Ένας νέος πόλεμος ΗΠΑ/Δύσης κατά Συρίας ο ενεργειακός με κυρώσεις και λεηλασία.Η Συρία παρήγαγε 350.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα πριν από τον πόλεμο, εξήγαγε 145.000 βαρέλια ημερησίως. Η παραγωγή μειώθηκε σε 24.000 βαρέλια. Η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε από 21 εκατομμύρια κ.μ την ημέρα σε 13,5 εκατομμύρια κ.μ.

Η επιστροφή στη συριακή κυριότητα των πετρελαϊκών  πεδίων  ανατολικά του Ευφράτη που είναι στην κατοχή των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι η μόνη λύση για να τεθεί τέλος στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση παραγώγων πετρελαίου που μαστίζει τη συριακή κοινωνία στην καρδιά ενός πολύ βαρύ χειμώνα.

Συγκλονιστικά είναι τα νούμερα  σχετικά με το μέγεθος των ζημιών στον τομέα του πετρελαίου που επιβάρυναν την οικονομία της Συρίας και επέβαλαν άνευ προηγουμένου στα 7 χρόνια πολέμου έλλειψη στους Σύριους. Ο Σύριος πολίτης και οι παραγωγικοί κλάδοι γνωρίζουν απότομη έλλειψη των παραγώγων πετρελαίου, τη διανομή αυτών και σημαντική  αύξηση των τιμών τους.

Αυτό έφθασε στο αποκορύφωμά του στις αρχές του 2019 καθώς  προστέθηκε ο παράγοντας αυστηρότερων κυρώσεων για το Ιράν.

Η συνολική παραγωγή της Συρίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν πάνω από 350.000 βαρέλια την ημέρα πριν από τον πόλεμο, των οποίων οι εξαγωγές έφταναν στα 145.000 βαρέλια ημερησίως και τα υπόλοιπα διοχετεύονταν προς την εγχώρια κατανάλωση. Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε από αυτά τα στοιχεία σε περίπου 24.000 βαρέλια τώρα. Ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε από 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα σε 13,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το υπουργείο πετρελαίου της Συρίας εισάγει σήμερα περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια μηνιαίως από το Ιράν μέσω πιστώσεως.

Αναμένεται  η  επιστροφή των πετρελαϊκών πεδίων στ΄ανατολικά του Ευφράτη στη συριακή κυβέρνηση για να τερματιστεί η κρίση των παραγώγων πετρελαίου.
Οι Σύριοι εύλογα προβληματίζονται για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που είναι συνεπαγόμενο της ενεργειακής κρίσης. Λένε: «Δεν ζήσαμε υπό  τέτοιες συνθήκες κατά την περίοδο αιχμής του πολέμου το 2014 και το 2015. Ούτε τότε  η Συρία δεν αντιμετώπισε παρόμοια έλλειψη παραγώγων πετρελαίου όταν οι κύριοι δρόμοι μεταξύ των επαρχιών κόπηκαν αλλά και ούτε όταν οι τρομοκράτες  έλεγχαν  μεγάλο μέρος της χώρας συμπεριλαμβανομένων  της υπαίθρου  της Χομς και των συνοικιών του ανατολικού Χαλεπίου και της νότιας περιοχής και της Ανατολικής Γούτα.

Οι καταγγελίες από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εστιάζουν στις μεγάλες ουρές των οχημάτων διανομής φυσικού αερίου, καθώς και σε σοβαρή έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ως 12 ώρες την ημέρα, ιδιαίτερα στα προάστια και στις αγροτικές περιοχές.

Η κατάσταση έγινε πιο ασφυκτική με τον θάνατο 7 παιδιών στις 23 Ιανουαρίου μετά από πυρκαγιά στη γειτονιά  Amara στην παλιά πόλη της Δαμασκού που δικαιολογείται και από την απουσία καυσίμων θέρμανσης και συχνών διακοπών της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι διαμαρτυρίες επαναλήφθηκαν σε άλλες περιοχές για θανάτους που προκαλούνται από βραχυκύκλωμα σε συσκευές θέρμανσης ή από ασφυξία αερίου. Συχνά συνδέονται με την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας ή οικιακού αερίου.

Έχουν κυκλοφορήσει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες της έλλειψης που παρουσιάζεται. Αναφέρθηκαν ειδήσεις σχετικά με την μείωση ως απουσία πλοίων που μεταφέρουν φυσικό αέριο στους λιμένες της Συρίας λόγω των καιρικών συνθηκών στην ανατολική Μεσόγειο και των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων στην παράδοση πετρελαϊκών παραγώγων στη Συρία, αλλά οι αιτιολογίες συζητήθηκαν με το σκεπτικό ότι οι κυρώσεις αυτές δεν επηρεάζουν αυτήν την όξυνση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια στις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε από τον πρωθυπουργό κ. Imad Khamis, ο οποίος ζήτησε από τη Βουλή  “συγγνώμη στο Σύριο πολίτη “. Ο μηχανικός Khamis, ο οποίος κάποτε ήταν επικεφαλής του υπουργείου ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία, απέδωσε την ενεργειακή κρίση στην αυστηρότερη επιβολή αμερικανικών και δυτικών κυρώσεων στην περιοχή και τους φίλους Συρίας , αναφερόμενος στο Ιράν, που φαίνεται να υποφέρει από αμερικανικές κυρώσεις και εμποδίζονται τα πλοία να φτάσουν στη Συρία στο λιμάνι της Ταρτούς.

Είναι οι Δυτικές κυρώσεις, σε Συρία και συμμάχους της μαζί, μια άλλη μορφή πολέμου με πιο σοβαρές επιπτώσεις στους Σύριους στα βασικά αγαθά της καθημερινότητάς τους. Ο υπουργός πετρελαίου Ali Ghanem έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στην ενημέρωσή του προς τη Βουλή σχετικά με την κατάσταση των παραγώγων πετρελαίου. Υπάρχουν ετήσιες συμβάσεις προμήθειας πετρελαίου αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συμπεριλαμβανομένων 364.000 τόνων αερίου που σκόνταψαν σε κυρώσεις. Τα εμπόδια ξεκίνησαν στις 15 Οκτωβρίου 2018 και η προσφορά σταμάτησε στις 30 του ίδιου μήνα και η κρίση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018.

Επιπλέον, το Υπουργείο Πετρελαίου ήταν σε θέση να προμηθεύσει 57 χιλιάδες τόνους φυσικού αερίου από τη συνολική ποσότητα εφοδιασμού κατά την προαναφερθείσα περίοδο, ανερχόμενο σε 85 χιλιάδες τόνους, ήτοι το έλλειμμα ανερχόταν σε 37 χιλιάδες τόνους ή 31 ημέρες πραγματικής εργασίας καλύπτονται από τα διαθέσιμα αποθέματα και αυξάνοντας τις ποσότητες παραγωγής από 390 τόνους σε 635 τόνους την ημέρα και 50 τοις εκατό της απαίτησης.

Η εικόνα δεν διέφερε στην παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς η παραγωγή έπεσε στα 4100 megawatts, ενώ η Συρία χρειάζεται 6 χιλιάδες megawatts ημερησίως για επαρκή και συνεχή τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για 4 ώρες σε σύγκριση με δύο ώρες σε όλες τις επαρχίες. Πραγματοποιήθηκε  επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στις απελευθερωμένες περιοχές και στην αποκατάσταση των υποδομών κατά 60%. almayadeen 28.1.19

H Συρία είχε ενεργειακή επάρκεια πριν οι ΗΠΑ δεσμεύσουν το 90% των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκεται στ΄ανατολικά του Ευφράτη κι έκανε κι εξαγωγή και πριν την επιβολή κυρώσεων. Αφού λεηλάτησαν τη Συρία και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές οι ΗΠΑ τώρα κατ΄ομολογίαν Bolton  έβαλαν στο στόχαστρο τα κυριότερα παγκοσμίως πετρελαϊκά και όχι μόνο αποθέματα της Βενεζουέλας με αποτέλεσμα η καθημερινότητα του πολίτη όχι να διακυβεύεται αλλά να γίνεται αβίωτη….

dimpenews.com