimpenews.com