voltairenet: Μια στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί ν΄ανατρέψει την κυβέρνηση Βενεζουέλας.

JPEG - 57.4 ko

Σενάριο Νοτιο-αμερικάνικου πολέμου.

Η ξένη επέμβαση στην Βενεζουέλα δεν είναι πιθανή παρά από τη Βραζιλία, Κολομβία,και την Guyana, 3 κράτη γειτονικά στη Venezuela. Θεωρητικά, υπάρχουν τουλάχιστον 3 άξονες επέμβασης.

- Μια εισβολή από τα νοτιο-αμερικάνικα κράτη οφείλει ν΄αρχίσει από την επιβολή της αεροπορικής ανωτερότητας επί της Venezuela. Αλλά η πλειοψηφία των πολιτικο-στρατιωτικών της  Venezuela είναι εκτός του βεληνεκούς της βραζιλιάνικης αεροπορίας αποτελούμενης από F-5, A-4, AMX-1A και A-29 Tucano.

Η Κολομβία διαθέτει αεροσκάφη  Kfir, A-37 και A-29 Tucano που δεν έχουν καμιά τύχη  έναντι των αντι-αεροπορικών συστημάτων Buk-M2, S-125, S-300 και των αεροπλάνων της Βενεζουέλας F-16 και Su-30. Το ίδιο ισχύει για τα βραζιλιάνικα αεροπλάνα έναντι της αντιαεροπορικής άμυνας  μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και απέναντι στην αεροπορία Βενεζουέλας.

Λόγω του χαμηλής οροφής τους, τ΄αεροσκάφη με τουρμποκινητήρες A-29 Tucano ελίσονται συνεχώς μέσα στο βεληνεκές των 5 000 φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Βενεζουέλας SA-24 (Igla-S). Τα F-5, A-4, AMX-1A, Kfir και A-37 δεν διαθέτουν τηλεκατευθυνόμενα όπλα ακριβείας κι επιτίθενται σε ύψος 2 000 με 3 000 m, κι αυτό τα καθιστά ευάλωτα στους ίδιους φορητούς πυραύλους SA-24 (Igla- S).

- Μι επίγεια εισβολή ξεκινώντας από την Guyana είναι απίθανη. Αυτή η χώρα δεν διαθέτει ούτε τα μέσα ούτε τη φυσική ικανότητα : δεν υπάρχει δρόμος μέσω του ποταμού και του Δέλτα του Orénoque, ούτε δυνανότητα μετακίνησης των  tanks μέσω της ζούγκλας.

Η Βραζιλία είναι αυτή που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να πετύχει. Γιατί πριν να μπει σε επαφή με τις προκεχωρημένες δυνάμεις της Βενεζουέλας, ο στρατός της Βραζιλίας οφείλει να διατρέξει επίσης 500 km εντός της ζούγκλας.

Έπειτα ο ποταμός Orénoque  είναι ένα εμπόδιο πολύ δύσκολο για τους Βραζιλιάνους που δεν διαθέτουν  κινητές γέφυρες ούτε άλλους προηγμένους εξοπλισμούς.Εκτός των άλλων  για την αντιαεροπορική άμυνα των χερσαίων δυνάμεων η Βραζιλία και η Κολομβία δεν διαθέτουν παρά φορητούς πυραύλους για ένα επίπεδο 5 000 m, ενώ τα βενεζουελιανά Su-30 εκτοξεύουν τηλεκατευθυνόμενες βόμβες  laser KAB-500 και KAB -1500 ή πυραύλους Kh-29 σε ύψος 10 000 m.

Ο πιο πιθανός άξονας για την επίθεση είναι η Κολομβία. Βέβαια,η μορφολογία δεν ευνοεί την κολομβιανή επίθεση, η κατεύθυνση της επίθεσης ακινητοποιείται στη λίμνη  Maracaibo. Οφείλει Οφείλει να παρακαμφθεί στ΄ανατολικά ακολουθώντας ένα διάδρομο 15 – 20 km, εύκολα υπερασπίσιμο από το στρατό Βενεζουέλας.

Η καλύτερη επιλογή θα έγκειται να ανοίξει ένας δρόμος παρακαμπτήριος με την κολομβιανή αεροπορική βάση που ισοδυναμεί με μια ταξιαρχία, και να πέσουν αλεξιπτωτιστές στα ΝΑ των Cordillère des Andes. Αλλά αυτή η επιλογή είναι ομοίως απίθανη γιατί η Colombie διαθέτει 5 C-130 και 8 C-295, με τα οποία μόνο 2 ή 3 compagnies πεζικού μπορούν να πέσουν με αλεξίπτωτα.

Η Colombie διαθέτει επίσης μια δύναμη μάχης πολύ κατώτερης από αυτήν της Venezuela, γιατί αυτή βασίζεται σε ένα πεζικό με ελαφριά θωρακισμένα. Εκτός των άλλων δεν διαθέτει τανκ το πυροβολικό της είναι διάσπαρτο και remorquée από τα καμιόνια. Συγκριτικά η Venezuela αυτοπροωθούμενα τανκ πυροβολικού 2S19 Msta, τεθωρακισμένα BM-30 Smerch,  BM-21 Grad,  LAR και T-72.

- Μια επιδρομή του βραζιλιάνικου πολεμικού ναυτικού της 1ης ταξιαρχίας πεζοναυτών στα ελικοπτεροφόρα  και πλοία αποβάσεων μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση  των υπερασπιστών της Venezuela.Η Venezuela δύναται να επιτεθεί στην ομάδα των πλοίων απόβασης επί των 100 – 200 km της ακτής με πυραύλους αντι-πλοίων Kh-31A1 και Kh-59ME εκτοξευμένων από τα Su-30.

Το σενάριο μιας αμερικάνικης εισβολής.

Μόνο μια εισβολή αμερικάνικη μπορεί ν΄ανατρέψει τον Nicolas Maduro, όπως έγινε στην περίπτωση Ιράκ και Λιβύης. Αλλά συν τω χρόνω η Ρωσία άλλαξε την εξωτερική της πολιτική και απέδειξε στη Συρία ότι είναι ικανή να υπερασπιστεί τους συμμάχους της.

Eξ αιτίας των υψηλών οικονομικών συμφερόντων στη Βενεζουέλα, η Ρωσία και η Κίνα ακόμη κι αν δεν στείλουν δυνάμεις θα της διοχετεύσουν τύπους όπλων υψηλού επιπέδου και μεγάλης ακτίνας δράσης για να εμποδίσουν μαι εισβολή των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια ναυτική δύναμη και διαθέτει 2 σώματα πεζοναυτών. Γι αυτό ο αρχικός άξονας επίθεσης θα μπορούσε ν΄ανοίξει από μια αμερικάνικη απόβαση.

Το ναυάγιο 1 με 2 αεροπλανοφόρων και πολλών αμφίβιων αμερικάνικων πλοίων απόβασης σημαίνει την μη δυνατότητα απόκτησης της ανωτερότητας στον αέρα  sκαι μειωμένες ευκαιρίες για τη δημιουργία μιας γέφυρας πεζοναυτών στην ακτή της Venezuela.

Αυτός ο σκοπός είναι εύκολα να επιτευχθεί με το ρώσικο υπερηχητικό πύραυλο Zircon βεληνεκούς 1 000 km και πύραυλο κρουζ Kalibr 3M-54 βεληνεκούς 1 400 km. Αν η Βενεζουέλα διέθετε αυτούς τους πυραύλους θα μπορούσε ν΄αγγίξει το groupe των επιδρομικών πλοίων στο νότο των Bahamas, στα 500 km από Miami.Βέβαια, δεν θεωρώ πως η Ρωσία θα προμήθευε τους Βενεζουελιανούς με πυραύλους Zircon και Kalibr. Θα μπορούσε αντίθετα να προτείνει συστήματα  Bastionκαι πυραύλων αέρος αέρος Kh-59MK2, με ακτίνα δράσης 550 km, που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα  Su-30.

Μια συστοιχία πυραύλων  littoral-navire Bastion, εξοπλισμένη από τη Ρωσία χρησιμοποιεί 4 εκτοξευτές φορητών πυραύλων  P-800 Oniks.Ο πύραυλος έχει μια μάζα 3 τόνων, άνοιγμα πτερυγίων  1,7 m και μια κεφαλή επίδοσης 250 kg. Η πρόωση πραγματοποιείται από μια μηχανή κρουζ ramjet (statoréacteur υπερηχητικός), ανάλογος με αυτόν του Zircon. Το βεληνεκές του πυραύλου P-800 είναι από 350 έως 600 km, η ταχύτητά του είναι Mach 2,5 (700 m/s). Στην τροχιά, με plafond του κρουζ τα 14 000 m,ο πύραυλος είναι τηλεκατευθυνόμενος από δορυφόρο. Προσεγγίζοντας το στόχο,ο P-800 φιξάρει το στόχο,κατεβαίνει στα 10 m μέτρα ύψος κι εκτελεί ελιγμούς αλλαγής κατεύθυνσης.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση η Βενεζουέλα θα είναι σε μέτρο ν΄αντιπαρατεθεί στο καταδρομικό groupe των US ευρισκόμενο νότια των νήσων Haïti και Porto Rico. Το πιθανό περιθώριο ακρίβειας του πυραύλου  P-800 Oniks είναι 1,5 m, που σημαίνει πως ο στόχος χτυπήθηκε 100 % στην περίπτωση ενός αεροπλανοφόρου, ενός ελικοπτεροφόρου, ενός καταδρομικού ή ενός αντιτορπιλικού, όλων ενός μήκους ανώτερου των 100 m.

Η μόνη πιθανότητα είναι ο συντονισμένος βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ  (USA, Γαλλία,Ολλανδία,Αγγλία) και των χωρών Λατ. Αμερικής (Brésil, Colombie, Guyana) επί των καθορισμένων στόχων. Σε ατή την περίπτωση, δεν θα επρόκειτο για εισβολή, αλλά για κατστροφή κάποιων δομών της Βενεζουέλας.Valentin Vasilescu/voltairenet.org 2.2.19

dimpenews.com