Διαγραμμένο έγγραφο του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει τις βάσεις στην Ευρώπη και Τουρκία που οι ΗΠΑ αποθήκευσαν 150 πυρηνικές βόμβες. 50 είναι στο İncirlik …

Les armes nucléaires seraient entreposées dans six bases... (ARCHIVES REUTERS)

Ένας Καναδός Γερουσιαστής την Τρίτη έγραψε που η Washington έχει αποθηκεύσει πυρηνικά όπλα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Είναι αποθηκευμένα σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία σύμφωνα με την πληροφορία που διακινούν τα ευρωπαϊκά médias.

Αυτές οι πληροφορίες περιέχονται μέσα στην πρώτη εκδοχή μιας έκθεσης που τιτλοφορείται « Μια νέα εποχή για την πυρηνική αποτροπή; Εκσυχρονισμός, έλεγχος των όπλων και συμμαχικές πυρηνικές δυνάμεις », που γράφτηκε από τον ανεξάρτητη φιλελεύθερο γερουσιαστή Joseph Day. 

« Aυτές οι βόμβες έχουν αποθηκευθεί σε 6 βάσεις- Kleine Brogel στο Βέλγιο, Büchel στη Γερμανία, Aviano και Ghedi-Torre στην Ιταλία, Volkel στην Ολλανδία και Incirlik στην Τουρκία », σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η βελγική εφημερίδα De Morgen, και αναμετέδωσε η Washington Post. Στην αμερικάνικη βάση στο İncirlik στη νότια επαρχία των Adana έχουν αποθηκευθεί 50 τέτοιες πυρηνικές βόμβες όπως αναμεταδίδει η yenisafak με βάση το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας. Η τουρκική εφημερίδα μιλάει για έγγραφο νατοϊκό που έχει διαγραφεί.

Ο συντάκτης του εγγράφου είναι γενικός εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Ένας εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας ισχυρίστηκε στην Washington Post ότι η έκθεση Day δεν ήταν ένα επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ.Ο γερουσιαστής, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε σε γραπτή δήλωση που έστειλε στην Washington ότι αυτές οι πληροφορίες ήταν του δημόσιου τομέα. Υποστήριξε επίσης ότι ήταν νορμάλ μια έκθεση να υποστεί τροποποιήσεις.

Το επίμαχο απόσπασμα δεν περιλαμβάνεται πλέον στην έκθεση που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Γενικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Το πολύ-πολύ αναφέρονται τα είδη των αεροσκαφών που είναι ικανά να μεταφέρουν αυτά τα πυρηνικά όπλα.

« Εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ σύμφωνα με κάποιες ανοιχτές πηγές οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην Ευρώπη περί τα 150 πυρηνικά όπλα κυρίως βόμβες βαρύτητας τύπου B61, για μια χρήση επί αεροσκαφών με διπλή ικανότητα [χωρητικότητα].. », μπορεί να ειπωθεί.

« Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι συχνά ανέφεραν ότι η λειτουργία αυτού του τύπου αεροσκαφών είναι σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία », γράφει επίσης και το στηρίζει με πηγές που παραθέτει στο κάτω μέρος της σελίδας.

Το ολλανδικό μέσο DutchNews έγραψε την Τρίτη πως « ένα από τα λιγότερο καλά φυλαγμένα στρατιωτικά μυστικά ότι τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ αποθηκεύθηκαν στην αμερικάνικη βάση του Volkel, επιβεβαιώθηκε στο σχέδιο μιας έκθεσης».Σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 16 Απρίλη 150 πυρηνικές κεφαλές, Β-61 βόμβες βαρύτητας αναφέρεται ότι αποθηκεύονται σε αυτές τις βάσεις.

dimpenews.com