ΟΗΕ / Δραματική αύξηση της πείνας: 821,6 εκατομμύρια πεινούσαν το 2018 έναντι 811 το ’17.

 Un enfant souffrant de malnutrition, le 5 juillet 2019, au Venezuela.

821,6 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα το 2018.Αυτό το δραματικό νούμερο γνωρίζει για 3 χρονιά αύξηση όπως καταγγέλει η ετήσια αναφορά που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από πολλές οργανώσεις του ΟΗΕ.

Μετά δεκαετίες ύφεσης ο υποσιτισμός ξαναπήρε ισχύ από το 2015, κυρίως λόγω των πολέμων και της κλιματικής υπερθέρμανσης.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος David Beasley, σε συνέντευξη τύπου στην έδρα του ΟΗΕ τονίζει πως

Η πείνα χρησιμοποιήθηκε ως όπλο

« χωρίς διατροφική ασφάλεια δεν θα έχουμε ποτέ ειρήνη και σταθερότητα », υπογραμμίζοντας τη διαδραστικότητα μεταξύ αυτών των παραμέτρων.Παντού όπου οι εξτρεμιστικές ομάδες έχουν επιρροή, η πείνα χρησιμοποιήθηκε από αυτές ως ένα όπλο για να διαιρέσουν και να στρατολογήσουν σημειώνει ο David Beasley.

« Eίναι σημαντικό να θέσουμε σ΄εφαρμογή κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές
για να αποτρέψουμε με κάθε κόστος τις επιπτώσεις των δυσμενών οικονομικών κύκλων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη μείωση βασικών υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση », αναφέρει η έκθεση.

« Η πείνα μαίνεται αλλά εξαφανίστηκε από την πολιτική ατζέντα»

Ο υποσιτισμός εξακολουθεί να επικρατεί σε πολλές ηπείρους: την Αφρική (σχεδόν το 20% του πληθυσμού), τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (λιγότερο από 7%) και την Ασία (πάνω από 12%). Πολλές ΜΚΟ αντέδρασαν αρνητικά στα στοιχεία της έκθεσης.

«Η πείνα μαίνεται αλλά εξαφανίστηκε από την πολιτική ατζέντα», καταγγέλλει η Oxfam, προτρέποντας σε νέες στρατηγικές που είναι επιτακτικές. Στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, η αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας επηρεάζει κυρίως τις αναδυόμενες χώρες και όχι μόνο εκείνες που θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένες, παρατήρησε τη γαλλική ΜΚΟ CCFD-Terre solidaire.

dimpenews.com