ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: O ”εγκέφαλος” των τζιχαντιστών που επιτέθηκε στις 17/08/ 2017 στη Rambla της Βαρκελώνης και στο Cambrils ήταν πληροφοριοδότης των Ισπανικών μυστικών Υπηρεσιών (CNI).

« Ο εγκέφαλος της τζιχαντιστικής ομάδας που επιτέθηκε στις 17 Αυγούστου 2017 στη Rambla de Barcelona και Cambrils, ο Abdelbaki Es Satty, ήταν ένας πληροφοριοδότης του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Ισπανίας (CNI) μέχρι τη στιγμή της επίθεσης που κατέληξε στη δολοφονία 13 ατόμων». Η ισπανική εφημερίδα elpublico.es δημοσίευσε αυτή την πληροφορία στην αρχή αυτής της εβδομάδας.

Το CNI πραγματοποιούσε επίσης αιχμηρές τηλεφωνικές υποκλοπές νέων τζιχαντιστών και παρακολούθησε τα ταξίδια τους στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι ακόμη και 5 μέρες πριν τις επιθέσεις.

Η εφημερίδα Publico αναφέρει πως οι ανταλλαγές δοσοληψίες μεταξύ Es Satty,του ιμάμη του Ripoll, και του κέντρου πληροφοριών Ισπανίας γίνονταν μέσω ενός συστήματος επικοινωνιών ανεντόπιστου αποκαλούμενου «νεκρό γραμματοκιβώτιο » που έγκειται στο να επανεγγράφει πρόχειρα των email χωρίς να τ΄αποστέλει. Τα 2 άτομα που επιθυμούσαν να επικοινωνούν δίχως ν’ ανιχνεύονται έμπαιναν στο ίδιο ”νεκρό γραμματοκιβώτιο” και αντάλλασαν πληροφορίες χωρίς αυτές να διακινούνται στο δίκτυο γιατί δεν υπήρχε αποστολή.

Το τελευταίο μήνυμα σε αυτό το νεκρό ”γραμματοκιβώτιο” έγινε στις 19 Ιούνη 2017, καθώς οι βόμβες που θα χρησιμοποιούνταν για την επίθεση είχαν ήδη παρασκευαστεί. Τα κλειδιά πρόσβασης σε αυτό το νεκρό γραμματοκιβώτιο βρέθηκαν στο σαλέ Alcanar που ανατινάχθηκε την παραμονή της επίθεσης στη Rambla.

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αποσπάσματα τηλεφωνικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων ημερομηνίας 12 /08/ 2017, πέντε μέρες πριν τις επιθέσεις ειδικότερα κατά το πέρασμα των μελών της ομάδας από το FNAC στο Παρίσι για την αγορά μιας caméra.

« Συμπερασματικά εξηγεί η Publico, το CNI παρακολούθησε βήμα προς βήμα και φροντισμένα κατέγραψε λεπτομερώς όλες τις δραστηριότητες των τρομοκρατών τουλάχιστον μέχρι κάποιες μέρες πριν από τις αιματηρές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στο Cambrils. Και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνο αφού οι μυστικές υπηρεσίες είχαν τον Es Satty ως πληροφοριοδότη και αυτός είχε προσφέρει σε αυτόν που τον ήλεγχε τα δεδομένα των συντρόφων του (…) »

Επίσης η Publico αναφέρει πως μόλις το πρωί της 18/08/2017 (την επομένη της επίθεσης στην Las Ramblas ) τ΄όνομα του πληροφοριοδότη Es Satty καταργήθηκε από τις βάσεις δεδομένων του CNI, «κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από την κεντρική έδρα των μυστικών υπηρεσιών στη Μαδρίτη».

Αυτά τα στοιχεία ουδέποτε διαβιβάστηκαν από την υπηρεσία πληροφοριών της Ισπανίας στην αστυνομία της Generalitad, Els Mossos d’Esquadra,που είχε την ευθύνη διαχείρησης, εντοπισμού και εξουδετέρωσης των τρομοκρατών.

Οι αποκαλύψεις της Publico προκάλεσαν αντιδράσεις στην Καταλονία όπου πολυάριθμοι βουλευτές ζήτησαν πληροφορίες από το κεντρικό κράτος αλλά όχι στη Μαδρίτη όπου ο τύπος άντλησε αυτές τις πληροφορίες στο minimum.

dimpenews.com