Μητροπολίτης Ονούφριος: το Φανάρι δημιούργησε το σχισματικό μόρφωμα με σκοπό να το ενώσει με τους Ουνίτες Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της μόνης κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας UOC υπό τη δικαιοδοσία του Μόσχας Μητροπολίτης Ονούφριος θεωρεί πως ο κρυμμένος σκοπός της απόδοσης του Τόμου Αυτοκεφαλίας στο δημιουργηθέν υπό του Οικουμενικού σχισματικού ενωτικού μορφώματος είναι η ένωσή του με τους Ουνίτες Ουκρανίας  τους αποκαλούμενους gréco-catholiques, υπό το ωμοφόριο του Πάπα.

Ο Tomos, που δέχθηκαν είναι Tomos σκλαβιάς και όχι ελευθερίας είπε κατά τη συνάντηση κληρικών  3 επισκοπών της περιοχής του Κιέβου που έγινε στις 28.3.19 στη Πετσέρσκαγια Λαύρα.

 » Αυτός ο φημισμένος Τόμος είναι Τόμος σκλαβιάς όχι ελευθερίας. Όλα τα σημαντικά θέματα είναι συνυφασμένα με τον Πατριάρχη που τα επιλύει κατά το δοκούν σκέτη κωμωδία… Αλλά η προοπτική αυτής της κωμωδίας είναι άλλη είναι η μετέπειτα ένωση με τους  Greco-catholiques Ουνίτες υπό το ωμοφόριο του Πάπα.Τι ανάγκη υπάρχει για όλα αυτά;! » αναρωτήθηκε.
Ο Μητροπολίτης Ονούφριος δήλωσε πως η Εκκλησία του χαίρει απόλυτης ελευθερίας… »γιατί η αλήθεια ελευθερώσει υμάς »
Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει κατ΄ουσίαν Πρώτος άλλος πλην του Χριστού αφού στην Αποκάλυψη (1,8) αναφέρεται  »  ἐγώ εἰμι ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος »  »᾿Εγώ εἰμι τὸ Α καὶ τὸ Ω, λέγει Κύριος ὁ Θεός, » …για ποιά πρωτοκαθεδρία ερίζουν κι επικαλούνται;;
To παπικό άλλωστε πρωτείο αποτέλεσε δογματική διαφορά Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας…Το κατ΄ευφημισμό κι όχι κατ΄ουσίαν πρωτείο του Κων/πόλεως όπως αυτό ορίστηκε είναι περιορισμένο και όχι καθ΄ολοκληρίαν πρωτείο αφού περιορίζεται από την διατύπωση  »μεταξύ ίσων » είναι πρωτείο τιμής, τιμητικό, τιμής ένεκεν και τίποτα περισσότερο αφού καθίσταται με απόφαση Οικουμενικών Συνοδικών αποφάσεων ως   »πρῶτος μεταξὺ ἴσων, primus inter pares, τῶν ὀρθοδόξων Ἐπισκόπων. » Η συνοδικότητα είναι ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων δεν υπάρχει πατριαρχικό Υπερ-εγώ ένα προσωποπαγές κέντρο λήψης αποφάσεων….Και Σύνοδο αρνείται να συγκαλέσει ο Κων/πόλεως όπως του ζητήθηκε από πολλές πλευρές …..

Στην Εκκλησία οι έννοιες όπως πρώτος , άγιος είναι κατ΄εξοχήν ιδιώματα της Θεότητος και μόνο κατ΄ευφημισμόν αποδίδονται σε θεσμούς….Άρα για ένα  »αδειανό πουκάμισο » διαρρηγνύει τα ιμάτια του ο Βαρθολομαίος….

H αρχή του ενός ανδρός δεν υφίσταται στην εκκλησία που είναι θεανδρική και το β΄συνθετικό του όρου διασφαλίζεται δια του σώματος αυτής δια της ολομέλειας όπως αυτή εκπροσωπείται στο συνοδικό σχήμα….

dimpenews.com