”Τά άλαλα καί τά μπάλαλα” του εθνομηδενιστή Βαρθολομαίου παραδίδουν την Αγ. Σοφιά στον Ερντογάν να την κάνει τζαμί. Σ. Καργάκος: o ναός της Αγ. Σοφίας έπαψε ν΄ανήκει στην Πόλη αλλά η πόλη ανήκε στο ναό. Η Αγ. Σοφία ήταν η ουσία και η μεγαλύτερη περιουσία της Αυτοκρατορίας….

”Τά άλαλα καί τά μπάλαλα” του εθνομηδενιστή Βαρθολομαίου παραδίδουν την Αγ. Σοφιά στον Ερντογάν να την κάνει τζαμί ενώ ήταν μουσείο από το 1934.Το ένα κι απόλυτο θαύμα του Βυζαντίου η τρίκλητη βασιλική μετά τρούλου της Αγ. Σοφιάς παραδίδεται ως τέμενος στον κατακτητή ύστερα από τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες του κύριου εκφραστή του παγκόσμιου πολιτικού ισλάμ Ερντογάν* εν μέσω γενικής αδιαφορίας της Ρωμιοσύνης με προεξάρχοντα τον εθνομηδενιστή ταγό της τον Κων/πολεως Βαρθολομαίο που ποιείν την νήσσαν…

Η απώλεια σε πνευματικό, πολιτισμικό όσο και εθνικό επίπεδο θα είναι τεράστια….”αφού ο ναός της Αγίας Σοφίας έπαψε σταδιακά να ανήκει στην πόλη.Απεναντίας η πόλη ανήκε στο ναό αυτό που δι εμμέσου τρόπου ήταν αφιερωμένος στο Θεό. Κι ίσως δεν θα ήταν άστοχο από ιστορικής πλευράς η Αυτοκρατορία.. να ονομαζόταν Αυτοκρατορία της Αγίας Σοφίας. Τουλάχιστον στη ψυχή των Ορθοδόξων -και όχι μόνο αυτών-έτσι μένει. Φυσικά περισσότερο των Ελλήνων.Η Αγία Σοφία ως ναός ανήκε  στην αυτοκρατορία αλλά η αυτοκρατορία ανήκε σε αυτή τη Σοφία και στον ναό-επίγειο εγκατοίκημά της. Βεβαίως στην Κων/πολη υπάρχει το πατριαρχείο υπάρχουν κι άλλοι θαυμαστοί ναοί, αλλά για τον Έλληνα προσκυνητή αυτό που προέχει είναι η <Αγιά Σοφιά το μέγα μοναστήρι> που πριν το προσκυνήσει ως κτίσμα το έχει τραγουδήσει το έχει θρηνήσει. Η Αγία Σοφία ήταν η ουσία και η μεγαλύτερη περιουσία της χιλιετούς Αυτοκρατορίας* ”.

Eθνική ”Αλαλία ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα”……

*Η δημοσιογράφος Ariane Bonzon στο πρόσφατο βιβλίο της (Tουρκία η ώρα της αλήθειας, εκδ. Empreinte) αναφέρει πως ο Erdogan είναι ο « μόνος ηγέτης από το πολιτικό ισλάμ εδώ και 16 χρόνια επικεφαλής ενός κράτους της περιοχής. Αυτός θρέφει ένα σχέδιο :τη συμφιλίωση της Τουρκίας με το Οθωμανικό της παρελθόν ».

**τα παραθέματα είναι από το βιβλίο του Σαράντη Καργάκου ” Η αυτοκρατορία της Κων/πόλεως . Από την Αγία Σοφία του Κων/νου στην Αγία Σοφία του Ιουστινιανού” εκδ. Ι.Σιδέρης) που έφυγε πρόσφατα όπως και ο τίτλος βιβλίου ”Αλαλία”.

dimpenews.com