Σε β΄πλάνο η τετραμερής Ελλάλφας , Κύπρου, Ισραήλ εξαφανίστηκε από τα ισραηλινά μέσα, επισκιάστηκε 100% από συνάντηση Πομπέο – Νετανιάχου. Νετανιάχου: θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Συρία, ήρθε η ώρα για αναγνώριση του Γκολάν ως ισραηλινού από τη διεθνή κοινότητα.

View image on Twitter
Αν και σε Ελλάδα Κύπρο υπάρχει εκτενής κάλυψη της τετραμερούς στα Ιεροσόλυμα και υψηλές υπερεκτιμημένες προσδοκίες ως και ζητωκραυγές στο Ισραήλ η διμερή συνάντησή των Benyamin Netanyahou και Mike Pompeo είναι αυτή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μίντια και επισκιάζει κατά πολύ την τετραμερή. Αυτή η επικοινωνιακή της υποβάθμιση είναι ενδεικτική.
Οι περιφερειακοί παίκτες Ελλάλφα, Κύπρος χρησιμοποιούνται σε μια κρίσιμη καμπή του μεσανατολικού ως πλέγμα , πλαίσιο συναίνεσης και νομιμοποίησης της επιθετικής πολιτικής ΗΠΑ/ Ισραήλ στην περιοχή και της καταστρατήγησης του Διεθνούς Δικαίου. Ελλάλφα, Κύπρος ως φτωχοί συγγενείς είναι τα παρανυφάκια στο γάμο του αιώνα. Το Ισραήλ επί Τραμπ κάνει πραγματικότητα αυτή την ώρα κάποιους από τους διακαείς στατηγικούς στόχους του. Αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του, μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας εκεί και τώρα επίκειται αναγνώριση από ΗΠΑ και του κατεχόμενου Γκολάν ως ισραηλινού εδάφους αφού έγινε το α΄βήμα με απόσυρση της έννοιας ”κατεχόμενο” κι αντικατάστασής της με όρο ”ελεγχόμενο” από το Ισραήλ. Το οικονομικό ντιλ και τα μεγαλόπνοα περί αγωγών δεν είναι παρά το δέλεαρ και η στάχτη στα μάτια των λαών της περιοχής για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το Ισραήλ τις προαναφερθείσες στρατηγικές φιλοδοξίες του. Την ίδια ώρα το Ισραήλ επαναλαμβάνει πως θα συνεχίσει να χτυπά απροκάλυπτα συριακό έδαφος υπό το πρόσχημα της ιρανικής ή φιλο-ιρανικής παρουσία..
Οι 2  Νετανιάχου Πομπέο δήλωσαν αποφασισμένοι να εναντιωθούν “στις επιθετικές δράσεις” του Iran στη Μ Ανατολή.Ο Netanyahou τόνισε πως η ασκούμενη πολιτική του Trump επί του Iran επέφερε καρπούς. Ο Netanyahou, επανέλαβε πως η χώρα του θα συνεχίσει ν΄αντιδρά κατά του Iran, κυρίως στο τερέν της γείτονος Συρίας , όπου “δεν υπάρχει περιορισμός στην ελευθερία μας δράσης”.

Ο Pompeo επιβεβαίωση τη δέσμευση της χώρας του να εγγυηθεί την ασφάλεια του ισραηλινού συμμάχου τους έναντι της απειλής  του ιρανικού καθεστώτος  που σύμφωνα με αυτόν “επιδιώκει την απόλυτη καταστροφή και εκμηδένιση  του Israël”. Ωστόσο τήρησε σιγή μπροστά στον τύπο για ενδεχόμενη αναγνώριση από διοίκηση Trump για της εθνικής κυριαρχίας Ισραήλ επί κατεχόμενου  Golan. Αν και ο Netanyahou δήλωσε πως ήρθε η “στιγμή για τη διεθνή κοινότητα ν΄αναγνωρίσει  την παρουσία του Israël στο Golan, το γεγονός ότι το Golan θα παραμείνει πάντα ένα μέρος του κράτους του Israël”.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και συλλήβδην τις αποφάσεις του ΟΗΕ/Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε ότι τις τελευταίες βδομάδες ανακαλύψαμε προσπάθειες της Hezbollah, πληρεξούσιας του Iran για τη δόμηση ενός τρομοκρατικού δικτύου στη Syria, στ Υψίπεδα του Golan.Μπορείτε να φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν το Ισραήλ δεν ήταν στο Golan. Θα μπορούσαμε να έχουμε το Iran στις όχθες της Θάλασσας της Γαλιλαίας..

Ο Donald Trump θα δεχθεί αρχή επόμενης βδομάδας το Benjamin Netanyahu στις ΗΠΑ εν όψει εκλογών στο Ισραήλ στις 9 Απρίλη. Η ανακοίνωση της επίσκεψης έγινε από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Sarah Sanders.

Η κοινή δήλωση της τετραμερούς Συνόδου στην Ιερουσαλήμ όπου συμμετείχαν Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου, Πομπέο:

«Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας. Οι ηγέτες αποφάσισαν να διευρύνουν την περιφερειακή συνεργασία για αναβάθμιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας τους και την ασφάλεια, να αμυνθούν ενάντια εξωτερικών κακόβουλων επιρροών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Καλωσορίζουν την νέα ανακάλυψη στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συμβολή του στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».

View image on Twitter
  • Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως  «η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι εταίροι σε σημαντικά θέματα ενέργειας και ασφαλείας».
  • Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια η συνεργασία των τριών χωρών έγινε πιο δυνατή. Χαρακτήρισε τη συμμετοχή των ΗΠΑ εξέχουσας σημασίας.

Τσίπρας, τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Ο Αναστασιάδης είπε πως είμαστε ευτυχείς σήμερα που μας ενώνει ο Πομπέο…

dimpenews.com