Χαμός σε Αιγαίο/Κύπρο Φλεβάρη Μάρτη η Τουρκία βγάζει τον στόλο για την άσκηση  »Γαλάζια Πατρίδα »…

Tο τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σε θάλασσα και αέρα με ονομασία Mavi Vatan (Γαλάζια πατρίδα)  από 23 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.. η Τουρκία δέσμευσε 462,000 τ. χλμ σε αυτές τις Θάλασσες συμπεριλαμβανομένων των διαφιλονικούμενων υδάτων με Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με το sigmalive η επιλογή της ονομασίας της άσκησης δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία, καθώς παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, για την περιοχή 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που οι Τούρκοι θεωρούν ως δική τους «επικράτεια». Αξίζει να σημειωθεί πως με το δόγμα «γαλάζια πατρίδα», η Τουρκία εξηγεί τη σημασία που δίνει στις ναυτικές της δυνάμεις, σαν μοχλό διεκδίκησης κερδών στην εξωτερική πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για Ελλάδα και Κύπρο.

Ελλαδικά ΜΜΕ αναφέρουν πως, δεδομένου ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ήδη μεσολαβήσει η πάντα δύσκολη περίοδος της επετείου των Ιμίων, μια άσκηση προβολής των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί διπλωματικό σκεπτικισμό στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες μέρες η Άγκυρα εξέδωσε επίσης Navtex για την Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία επεκτείνει τις περιοχές έρευνας και γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στα νότια του Καστελόριζου και στα ανατολικά της Ρόδου (ΧΑΡΤΗΣ). Τις έρευνες θα πραγματοποιούσε το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, ωστόσο οι εργασίες του είχαν ανασταλεί προσωρινά εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’, τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν οι νέες περιοχές στις οποίες θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις ο ‘Πορθητής’ και το άλλο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, το ‘Deep Sea Metro I’, όταν αυτό καταφτάσει στην Μεσόγειο.

dimpenews.com

Une réflexion sur “Χαμός σε Αιγαίο/Κύπρο Φλεβάρη Μάρτη η Τουρκία βγάζει τον στόλο για την άσκηση  »Γαλάζια Πατρίδα »…

Les commentaires sont fermés.