Ο Trump δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί του κατεχόμενου Συριακού Γκολάν…

File photo showing Israeli position in the occupied Golan Heights (10 May 2018)

O Πρόεδρος Donald Trump είπε ότι είναι η ώρα οι ΗΠΑ ν΄αναγνωρίσουν την εθνική κυριαρχία του Ισραήλ επί των κατεχόμενων Υψιπέδων του Golan που αιχμαλώτισε το Ισραήλ από τη Συρία το 1967.

Σ΄ένα tweet, ο Trump δήλωσε πως τα Υψίπεδα ήταν “κρίσιμης στρατηγικής και σημασίας της ασφάλειας για το Κράτος του Ισραήλ και την τοπική σταθερότητα “. ”Mετά από 52 χρόνια είναι η ώρα για τις ΗΠΑ ν΄αναγνωρίσουν απολύτως την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Golan Heights, που είναι κρίσιμης στρατηγικής και σημασίας της ασφάλειας για το Κράτος του Ισραήλ και την τοπική σταθερότητα!” γράφει…

Το Ισραήλ προσάρτησε το Golan το 1981 σε μια κίνηση μη ανγνωρισμένη διεθνώς. Ο  Benjamin Netanyahu, που προειδοποίησε για την στρατιωτική εδραίωση του κυρίως εχθρού της χώρας του Ιράν στην συριακή διαμάχη, tweeted το ευχαριστώ του στον Trump την Πέμπτη.

«Σε μια εποχή που το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ , ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει θαρραλέα την ισραηλινή κυριαρχία επί των υψιπέδων του Γκολάν », γράφει.

Golan Heights map
Presentational white space

Η δήλωση Trump επέρχεται καθώς ο Netanyahu είναι ενώπιον μια εκλογικής αναμέτρησης τον επόμενο μήνα  και καθώς τους καταλογίζεται ένα σερί από βαριές κατηγορίες περί διαφθοράς. Είναι ένα προεκλογικό δώρο του Τραμπ προς στον Νετανιάχου σχολιάζουν αναλυτές.

Τα Υψίπεδα του Golan είναι ένα βραχώδες οροπέδιο 1,200 τ.χλμ  (400 sq miles), που βρίσκεται στα  60km (40 miles) ΝΔ της Δαμασκού. Το Ισραήλ τα κατέλαβε το 1967 στον μεσανατολικό πόλεμο κι απέτρεψε την απόπειρα ανάκτησής τους από Συρία το 1973.

Οι δύο χώρες παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου και παρατηρητές του ΟΗΕ αναπτύχθηκαν για να παρακολουθήσουν την αποστρατικοποιημένη ζώνη μήκους 70 χιλιομέτρων (44 μιλίων).

Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από πλευράς Συρίας για τη νέα αυτή εξέλιξη. bbc 21/3/19

dimpenews.com