Η Κύπρος αρνείται ότι έλαβε επίσημο αίτημα από Λιβύη για μη έκδοση διαβατηρίων στους 4 γιους του Χαφτάρ…

Η Κύπρος δεν έχει λάβει αίτημα από τη Λιβύη, που να ζητά από την κυβέρνηση να μην παραχωρήσει την υπηκοότητα σε τέσσερις από τους υπηκόους της, ούτε υποβλήθηκαν τέτοιες αιτήσεις, ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο υπουργός σχολιάζει μια αναφορά στον The Libya Observer ότι ο Λύβιος ομόλογός του, ο Φάτι Μπασάγκχα, του ζήτησε να μην εκδώσει διαβατήρια για τέσσερις γιους του στρατάρχη Khalifa Haftar του επικεφαλή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης
που αυτή την περίοδο έχει δεσμευθεί σ΄έναν εμφύλιο πόλεμο,μετά από ειδήσεις που έλεγαν ότι υποβλήθηκε αίτημα γι αυτούς.

« Δεν έχουμε λάβει επίσημα μια τέτοια επιστολή, αλλά παρόμοιες αιτήσεις από τη Λιβύη δεν φαίνεται να υπάρχουν », δήλωσε ο Πετρίδης. « Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και λαμβάνει υπόψη αυτές τις πληροφορίες. »

Αναφερόμενο σε ανώνυμες διπλωματικές πηγές, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια επιστολή.cyprusmail 25/4.19

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου

«Δεν έχουμε λάβει επισήμως τέτοια επιστολή, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν τέτοιες αιτήσεις από τη Λιβύη και εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και λαμβάνει υπόψη της τέτοιες πληροφορίες», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, πάντα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την αξιοπιστία του προγράμματος.
 
Επικαλούμενη δήλωση του Λίβυου ΥΠΕΣ, η ιστοσελίδα Middle East Monitor, γράφει ότι ο κ. Μπασάγκα ανέφερε πως «οι έρευνες και πληροφορίες μας λένε ότι οι Καλίντ, Σαντάμ, Αλ Στεντίκ και Μπελκασίμ Χαφτάρ έχουν όλοι υποβάλει αίτηση απόκτησης διαβατηρίου στην Κύπρο και ως εκ τούτου σας καλούμε (τις κυπριακές αρχές) όπως σταματήσετε αυτή τη διαδικασία, καθώς τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονται σε αγωγές στη Λιβύη, περιλαμβανομένης της καταλήστευσης της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης στη Βεγγάζη, μεταξύ άλλων εγκλημάτων». Σημειώνει πως ο κ. Μπασάγκα δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η συγγραφή μιας τέτοιας «δημόσιας επιστολής», όπως αναφέρεται, δεν η συνήθης διαδικασία αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε όπως απευθύνει την έκκληση άμεσα.


 
Στην επιστολή, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα, αναφέρεται ότι το ΥΠΕΣ της Λιβύης θα ζητήσει από την Ιντερπόλ την εφαρμογή διαταγμάτων από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας για σύλληψη των τεσσάρων αυτών προσώπων στην Κύπρο, όπως αναφέρεται.

Εξάλλου, διπλωματικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το ΚΥΠΕ είπαν πως δεν έχει παραληφθεί τέτοια επιστολή.

dimpenews.com