reseauinternational:Ο αρχηγός της Al-Qaida o Joulani επέστρεψε στο Idlib μετά τη νοσηλεία του στην Τουρκία.Συνοδευόταν από τουρκόφωνους μαχητές (πράκτορες της MIT;)

Le chef d’Al-Qaida de retour à Idlib après son hospitalisation en Turquie

Πάνω από 6 μήνες πέρασαν και τίποτα δεν έγινε στο Idlib. Παρά τις ρωσο-τουρκικές διαβεβαιώσεις για τη δημιουργία κατ΄αρχήν μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από την κυβέρνηση στο Β της Συρίας κι έπειτα να επιτεθεί στα παρακλάδια της Al-Qaida που φώλιασαν εκεί, τα 2 μέρη και από την μια κι από την άλλη πλευρά δεν κατορθώνουν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης

Η Hayat Tahrir al Sham (Al-Qaida, Al-Nusra, HTS) είναι πιο δυνατή παρά ποτέ και επίσημα τοποθετήθηκε στο τζιχαντιστικό θρόνο στη Συρία. Πρόσφατα ακόμη μια συνάντηση υψηλού επιπέδου διοικητών όλων των ενωμένων τρομοκρατικών φραξιών πραγματοποιήθηκε στο Idlib, όπου ο αρχηγός της HTS, Mohammed Joulani, εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τότε που τραυματίστηκε σε μια επίθεση κατά του convoi εδώ και 2 μήνες..

Σύμφωνα με το portail en ligne Southfront, αναφερόμενο στο ρώσικο πρακτορείο Spoutnik, ο Joulani διόρισε τους ισλαμιστές διοικητές 8 συμμαχικές τρομοκρατικές συλλογικότητες, εκ των οποίων το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν (TIP), Horas al-Din και την Jaysh al-Izza.

Σύμφωνα με το Spoutnik, η τζιχαντιστική σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στην παραμεθόρια συριακή πόλη Atmaeh, όχι μακριά από την Τουρκία και υποβλήθηκε σε μέτρα ασφαλείας « άνευ προηγουμένου ».

Μια ζώνη ασφαλείας πλάτους 5 km εγκαταστήθηκε γύρω από το Atmeah. Επιπλέον, πολυάριθμοι μαχητές HTS, snipers ελίτ και ακόμη κι ένας αναμεταδότηςτοποθετήθηκαν στην πόλη. Τοπικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο τύπου Dότι ο Al-Joulani,συνοδευόμενος από 3 Τουρκόφωνους μαχητές πληροφόρησε άλλους τρομοκράτες διοικητές ότι ο Συριακός Στρατός (AAS) θα μπορούσε να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση στο Idlib στο εγγύς μέλλον.

Ομοίως διέταξε τους διοικητές να τοποθετήσουν τους μαχητές τους στον ανώτατο συναγερμό και να προετοιμάσουν τα οχήματα τους αυτοκτονίας (VBIED).

Σύμφωνα με πηγές ο Joulani απείλησε τους παρόντες διοικητές να μην κλείσουν συμφωνίες που θα ισοδυναμούσαν με παράδοση εδαφών. Eκτός των άλλων ανέφερε πως η φράξια που θα τολμούσε να κλείσει συμφωνίες πίσω από την πλάτη του θ΄αποτελούσε ένα νόμιμο στόχο για τους μαχητές της HTS και θα θεωρούνταν ως εχθρός και προδότης.

Ο αρχηγός της HTS ομοίως δήλωσε πως τα τουρκικά μέτρα είναι λίγο απίθανο να εμποδίσουν το συριακό στρατό AAS να επιτεθεί. Εκτός των άλλων πρότεινε οι εμπειρότατοι μαχητές που εκκενώθηκαν πέρυσι από τη Homs και τη Δαμασκό να ενταχθούν στις τάξεις της Jaiysh al-Izza.

Σύμφωνα με το Southfront, η πρόσφατη συνάντηση στην πόλη Atmaeh είναι ένα παράδειγμα του πως ο Al-Joulani οδηγεί ένα μέρος του ελεγχόμενου από την αντιπολίτευση Idlib με απειλές και εκφοβισμό.

Οι υποψίες του Mohammed al-Joulani αναφορικά με μια προσεχής επίθεση του AAS στο Idlib δύνανται σύντομα να συγκεκριμενοποιηθούν αν η HTS του και ο περίγυρός του διατηρήσουν το πάνω χέρι κι αρνηθούν να σταματήσουν τις αψιμαχίες και επιθέσεις πυροβολικού εναντίον αμάχων και θέσεων του συριακού στρατού.

Πρόσφατα,η πτέρυγα της Al-Qaida εξαπέλυσε επιθέσεις κατά θέσεων του AAS στο Βορρά της Λατάκια και στο Δυτικό Χαλέπι σκοτώνοντας 20 Σύριους στρατιώτες και αξιωματικούς.

Αυτά τα επεισόδια επιβεβαιώνουν αδιάκοπα ότι η εκεχειρία και οι ζώνες ασφάλειας δομήθηκαν στην άμμο. Επανειλημμένα η Hayat Tahrir al-Sham ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν θα σταματούσε ποτέ να μάχεται τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της.

Eπιπρόσθετα στην αρχή της χρονιάς , μπόρεσε να επεκτείνει υπολογίσιμα τη σφαίρα εξουσίας της στο Idlib eκαι να πάρει τον έλεγχο σχεδόν ολοσχερώςde της « τουρκο-ρωσικής » ζώνης ασφάλειας.

Η Άγκυρα συνεχίζει την grotesque « μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας », και η υπομονή της Μόσχας μοιάζει χωρίς τέλος. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο Mohammed al-Joulani διαφήμισε την Jaish al-Izza (FSA) και ότι αυτός συνοδεύθηκε από τουρκόφωνους μαχητές (πράκτορες της MIT;) μετά την παραμονή του σε νοσοκομείο στην Τουρκία .

Σας θυμίζω ότι αυτός είναι ο αρχηγός της Hayat Tahrir al-Sham, της οργάνωσης που καταγράφηκε ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία την τελευταία χρονιά.

Τα πόστα επιτήρησης της Άγκυρας στην περιοχή ενεργούν ως γραφείο αμυντικού τοίχους για το ΝΑΤΟ κι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μια συμμαχία. Οι θέσεις αποφασισμένες από το μοντέλο των Astana δημιουργήθηκαν αρχικά για να σκοτώνουν τους τρομοκράτες.

Η Άγκυρα από την άλλη πλευρά μπλόκαρε συνεχώς τον Ρώσο εταίρο της επικαλούμενη αιτίες πάντα νέες για να εξηγήσει τις καθυστερήσεις, ώστε κατέστη προοδευτικά προφανές ότι η Τουρκία δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να διατείνεται ότι δεσμεύθηκε στη μάχη κατά της τρομοκρατίας ενώ είχε κατά νου μια νεοθωμανικής προσάρτησης των βορειοσυριακών μερών της χώρας. Εν συντομία η Τουρκία είναι το άγιο αφεντικό της HTS κι επομένως το πιο μεγάλο εμπόδιο στην ειρήνη στη Συρία.reseauinternational 25/4/2019

dimpenews.com