Το Βρετανικό ναυτικό έθεσε υπό κράτηση κοντά στο Γιβραλτάρ τάνκερ που πήγαινε πετρέλαιο στη Συρία.

Gibraltar

To Bρετανικό Ναυτικό κατάσχεσε ένα πετρελαιοφόρο- tanker κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ που κατευθυνόταν προς τη Συρία ανέφεραν αξιωματούχοι του Γιβραλτάρ. Οι ναύτες του Βασιλικού Ναυτικού έκαναν κανονική απόβαση ”σε πετρελαιοφόρο που κατευθυνόταν προς τη Συρία και που θεωρείται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ” αναφέρει το ΒΒC. Οι αρχές δήλωσαν ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουν πως το πλοίο, που ονομάζεται Grace 1, μεταφέρει αργό πετρέλαιο στο διυλιστήριο Baniyas στη Συρία.Το διυλιστήριο υπόκειται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Συρίας, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Fabian Picardo επαίνεσε τη γενναιότητα των ναυτικών που κρατούν το πλοίο.”Να είστε σίγουροι ότι το Γιβραλτάρ παραμένει ασφαλές και αφοσιωμένο στη διεθνή νομική τάξη που βασίζεται σε κανόνες”, είπε, ευχαριστώντας τις αστυνομικές, τελωνειακές και λιμενικές αρχές για τη συμμετοχή τους στην κράτηση του πλοίου.Το λιμάνι του Γιβραλτάρ και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου συνέλαβαν το υπερ-δεξαμενόπλοιο και το φορτίο του την Πέμπτη το πρωί με τη βοήθεια των ναυτικών.

Το BBC είπε ότι μια ομάδα περίπου 20 ναυτικών, από 42 Commando, πέταξαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Γιβραλτάρ για να βοηθήσουν στην κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ.

Το διυλιστήριο του Baniyas, στο Μεσογειακό λιμάνι- πόλη της Tartous της Συρίας, είναι θυγατρική της Γενικής Εταιρείας Διύλισης και Διανομής Πετρελαιοειδών, τμήμα του υπουργείου πετρελαίου της Συρίας.

Το διυλιστήριο έχει υποβληθεί σε κυρώσεις της ΕΕ από το 2014.

Το Υπουργείο Άμυνας Αγγλίας δήλωσε ότι χαιρέτισε την “αποφασιστική δράση” των αρχών του Γιβραλτάρ.

Το δεξαμενόπλοιο είναι υπό σημαία Παναμά έχει χωρητικότητα 300,000 τόνων και το διαχειρίζεται η εταιρία IShips Management Pte Ltd. που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.

Τα δεδομένα χαρτογράφησης του Refinitiv Eikon δείχνουν ότι η Grace 1 διέσχισε μια μακρύτερη διαδρομή γύρω από τη νότια άκρη της Αφρικής αντί μέσω του καναλιού Suez της Αιγύπτου.

Το δεξαμενόπλοιο τεκμηριώνεται πως φόρτωσε πετρέλαιο στο Ιράκ τον Δεκέμβριο, αν και το ιρακινό λιμάνι δεν το κατέγραψε και το σύστημα εντοπισμού του ήταν απενεργοποιημένο. Το δεξαμενόπλοιο επανεμφανίστηκε στη συνέχεια σε χάρτες παρακολούθησης κοντά στο λιμάνι του Ιράν Bandar Assaluyeh, πλήρως φορτωμένο, αναφέρει το reuters. Άλλη περιγραφή αναφέρει πως το τάνκερ κρατείται από την αστυνομία, το τελωνείο κι ένα απόσπασμα των Royal Marines.

To δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε από την Αγγλία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ δήλωσε ο μεταβατικός ΥΠΕΞ Ισπανίας ο Josep Borrell. 
 Η Μαδρίτη μελετά αν αυτή η επιχείρηση αποτελεί μια παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας,πρόσθεσε καθώς η Ισπανία δεν αναγνωρίζει τα ύδατα που περιβάλουν το Rocher ως βρετανικά.

H δέσμευση του tanker επιτελέστηκε από 30 Royal Marines της 42 Commando. Κατά την κατάληψη του πλοίου χρησιμοποιήθηκε και ελικόπτερο AW159 Wildcat. Κρατούνται 28 μέλη του πληρώματος στην πλειοψηφία τους Ινδοί, Ουκρανοί και Πακιστανοί..

O απόλυτος εκβιασμός, η τρομοκρατία της καθημερινότητας ….Οι ΗΠΑ,ΕΕ δεν αρκούνται στο πλιάτσικο και τη λαφυραγώγηση του 90% του πετρελαίου της Συρίας που βρίσκεται στ΄αποθέματα ανατολικά του Ευφράτη αλλά με την επιβολή του εμπάργκο και των τιμωριών δεν αφήνουν να εισαχθεί στη Συρία χώρα 20.000.000 ούτε σταγόνα πετρέλαιο με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη ενεργειακή κρίση..Τα νοικοκυριά προμηθεύονται με δελτίο μια φιάλη υγραερίου για να μαγειρέψουν, συχνές και παρατεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος, σχεδόν ολοσχερή είναι η έλλειψη καυσίμων κίνησης, ενώ η ισοτιμία δολαρίου έναντι της συριακής λίρας έχει γίνει χαοτική…..

dimpenews.com