Oσιακή κοίμηση της ασκήτριας Γερόντισσας Αικατερίνης στην ορθόδοξη μονή της Παναγίας-Deir Saydet El Natour στο Λίβανο. ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Κοιμήθηκε η ασκήτρια Αικατερίνη Al-Jamal στην ορθόδοξη μονή Deir Saydet El Natour / η Κυρία μας (Παναγία) Εl Natour στην Anfeh  στην περιοχή Koura του Β. Λιβάνου. Πριν 40 χρόνια η ομολογήτρια μοναχή δέχθηκε επίθεση από 2 άτομα καθώς ζούσε μόνη στη μονή της Παναγίας στη Ναζαρέτ  στην όχθη της θάλασσας Anfa (στο βορρά του Λιβάνου). Παρ΄ότι τραυματίστηκε  πολύ σοβαρά σύρθηκε μερικά δεκάδες μέτρα όπου ήταν 2 στρατιώτες που ήταν κοντά στο μοναστήρι  και την μετέφεραν στο νοσοκομείο. Την Κυριακή 24/3/19 παραμονή του Ευαγγελισμού η ασκήτρια απεβίωσε ένα μήνα μετά την επιδείνωση της υγείας της. Η ζωή της ήταν αφιερωμένη στη φύλαξη και την αποκατάσταση της μονής. Την τελευταία χρονιά το σώμα της είχε γίνει κατάμαυρο και αποστεωμένο από την καταπόνεση της άσκησης και τη στέρησης. Η γερόντισσα υπήρξε θεματοφύλακας της μονής καθώς κινδύνευε όπως κι όλη η περιοχή από το σχέδιο για την ανάπλαση που προβλέπει την κατασκευή ενός τουριστικού θερέτρου εντός της  περιοχής της Μονής Waqf.

Έζησε στο μοναστήρι περισσότερο από ό,τι έζησε στη γενέτειρά της στο λιμάνι της Τρίπολης. Αν και η μονή ήταν εγκαταλελειμμένη η μ.Αικατερίνη  αποφάσισε το φθινόπωρο του 1973 να διαβιώσει σε αυτή τη μονή που είναι δίπλα σε μια απόκρημνη βραχώδη ακτή. “Είναι σαν ένας βράχος στην άκρη της θάλασσας, που τον χτυπούν  κύματα και  καταιγίδες, αλλά είναι σταθερός και αποφασισμένος”. Έτσι εξηγούσε τη σταθερότητα της μονής που επιβίωνε παρά τις περιπέτειές της και τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστη επίσης τόσο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου όσο και κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και νωρίτερα λόγω του σεισμού. Αποκάλυψε ότι υπήρχε ένα μυστικό για όλους όσους επέλεξαν να παραμείνουν εκεί.

L’image contient peut-être : une personne ou plus

Ο λαικός θρύλος μιλάει για έναν πλούσιο που έζησε εκεί και για να εξιλεωθεί από τις αμαρτίες του πέταξε το κλειδί του θησαυροφυλακίου του στη θάλασσα. Παρέμεινε για χρόνια στη μονή παρ΄ότι το κλειδί βρέθηκε στα δίχτυα των ψαράδων.Και κάλεσε τη μονή «Natour». Τη δεκαετία του 1940, ένας Ρώσος συγγραφέας ο Alexei Dostowski ασχολήθηκε με τη μονή τις αρχές του 1970.

To ιστορικό της μονής αναφέρει πως αυτό χτίστηκε από μοναχούς κατά την περίοδο των Σταυροφόρων το 1115, πάνω από ένα βυζαντινό εκκλησάκι όπου ένα σπήλαιο είχε πλημμυρίσει.Αποφάσισε ν΄ανακαινίσει τις τοιχογραφίες της εκκλησίας που φιλοτεχνήθηκαν τον 11ο και τον 12ο αιώνα και τη κρήνη της ρωμαϊκής περιόδου αλλά ο εμφύλιος πόλεμος διέκοψε το έργο αυτό και κάηκαν τμήματα της μονής.. Στη δεκαετία του 1990 τα έργα αποκατάστασης ανανεώθηκαν με τη βοήθεια Γάλλων και Ρώσων μοναχών. “Πολλή φιλανθρωπία δέχθηκε η μονή χωρίς να πάρω ούτε μια λίβρα από τη μητρόπολη”, είπε η μοναχή.
Τη Δευτέρα η μοναχή Αικατερίνη ετάφη σε μια γωνιά της μονής. Οι κάτοικοι της Anfa και Koura σέβονται την τελευταία της επιθυμία που ήταν εναντίον της τουριστικοποίησης της περιοχής της μονής για να μην αλλοιωθεί και χάσει την αυθεντικότητά της.

L’image contient peut-être : 5 personnes, personnes assises

dimpenews.com