ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ: Το Ιράν δέσμευσε 2 βρετανικών συμφερόντων τάνκερ στα στενά του Ορμούζ.

View image on Twitter

IRGC δέσμευσαν 2 πετρελαιοφόρα βρετανικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπo. Πρόκειται για το Stena Impero που δεσμεύθηκε από τους CGRI στα Στενά του Hormuz και έχει 23 μέλη πληρώματος και τo Mesdar υπό λιβεριανή σημαία. Το ναυτικό των CGRI αιτιολόγησε την κράτηση του βρετανικού τάνκερ “Stena Impero” επικαλούμενο ότι “δεν σεβάστηκε τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας “. Το δεξαμενόπλοιο απέπλευσε την Παρασκευή το απόγευμα από το λιμάνι του Fujairah στα ΗΑΕ και κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Jubail στη Σαουδική Αραβία φέροντας βρετανική σημαία.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης της βρετανικής κυβέρνησης συγκλήθηκε εκτάκτως και πραγματοποίησε επείγουσα συνεδρίαση για να συζητήσει το περιστατικό. To Λονδίνο δηλώνει άκρως ανήσυχο από την κράτηση των 2 πλοίων από το Ιράν. Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα συζητήσουν με την Αγγλία το θέμα.

Σύμφωνα με το AP o ΥΠΕΞ Αγγλίας είπε πως οι ιρανικές αρχές δέσμευσαν 2 πλοία την Παρασκευή στο Strait of Hormuz. Ο Jeremy Hunt είπε πως το ένα ήταν υπό βρετανική σημαία και το άλλο υπό λιβεριανή.Tα πληρώματα περιλαμβάνουν ναύτες διαφόρων εθνικοτήτων αλλά δεν θεωρεί ότι ανάμεσά τους υπάρχουν Βρετανοί πολίτες.

Πριν από λίγο το ιρανικό πρακτορείο Tasnim διαψεύδει ότι κρατείται το υπό λιβεριανή σημαία πλοίο.

Ωστόσο το ίδιο μέσο αναφέρει πως το β΄πλοίο που ανήκει σε βρετανική εταιρεία στράφηκε ξαφνικά βόρεια προς την ακτή του Ιράν το βράδυ της Παρασκευής, διερχόμενο από το Στενό του Ορμούζ προς τον Κόλπο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το δεξαμενόπλοιο έκανε αλλαγή πορείας περί τις 16:00 GMT, περίπου 40 λεπτά αφότου το Stena Ιmpero εκτρέπεται παρομοίως προς το Ιράν.

Οι κινήσεις αυτές σχετίζονται άρρηκτα

  • με την απόφαση των αρχών του Γιβραλτάρ να παρατείνουν για 1 μήνα ακόμη την κράτηση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου “Grace 1” σύμφωνα με το Sky News.
  • Προηγήθηκε σε κλίμα απόλυτης κλιμάκωσης η δήλωση των ΗΠΑ και προσωπικά του Τραμπ ότι το USS Boxer ένα αμφίβιο σκάφος επίθεσης κατέρριψε ένα ιρανικό drone που προσέγγισε ένα από τα πλοία που το συνοδεύουν στα Στενά του Hormouz στην είσοδο του Περσικού Κόλπου. Οι ιρανικές αρχές διέψευσαν από την πλευρά τους το συμβάν και δήλωσαν πως οι Αμερικανοί από λάθος κατέρριψαν δικό τους drone ενώ τα ιρανικά μέσα διακίνησαν υλικό ως αποδεικτικό των ισχυρισμών τους ότι το ιρανικό drone ουδέποτε κατερρίφθη…
  • Στο ίδιο πλαίσιο και εντός του ίδιου 24ωρου ένα αταυτοποίητο drone που η Διεθνή Συμμαχία το αποποιείται -ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ήταν ισραηλινό- βομβάρδισε μια βάση παραστρατιωτικής φιλο-ιρανικής μονάδας στο κεντρικό Ιράκ όπου σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας μαχητής ιρακινός και τραυματίστηκαν 2 Ιρανοί.

“Η βάση Al-Chouhada των Hachd al-Chaabi στην περιοχή Amerli βομβαρδίστηκε τα ξημερώματα (…) από ένα αταυτοποίητο drone”, ανακοίνωσε η στρατιωτική ιρακινή διοίκηση. “2 άτομα τραυματίστηκαν”, διευκρίνισε.

Ένας υπεύθυνος της Hachd al-Chaabi, που είναι κυρίως chiites, μίλησε για ‘”1 νεκρό μαχητή των Hachd al-Chaabi και 2 άλλους τραυματίες”.

  • Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή τιμωρίες κατά ενός υπεύθυνου της σιίτικης Hezbollah, του Salman Raouf Salman, που υποπτεύονται πως συντόνισε τη βομβιστική επίθεση το 1994 στο Buenos Aires κατά του εβραικού κέντρου Amia, με 85 νεκρούς.Επικηρύχθηκε αντί 7 εκατομμυρίων για πληροφορίες….

update Βρετανία: Ο πρεσβευτής μας στην Τεχεράνη βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν………

Τώρα και το ιρανικό πρακτορείο ISNA αναφέρει πως το Ιράν ισχυρίζεται πως οι IRGC δεν δέσμευσαν το βρετανικών συμφερόντων υπό σημαία Λιβερίας πλοίο Mesdar στον Περσικό Κόλπο.

Το Mesdar επιβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να πλέει μετά την απελευθέρωσή του αναφέρει το rt και προσθέτει πως η βρετανική εταιρεία που το διαχειρίζεται η Norbulk Shipping επιβεβαίωσε ότι το πλοίο επέστρεψε στην πορεία του και συνέχισε τη διαδρομή του στον Κόλπο, αφού σταμάτησε στο Στενό του Ορμούζ από ένοπλους άνδρες που επιβιβάστηκαν. Προφανώς δέχθηκε προειδοποιήσεις από τις ιρανικές αρχές. Το AFP επιβεβαιώνει επικαλούμενο την εταιρεία της οποίας είναι ιδιοκτησία το πλοίο Mesdar πως αυτό απελευθέρωθηκε…..To σταμάτησαν για λίγο οι ιρανικές αρχές το ενημέρωσαν και το άφησαν να συνεχίσει το δρομολόγιο επιμένουν οι ιρανικές πηγές…..

Εικόνα

Tώρα το τάνκερ Stena Impero χωρητικότητας 30.000 τόνων πετρελαίου είναι αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas…

Για τους Ιρανούς το Stena Impero συμπεριφερόταν ως πειρατικό πλοίοs: σβηστά φώτα και επιχείρησε να διασχίσει τα στενά του Hormuz όχι από την πύλη εισόδου αλλά από την έξοδο. Μια συμπεριφορά υψηλού κινδύνου που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σύγκρουση κι ακολούθως φυσική καταστροφή αν δεν παρενέβαιναν τάχιστα οι CGRI με ταχύπλοα κι ένα ελικόπτερο σύμφωνα με το ανακοινωθέν τους.

Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του βρετανικού πλοίου….

O Γ Διευθυντής των Λιμανιών και Πλοήγησης του Hormozgan αναφέρει ότι το Stena Impero δεν είχε φορτίο και για την ώρα το 23μελές πλήρωμα είναι στο πλοίο για την ασφάλεια του και πιθανώς τα μέλη του θα κληθούν για να δώσουν απαντήσεις σε τεχικής φύσης θέματα.

https://platform.twitter.com/widgets.js

dimpenews.com