Μητροπολίτης Ονούφριος: το Φανάρι δημιούργησε το σχισματικό μόρφωμα με σκοπό να το ενώσει με τους Ουνίτες Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της μόνης κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας UOC υπό τη δικαιοδοσία του Μόσχας Μητροπολίτης Ονούφριος θεωρεί πως ο κρυμμένος σκοπός της απόδοσης του Τόμου Αυτοκεφαλίας στο δημιουργηθέν υπό του Οικουμενικού σχισματικού ενωτικού μορφώματος είναι η ένωσή του με τους Ουνίτες Ουκρανίας  τους αποκαλούμενους gréco-catholiques, υπό το ωμοφόριο του Πάπα.

Ο Tomos, που δέχθηκαν είναι Tomos σκλαβιάς και όχι ελευθερίας είπε κατά τη συνάντηση κληρικών  3 επισκοπών της περιοχής του Κιέβου που έγινε στις 28.3.19 στη Πετσέρσκαγια Λαύρα.

” Αυτός ο φημισμένος Τόμος είναι Τόμος σκλαβιάς όχι ελευθερίας. Όλα τα σημαντικά θέματα είναι συνυφασμένα με τον Πατριάρχη που τα επιλύει κατά το δοκούν σκέτη κωμωδία… Αλλά η προοπτική αυτής της κωμωδίας είναι άλλη είναι η μετέπειτα ένωση με τους  Greco-catholiques Ουνίτες υπό το ωμοφόριο του Πάπα.Τι ανάγκη υπάρχει για όλα αυτά;!” αναρωτήθηκε.
Ο Μητροπολίτης Ονούφριος δήλωσε πως η Εκκλησία του χαίρει απόλυτης ελευθερίας…”γιατί η αλήθεια ελευθερώσει υμάς”
Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει κατ΄ουσίαν Πρώτος άλλος πλην του Χριστού αφού στην Αποκάλυψη (1,8) αναφέρεται ”  ἐγώ εἰμι ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος” ”᾿Εγώ εἰμι τὸ Α καὶ τὸ Ω, λέγει Κύριος ὁ Θεός,” …για ποιά πρωτοκαθεδρία ερίζουν κι επικαλούνται;;
To παπικό άλλωστε πρωτείο αποτέλεσε δογματική διαφορά Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας…Το κατ΄ευφημισμό κι όχι κατ΄ουσίαν πρωτείο του Κων/πόλεως όπως αυτό ορίστηκε είναι περιορισμένο και όχι καθ΄ολοκληρίαν πρωτείο αφού περιορίζεται από την διατύπωση ”μεταξύ ίσων” είναι πρωτείο τιμής, τιμητικό, τιμής ένεκεν και τίποτα περισσότερο αφού καθίσταται με απόφαση Οικουμενικών Συνοδικών αποφάσεων ως  ”πρῶτος μεταξὺ ἴσων, primus inter pares, τῶν ὀρθοδόξων Ἐπισκόπων.” Η συνοδικότητα είναι ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων δεν υπάρχει πατριαρχικό Υπερ-εγώ ένα προσωποπαγές κέντρο λήψης αποφάσεων….Και Σύνοδο αρνείται να συγκαλέσει ο Κων/πόλεως όπως του ζητήθηκε από πολλές πλευρές …..

Στην Εκκλησία οι έννοιες όπως πρώτος , άγιος είναι κατ΄εξοχήν ιδιώματα της Θεότητος και μόνο κατ΄ευφημισμόν αποδίδονται σε θεσμούς….Άρα για ένα ”αδειανό πουκάμισο” διαρρηγνύει τα ιμάτια του ο Βαρθολομαίος….

H αρχή του ενός ανδρός δεν υφίσταται στην εκκλησία που είναι θεανδρική και το β΄συνθετικό του όρου διασφαλίζεται δια του σώματος αυτής δια της ολομέλειας όπως αυτή εκπροσωπείται στο συνοδικό σχήμα….

dimpenews.com